Balamuc PSD în Parlament, la moțiunea simplă împotriva lui Voiculescu. Ședința a fost închisă

DE Elena Andrei | 15.02.2021 - 22:31
sursă INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
sursă INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății Vlad Voiculescu, depusă de PSD, a fost dezbătută azi cu mult patos și va fi votată miercuri.

SHARE

Moțiunea simplă împotriva unui ministru nu are niciun efect juridic. Chiar dacă este adoptată de Parlament, ministrul în cauză nu este automat demis.

Documentul, intitulat „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor”, a fost semnat de 109 deputaţi social-democraţi și a fost depus la Parlament săptămâna trecută.

PSD a cerut ca votul pe moțiunea simplă să fie dat azi, nu miercuri așa cum fusese stabilit inițial. Majoritatea a respins însă solicitarea, iar președinta de ședință, Cristina Prună (USR PLUS), a închis ședința, după acuzații dure și scandal provocat de deputații PSD.

Înaintea dezbaterilor din Parlament, liderii coaliției au anunțat că îl vor susține pe Vlad Voiculescu și că moțiunea nu va trece, deși au apărut informații potrivit cărora unii liberali ar fi luat în calcul să voteze moțiunea PSD.

„Voi propune excluderea oricărui parlamentar PNL care votează moțiunea PSD. Vlad Voiculescu are susținerea PNL și UDMR”, a anunțat prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan.

Deputații PSD l-au acuzat pe Vlad Voiculescu de proastă gestionare a crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus, susținând că acesta nu a făcut mai nimic din ceea ce ministrul Sănătății îi reproșa predecesorului său, Nelu Tătaru.

Textul moțiunii simple depuse de PSD a fost citit de Alexandru Rafila.

„Această moțiune este depusă împotriva ministrului care NU a reușit să ia deciziile necesare, NU a reușit să coaguleze experiența profesioniștilor - așa cum chiar el susținea că ar trebui făcut”, se arată în moțiune.

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu l-a acuzat pe ministrul Sănătății că este principalul vinovat moral de moartea pacientul internat cu arsuri grave și transferat „cu foarte mare întârziere” în Belgia.

„Știm cu toții că succesul campaniei de vaccinare anti-COVID19 este condiția esențială pentru ca România să revină la normalitatea vieții economice și sociale. Cu toate acestea, odată venit la conducerea Ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu a subminat în mod constant strategia națională deja aprobată”.

Cristian Băcanu, deputat PNL: „Să ne amintim ce personaje ați pus la Sănătate. Pe doamna Pintea Sorina o cunoaștem cu toții. Astăzi e trimisă în judecată de DNA pentru fapte de corupție.
Înainte a fost domnul Bodog, trimis în judecată tot pentru fapte de corupție. Domnului Bodog i-a fost retrasă diploma de doctorat pentru că l-a plagiat. L-ați luat și pe domnul Cadariu, ministru în 2016, care spunea că sistemul sanitar este pre bun pentru români. Acesta spunea că și spitalele din Anglia și Germania sunt murdare. Pe domnul Bănicioiu îl știm cu toții pentru că este, de asemenea, trimis în judecată de DNA. Acesta s-a remarcat ca ministrul „avem de toate” și care spunea că sunt condiții mai bune ca în Germania.

Mai sunt și alți PSD-iști. Mă gândesc la domnul Adrian Streinu Cercel. Este cel care afirma acum un an de zile că problema COVID-19 e doar un punctișor pe harta Chinei. Între timp au murit peste 2 milioane de oameni în lume. Trebuie spus că a condus Matei Balș timp de 20 de ani, până cu o lună înainte de incendiu.”

La rândul său, Vlad Voiculescu a vorbit despre mafia din Sănătate, despre răspunderea pentru „un spital care a fost condus de domnul Cercel, într-un oraș condus colegi” din PSD.

„Vorbesc despre asumare oamenii partidului care au avut 12 miniștri ai Sănătății, trei dintre ei anchetați de DNA.Și-au creat rețele mafioate. M-aș fi așteptat în această lună de zile să primesc de la parlamentarii PSD propuneri de proiecte serioase. Am verificat și nu am primit nici măcar o singură idee”, a subliniat Voiculescu.

Liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, a cerut președintelui de ședință să îi dea afară din sală pe europarlamentarii USR PLUS Dacian Cioloș și Dragoș Pîslaru. După consultarea liderilor de grup s-a luat decizia ca aceștia să asiste la lucrările Camerei de la balcon.

Altă „intervenție”: „Aș putea spune că nu toți de la USR sunt nebuni, dar nu am să spun asta.”


George Simion, președinte AUR, a avut o remarcă pe linia partidului: „Când se urcă scroafa în pom, cine tace nu e om. Cam asta se întâmplă. Nu am văzut încă măsurile domnule ministru. Din păcate, una vorbim și alta fumăm. Am văzut că a venit taticul Cioloș să vă ia apărarea. Spitalele sunt instituții de omorât români. Să vă fie rușine!”


Adrian Wiener, deputat USR PLUS: „PSD a inițiat un demers politic care nu are legătură cu sănătatea românilor. Este o mostră de oportunism politic. Ați blocat constant toate proiectele de ameliorare a sănătății românilor. Ați sufocat România cu clientelă de partid. Ați mărit veniturile medicilor, dar vulnerabilitățile au rămas aceleași. Nu aveți autoritatea morală să vorbiți despre competență și responsabilitate în sistemul de sănătate.”

Emanuel Ungureanu (USR PLUS):„Domnule Rafila, ați nimerit între tâlhari. Nu că ați fi un înger, dar sigur nu sunteți ca dl Beuran, fost ministru PSD al Sănătății. Din cauza lui Bodog ard spitale, nenorociților!”

Diana Stoica (USR PLUS):„Moțiunea de azi este despre ipocrizia PSD, un partid care a construit spitale doar pe hârtie.”

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te