AUR, în pericol să nu intre în alegeri. Ce număr infim de semnături strâng pe zi? Apelul lui Simion

DE Petre Bădică | Actualizat: 29.03.2024 - 22:38
AUR, în pericol să nu intre în alegeri. Ce număr infim de semnături strâng pe zi? Apelul lui Simion - Foto: Colaj / Facebook

AUR pare în pericol să nu intre în alegerile europarlamentare. Numărul infim de semnături strâns pe zi l-u determinat pe George Simion să iasă în stradă pentru a strânge el însuși semnături. AUR a strâns doar 120.000 de semnături din cele 200.000 necesare. Mai au 9 zile.

SHARE

George Simion și Partidul AUR lansează apeluri disperate simpatizanților săi pentru a semna pe listele pentru europarlamentare.

Citește și: Simion, întrebat de Newsweek cât a plătit să fie la o reuniune unde vorbește Trump: „Vidanjorilor!”

AUR, în pericol să nu intre în alegeri. Ce număr infim de semnături strâng pe zi? Apelul lui Simion

Ca orice partid, AUR are nevoie de 200.000 de semnături pentru a se înscrie în alegerile europarlamentare. 

Într-o postare de azi, Simion spune că va strânge semnături în județul Alba pentru a da un exemplu. El pretinde că are nevoie de 1.000.000 de semnături în 9 zile. 

Când cineva l-a întrebat de ce spune că are nevoie de 1.000.000 de semnături, dat fiind că legea cere 200.000 de semnături pentru a participa la alegerile europaralmentare, Simion a explicat: „De ce 1milion? Trebuie strânse de 5 X 200 000, dacă au loc și alegerile locale.

Ritmul de strângere al semnăturilor, slab

Pe 7 aprilie depunem semnăturile pentru alegerile europarlamentare iar începând cu 8 aprilie, localitate cu localitate, listele pentru consiliile locale (guvernările locale)”, a scris Simion într-un comentariu.

Citește și: George Simion schimbă candidatul AUR la București. Newsweek a scris că e omul primarului PSD Băluță

Dacă ar fi să credem cifrele comunicate de partidul AUR, există motive de îngrijorare pentru George Simion indiferent dacă trebuie să strângă 1.000.000 de semnături în 9 zile sau 200.000 cum spune legea.

Astfel, din monitorizarea activității AUR reiese că partidul nu strânge miai mult de 7.000 - 9.000 de semnături pe zi, iar până azi a strâns puțin peste 115.000. În ritmul acesta riscă să nu strângă cele 200.000 de semnături și să nu intre în alegerile parlamentare.

Luni, AUR avea strânse 90.000 de semnături.

O zi mai târziu, marți, strânseseră 102.000 de semnături, un câștig de 12.000 într-o zi.

Miercuri a fost o zi proastă și AUR a strâns doar 8.000 de semnături ajungând la 110.000.

Citește și: EXCLUSIV George Simion a trăit 9 ani cu 2.000 lei/lună, dați de un coleg din AUR. Ce făcea pentru ei

În cursul zilei de iei, joi, AUR a strâns doar 7.000 de semnături ajungând la 117.280.

AUR mai are 9 zile în care trebuie să strângă 82.000 de semnături, adică 9.00 pe zi. În ultimele zile a strâns mai puțin decât această medie.

În plus, la verificarea listelor se mai invalizează unele semnături, așa că e riscant să depună exact 200.000 de semnături.

George Simion refuză orice discuție cu Newsweek România pentru explicații 

Care e explicația?

Impotența AUR de a strânge semnături este foarte ciudată pentru un partid cotat în toate sondajele la peste 20%. Există câteva scenarii:

1. Aceasta este realitatea (117.000 semnături strânse), iar mobilizarea (din diverse motive) AUR a fost slabă în teritoriu. Să nu uităm că AUR nu are aleși locali, deci nici filiale locale puternice capabile să strângă semnături.

2. O strategie proastă bazată pe semnături luate din mediul online unde AUR este extrem de prezent. O strategie care nu a dat roade.

3. Cifrele prezentate de AUR și Simion sunt false și nu sunt decât un nou episod de victimizare. Ei ar fi strâns semnăturile necesare. 

Cât trebuie să strângă partidele?

Pentru a intra în alegerile pentru Parlamentul European, partidele politice și alianţele electorale trebuie să prezinte o listă cu semnătura și datele personale (numele și prenumele, data nașteriii, denumirea, seria și numărul actului de identitate) a cel puțin 200.000 de susţinători, respectiv 100.000 în cazul candidaților independenți. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor însoțite de lista susținătorilor este 10 aprilie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te