„Mulți m-au întrebat cum pot fi indentificați rapid marii corupți. Dacă instituțiile statului blochează un nou guvern curat și bazele de date nu sunt interconectate. Se poate face rapid, cu 10-20 IT-iști specializați în «big data». Nu e perfect dar probabil se identifică 90% din persoane. Cum?
- echipa accesează baza de date a proprietăților și o corelează cu grila notarilor (care dă valori aproximative de piață). Identifică tot ce depășește o anumită sumă (de exemplu 200’000 de EUR cumulat pe un singur nume sau adresă)
- prin oficiul de luptă împotriva spălării banilor (in subordinea guvernului), identifică conturile peste o anumită sumă (100’000 EUR) și transferurile mari către conturi din străinătate. Aici se poate colabora și cu BNR care să obțină transparență imediată de la bănci
- lista obținută este trecută prin baza de date ANAF și se vede cine NU a plătit taxe suficiente pentru a justifica sumele obținute
- cei din listă sunt trecuți printr-un filtru de analiză de conturi offshore. Majoritatea au protocoale obligatorii cu statele UE, dacă întrebările sunt specifice (se poate indentifica «beneficial owner»)
- cine e identificat cu probleme e luat la întrebări specifice. Dacă nu vin cu documente justificative sau explicații - direct acuzați de fraudă și anchetați pe repede înainte. O sa vedem ușor toate «mătușile Tamara» din sistem ?. Și pionii mici, de frică, îi vor denunța pe «șefii» lor ca să scape mai ușor”, a scris Andrei Caramitru, pe Facebook.