Baronimea „resetează“ PSD

DE Mircea Marian | Actualizat: 03.12.2019 - 16:05
Marcel Ciolacu l-a avut ca sprijin pe Paul Stănescu, adversar mai vechi al Vioricăi Dăncilă, în lupta pentru eliminarea acesteia de la conducerea PSD - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Un grup de lideri locali a dat-o jos pe Viorica Dăncilă și a înlocuit-o cu Marcel Ciolacu, partenerul de vânătoare al teroristului Omar Hayssam, și cu fostul tractorist Paul Stănescu, vechi baron de Olt.

SHARE

Marcel Ciolacu va fi președinte interimar, iar Stănescu preia postul de secretar general. Puciul împotriva lui Dăncilă a fost susținut de Marian Oprișan, eternul președinte al Consiliului Județean Vrancea, de Niculae Bădălău, baron de Giurgiu, și de fosta șefă a tineretului PRM, Olguța Vasilescu.

Toți aceștia și-au propus să „reseteze“ PSD și au chemat „intelectualii“ să li se alăture. „Porțile partidului sunt deschise și vreau să vină cât mai mulți intelectuali, cât mai mulți tineri și îi așteptăm pe toți“, a anunțat Stănescu, vizibil entuziasmat după C.Ex-ul PSD.

Ciolacu și-a lăudat noua echipă și a susținut că a fost selectată „pentru prima oară, pe bază de meritocrație“.

Ședința în care a fost schimbată conducerea PSD a durat circa cinci ore și a avut parte de scene melodramatice fără precedent în acest partid.

Paul Stănescu - Foto: INQUAM PHOTOS

Gabriela Firea a plâns și a vrut să plece, după ce Marian Oprișan a acuzat-o de manevre securiste.

Dăncilă s-a retras cu Teodorovici, pentru scurt timp, într-o încăpere separată, și i-ar fi spus acestuia, încercând să-l convingă să demisioneze de bună voie: „Eugen, ne linșează ăștia“.

Carmen Dan s-a răfuit cu fostul premier – concitadina ei a a destituit-o de la conducerea Internelor, considerând-o responsabilă de represiunea din 10 august 2018 - spunând că în Teleorman votul a fost pentru Liviu Dragnea, nu pentru Viorica Dăncilă.

Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, a adus o Biblie, cerându-le colegilor să jure că nu au sifonat bani de la stat. În tensiunea care a urmat, nimeni nu și-a mai amintit de solicitarea fostului președinte executiv.

Newsweek România vă prezintă un tablou de moment al situației din PSD, partid în care abia au început manevrele în pregătirea congresului care va avea loc în februarie 2020. În 2019, PSD a avut nu mai puțin de trei președinți ai partidului: Dragnea, Dăncilă și Ciolacu.

Pesedist de la 1990, fără ocupație

Noul președinte al PSD este membru al acestui partid din 1990. Născut în 1967, biografia oficială a lui Marcel Ciolacu nu conține niciun element – ce liceu a absolvit, ce studii a urmat, unde a lucrat – până în 1991, când s-a înscris la Facultatea de Drept a Universității Ecologice.

Facultatea de Drept din Universitatea Ecologică a primit Autorizare provizorie în mai 1995. Ciolacu a terminat facultatea în anul în care instituția de învățământ superior a primit, oficial, autorizarea de funcționare. Până la 29 de ani, el nu menționează că ar fi avut vreo ocupație.

În 1996 devine consilier local. În CV-ul său, Ciolacu menționează că prima sa slujbă adevărată a avut-o în anul 2004, la vârsta de 37 de ani – consilier juridic la Urbis.

Noul președinte al PSD a fost cunoscut publicului mai degrabă prin faptul că apărea în fotografii alături de teroristul Omar Hayssam, pe care-l însoțea la vânătoare.

Ciolacu a fost, după 2017, unul din oamenii de încredere a lui Dragnea, care l-a plasat în guvernul Tudose, în poziția de vicepremier, cu misiunea de a-l supraveghea pe șeful Executivului. După câteva luni, el a devenit însă unul din opozanții lui Dragnea, a fost scos din structurile Guvernului, odată cu Tudose, dar nu a plecat din PSD.

Newsweek România a relatat, în 2017, despre averea dubioasă a acestuia. „Un banal chioșc din Buzău a reușit în 2015 să obțină un profit net lunar de 115.000 lei, adică vreo 27.000 de euro. Net.

Lunar. În total, aproape 1,4 milioane de lei. Cum a fost posibil acel profit uriaș pentru un chioșc? «Nu știu, nu eu administrez firma», a «explicat» pesedistul“, a scris jurnalistul Cătălin Prisacariu.

Ciolacu a fost înscris la doctorat la academia SRI, dar în 2017 spunea că s-a suspendat și nu și-a finalizat lucrarea.

Șomera din Videle

Viorica Dăncilă a fost trădată și abandonată de toți cei pe care-i considera apropiați: de la Paul Stănescu la șefa ei de campanie, Olguța Vasilescu.

I-au rămas alături doar Mihai Fifor și Eugen Teodorovici, care nu aveau altă opțiune, fiind complet izolați. Fostul premier este, în acest moment, șomer, la 55 de ani și, teoretic, trăiește din salariul soțului, care deține o funcție de conducere la Petrom.

OPORTUNIST Ponta, riscă să rămână în afara noului PSD, izolat, în opoziție și cu Guvernul, și cu foștii săi colegi. Deocamdată, Pro România a anunțat că va avea proprii candidați la locale și parlamentare - Foto: INQUAM PHOTOS

Ciolacu i-a oferit poziția de șefă a organizației de femei și promisiunea că o va plasa pe o poziție eligibilă la parlamentarele din 2020, dar nimeni nu poate ști ce se va întâmpla până atunci.

În consecință, fosta șefă a partidului s-a retras fără scandal, ba chiar promițând că îi va susține pe cei care au înlăturat-o în forță: „Colegii au considerat că aşa este bine pentru partid şi este normal când colegii consideră că trebuie făcută o resetare, o schimbare, aşa este într-o echipă. Nu puteau colegii să-mi scrie demisia. Dacă nu voiam, spuneam: nu-mi dau demisia“.

Momente comice cu Fifor și Teodorovici

Marii perdanți ai schimbărilor din PSD par a fi Mihai Fifor, ex-secretar general al partidului, și Eugen Teodorovici.

Fifor, deja o legendă vie în PSD după ce a semnat, în vara lui 2018, scrisoarea colectivă în care se cerea demisia lui Dragnea, iar apoi a susținut că nu a făcut așa ceva, a oferit un nou spectacol.

Marți, 26 noiembrie dimineața, și-a anunțat pe Facebook demisia din funcția de secretar general. Spre prânz a șters postarea.

În ședința conducerii PSD și-a dat din nou demisia. Ulterior, văzând că, inițial, Dăncilă și Tedorovici nu pleacă de bună voie, a revenit din nou și a decis că vrea să-și păstreze funcția.

Până la urmă a fost dat afară de colegii de partid, care l-au înlocuit cu Paul Stănescu.

Teodorovici a venit cu o biblie la reuniunea C.Ex. a PSD și dorea ca liderii partidului să jure că n-au sifonat bani de la stat. În învălmășeala care a urmat, nimeni nu și-a mai amintit de solicitarea fostului ministru de Finanțe.

Acesta a mai avut câteva momente în care s-ar fi făcut remarcat, potrivit relatărilor din presă: ar fi vrut să se bată cu Claudiu Manda – „Nu mă face să mă ridic la tine, că în trei pași sunt lângă tine“ - și l-ar fi fugărit prin sediul PSD pe Mihai Fifor, după ce acesta a cedat presiunii puciștilor.

„Unde e șobolanul ăla?“, ar fi strigat Teodorovici după Fifor, când a aflat că acesta ar fi transmis presei că și președintele executiv ar fi demisionat.

La finalul ședinței C.Ex. a PSD, funcția de președinte executiv a fost pur și simplu desființată. După modelul Dragnea, care a atacat la tribunal congresul în care Dăncilă a fost aleasă președinte al PSD, Teodorovici a anunțat că va contesta în instanță deciziile luate de noua conducere a partidului.

Recuperarea ex-premierilor

Marcel Ciolacu va începe să își formeze, în pregătirea viitorului congres, propria echipă și, cel mai probabil, îl va recupera pe Mihai Tudose, acum membru al Pro România, dar în conflict cu Victor Ponta.

Tudose i-a fost alături lui Ciolacu, când Dragnea a răsturnat al doilea guvern de după alegerile din 2016. Ar putea fi recuperat și Sorin Grindeanu, acum președinte al ANCOM.

De altfel, cei doi au fost prezenți la reuniunile convocate de Ciolacu în biroul său de la Camera Deputaților, în lunea în care se pregătea înlăturarea lui Dăncilă.

PRIETENI Ciolacu i-a fost alături lui Tudose, când Dragnea a răsturnat al doilea guvern de după alegerile din 2016 - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

În aceste condiții, Ponta riscă să rămână în afara noului proiect, izolat. Fostul lider al PSD a trimis semnale că ar dori să revină în partid, dar nu e clar dacă va fi rechemat.

„Înfrângerile electorale catastrofale ale vechii stângi şi demisia Vioricăi Dăncilă sperăm să ducă la o reformă radicală a PSD; dacă această schimbare (nu doar de formă, ci şi de fond) se va realiza cu adevărat în viitor, vom saluta şi putem colabora în proiectele unei noi stângi moderne“, a scris Ponta, pe Facebook. El a susținut că Pro România va avea candidați proprii la alegerile locale și parlamentare.

PSD l-ar putea recupera și pe Sorin Grindeanu, acum președinte al ANCOM - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Din noua conducere interimară a PSD fac parte mai mulți lideri regionali, printre care Gabriela Firea – care a anunțat că nu va candida la șefia PSD, la congresul din februarie – Nicolae Bădălău, Gabriel Mutu (primarul sectorului 6), europarlamentarul Claudiu Manda, soțul Olguței Vasiliescu și cel care a făcut-o „proastă“ pe Dăncilă, sau Radu Moldovan, președintele CJ Bistrița-Năsăud, unul din cei mai duri critici ai lui Dăncilă.

Oprea, refuzat

Noua conducere a fost foarte fermă în a exclude reprimirea lui Gabriel Oprea în partid. „Gabriel Oprea nu este membru PSD şi nu va fi cât sunt eu interimar“, a spus Ciolacu după C.Ex-ul PSD.

Oprea devenise vicepreședinte al PSD prin semnarea unui protocol cu acest partid, în calitate de lider al unui sindicat al militarilor.

Viorica Dăncilă a declarat, spășit, că protocolul nu mai este valabil: „Tot ce a fost semnat de mine nu mai are valabilitate.

Tot ce a fost semnat a fost până în turul doi. Am avut mai multe protocoale de colaborare cu sindicatele. În aceste protocoale liderul sindicatului devenea vicepreședinte PSD, dar fără drept de vot. Acum încetează totul și sindicatele vor coopera, bineînțeles, cu noul președinte“.

Nu este clară însă soarta lui Cozmin Gușă, adus în PSD de Paul Stănescu și primarul sectorului 1, Dan Tudorache, exclus din partid aproape imediat, la îndemnul lui Dăncilă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te