Aurescu a exprimat, la CAE, susţinere pentru consolidarea sprijinului militar al UE pentru Ucraina

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.10.2022 - 19:36
Bogdan Aurescu - Foto: Facebook

Demnitarul român a susţinut, alături de ceilalţi miniştri de externe europeni, crearea unui tribunal special pentru crimele de agresiune comise în Ucraina şi a arătat că trebuie identificată cea mai bună şi solidă bază de înfiinţare.

SHARE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE) - care a avut loc la Luxemburg, prilej cu care a exprimat susţinere pentru consolidarea sprijinului militar al UE pentru Ucraina şi a menţionat că este important ca Uniunea Europeană să susţină Republica Moldova în actualul context.

Agenda reuniunii a inclus discuţii aprofundate privind contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin videoconferinţă a ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, respectiv perspectivele relaţiei UE - China. Totodată, oficialii europeni au abordat subiecte de interes ale agendei internaţionale, precum evoluţiile recente din Iran, trimiterea unei misiuni de monitorizare a UE la frontiera Armenia-Azerbaidjan, Liban, Etiopia, Burkina Faso şi provocările generate de schimbările climatice.

Citește și: VIDEO Dronă iraniană, pusă la pământ cu mitraliera de poliția din Kiev. „Stoluri” de kamikaze

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în cadrul discuţiilor privind agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Aurescu a salutat participarea prin videoconferinţă a omologului ucrainean şi a condamnat noile atacuri lansate de Rusia asupra oraşelor ucrainene/obiectivelor civile, inclusiv cel din cursul zilei de luni, în centrul Kievului şi în alte oraşe din Ucraina, care au ca scop testarea rezilienţei societăţii ucrainene.

El a salutat adoptarea de către UE de noi măsuri în sprijinul Ucrainei, respectiv al optulea pachet de măsuri restrictive vizând Federaţia Rusă, arătând deschidere pentru consolidarea regimului de sancţiuni, prin adoptarea unui nou pachet, în cooperare cu statele din G7 şi alţi parteneri internaţionali, pentru a pune şi mai multă presiune asupra Rusiei.

Ministrul Aurescu a exprimat susţinere pentru consolidarea sprijinului militar al UE pentru Ucraina, prin adoptarea celei de-a şasea tranşe a contribuţiei financiare prin intermediul Facilităţii Europene pentru Pace şi prin lansarea unei misiuni de asistenţă militară a UE (EUMAM) pentru antrenarea armatei ucrainene. El a menţionat şi că România va continua să acorde un sprijin multidimensional pentru Ucraina, amintind inclusiv eforturile ţării noastre privind facilitarea exporturilor de cereale şi alte produse ucrainene prin porturile româneşti. Aurescu a arătat că de la începutul crizei, peste 5,2 milioane de tone de cereale au trecut prin România spre destinaţii terţe, ceea ce reprezintă un sprijin important în gestionarea crizei alimentare la nivel mondial, precizează MAE.

Oficialul român s-a referit şi la consecinţele regionale ale escaladării conflictului de către Rusia şi a atras atenţia asupra situaţiei Republicii Moldova, al cărei spaţiu aerian a fost încălcat de trei rachete ruseşti în cadrul recentului atac al Rusiei asupra Ucrainei, ceea ce reprezintă o altă violare a dreptului internaţional, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un stat neutru, conform Constituţiei Republicii Moldova. El a menţionat importanţa ca Uniunea Europeană să susţină Republica Moldova, care este unul dintre statele cele mai afectate de conflictul din Ucraina şi de efectele acestui conflict, mai ales pentru a face faţă crizei energetice. În acest context, Bogdan Aurescu a menţionat că România a început deja livrarea de energie electrică Republicii Moldova.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit şi la eforturile diplomatice ale UE şi ale statelor membre de izolare a Rusiei la nivel internaţional şi de contracarare a narativului rus privind consecinţele războiului de agresiune la nivel global. În acest context a arătat că recenta Rezoluţie a Adunării Generale a ONU a fost adoptată cu o largă majoritate, iar rezultatele alegerilor din cadrul Conferinţei Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, care a avut loc la Bucureşti, au demonstrat că Rusia este din ce în ce mai izolată, se mai arată în comunicatul citat.

Ministrul Aurescu i-a informat pe ceilalţi miniştri de externe cu privire la iniţiativa sa, împreună cu omologii ceh, care exercită Preşedinţia în exerciţiu a Consiliului UE, polonez şi suedez de a organiza, în marja următorului CAE din luna noiembrie, o reuniune informală de lucru dedicată lansării unei reflecţii privind viitorul şi reforma Parteneriatului Estic în lumina ultimelor evoluţii generate de războiul contra Ucrainei şi de deciziile luate la Consiliul European din iunie de acordare a statutului de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova şi a perspectivei europene a Georgiei. MAE arată că, având în vedere relevanţa PaE pentru susţinerea societăţii civile belaruse, la această reuniune va fi invitat şi liderul opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaya.

De asemenea, adaugă MAE, Bogdan Aurescu a salutat acordul pentru lansarea unei misiuni UE de monitorizare la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan, prin dislocarea unei părţi a personalului misiunii de monitorizare a UE din Georgia. El a arătat că a lansat ideea noii misiuni de monitorizare în 2021, în contextul turneului regional din Caucaz, împreună cu omologii din Austria şi Lituania, în coordonare şi cu mandatul Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell.

În cadrul discuţiilor privind perspectiva relaţiilor UE-China, purtate în contextul începerii, duminică, a celui de-al 20-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez şi în pregătirea Consiliului European din 20-21 octombrie, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că este nevoie de o creştere a rezilienţei economice strategice a UE, de acţiune unită în raportarea la China în plan bilateral şi multilateral, de continuare a cooperării cu SUA şi alte state partenere, de consolidare a legăturilor cu state din Africa şi America Latină şi de implementare a Strategiei de cooperare a UE privind Indo-Pacificul şi a iniţiativei UE Global Gateway.

În ceea ce priveşte evoluţiile din Iran, ministrul Bogdan Aurescu a condamnat încălcările grave ale drepturilor omului, inclusiv libertatea de expresie, de întrunire şi de manifestare paşnică. El a afirmat că România susţine, în acest context, extinderea regimului de sancţiuni privind Iran, având în acelaşi timp în vedere şi informaţiile existente cu privire la susţinerea de către această ţară a agresiunii ruse prin livrarea de drone, informează MAE. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te