„Înțeleg că șoferului Răzvan Ștefănescu i-au reținut permisul auto după începerea urmăririi penale, pentru săvârșirea unei infracțiuni. Nu găsesc nicio explicație pentru acest lucru și consider că este un abuz. Am văzut și comunicatul Ambasadei Suediei, care spune foarte clar că în Suedia poți avea un număr de înmatriculare normal și unul preferențial și că ai dreptul să circuli cu amândouă numerele pe teritoriul UE”, spune avocatul.
Constituția și bunele moravuri
Daniel Fenechiu arată, în schimb, că în privința ridicării plăcuțelor de înmatriculare cu numărul menționat, măsura polițiștilor intră sub incidența legislației din România. Avocatul face referire la Constituție, Articolul 53, în care se vorbește despre morala publică („exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor” – n.r.).
Citește și: De ce s-a contrazis Poliția în cazul „M**E PSD”: „Este o chestie ambiguă și pentru noi”
„Începând cu acest text al Constituției și terminând cu toată legislația civilă, se vorbește mult despre bunele moravuri și ordinea publică. Neîndoielnic, o sintagmă de genul celei despre care discutăm încalcă bunele moravuri și morala publică, pentru că aduce o atingere unei persoane juridice și membrilor acelei persoane juridice. Adică PSD, o persoană juridică de drept privat, dar de interes public, are un număr de membri care, în contextul în care autoturismul cu acel număr de înmatriculare circulă pe stradă, se pot simți jigniți”, mai precizează avocatul.
„Discuția trebuie să facă abstracție de preferințe”
Conform lui Daniel Fenechiu, există o diferență între numărul de înmatriculare al mașinii lui Răzvan Ștefănescu și același mesaj pe care un cetățean l-ar scrie pe o pancartă și ar ieși cu ea pe stradă. „Cetățeanul cu pancarta va fi sancționat conform legii privind ordinea publică. Diferența între cele două situații este că numărul respectiv de înmatriculare este emis în mod legal de un alt stat, care îi dă dreptul în mod legal să circule cu el pe teritoriul Suediei și pe tot teritoriul UE, cu excepția ipotezei în care într-unul dintre state ar ridica un anumit tip de problemă.
Chiar dacă șoferul poate circula în mod legal în Suedia, în România conținutul numărului respectiv, atacând morala publică și bunele moravuri, dă posibilitatea autorităților române să ia măsurile necesare pentru încetarea acestei situații, care este un atac la ordinea publică din țara noastră. Asta mai ales în contextul în care, așa cum spune și Ambasada Suediei, cetățeanul are două plăcuțe de înmatriculare, unul cu numere preferențiale, iar celălalt cu număr clasic. Deci, poate circula cu celălalt număr. Cred că discuția pe această problemă trebuie să facă abstracție de preferințe și să meargă strict pe variantă legală.”
Citește și: VIDEO Românul cu Audi M***PSD: „Poliția m-a urmărit de acasă. Știau unde stau”