ANALIZĂ Victoriile USR au avut la bază colaborări cu PNL și racolări

DE Newsweek România | 28.09.2020 - 18:38
Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii USRPLUS

Liderii USR-PLUS se consideră marii câștigători ai alegerilor locale din septembrie, desi au obținut doar 4 municipii și sectoarele 1 și 2 ale Capitalei.

SHARE

O analiză a modului în care au fost câstigate aceste bătălii arată că liderii USR s-au bazat, de fapt, pe colaborări cu PNL sau pe racolări.

Victoriile din București au fost posibile doar cu sprijinul PNL, iar sprijinul nu pare să fi fost reciproc.  Municipiul Bacău a fost luat de la PSD, dar ȋntr-un parteneriat local cu PNL. Mai mult, victoria din Alba Iulia a fost obţinută cu un candidat traseist, luat tot de la PNL.

USR -PLUS a câștigat prin forțe proprii doar două muncipii – Timișoara și Brașov, ambele conduse de PNL.

Liderii USR-PLUS se evidenţiază victoriile din Capitală, unde au avut sprijinul PNL în 3 sectoare, dintre care au câștigat două. Din rezultatele parțiale, USR nu pare să le fi întors serviciul liberalilor, care au câștigat doar sectorul 6 prin Cristian Ciucu, deşi aveau, conform ȋnţelegerilor, sprijinul USR-PLUS tot pentru trei sectoare.

În sectorul 1 din Capitală, Clotilde Armand a obținut 41,28% din voturi, fiind pe primul loc. De menționat că, în 2016, Clotilde Armand a candidat, fără sprijinul PNL care a avut propriul candidat, și a pierdut. PSD a câștigat şi de această dată alegerile pentru Consiliul Local cu 30,86%, față de USR-PLUS care a obținut 30,28%. Sprijinul PNL (19,09% din voturi) a înclinat, practic, balanța.

În sectorul 2 din Capitală, rezultatele parțiale îl dau pe primul loc pe Radu Mihaiu (USR-PLUS) cu 36,85% din voturi. S-a vorbit de un veritabil miracol, care are nimic magic atunci când citești rezultatele parțiale la Consiliul Local. Astfel, PSD a câștigat cu 31,33%, iar USR-PLUS are 29,12%. Sprijinul  PNL -18,94% a făcut posibilă victoria lui Radu Mihaiu.

În sectorul 3, USR-PLUS a câștigat votul pentru Consiliul Local cu 25,65% urmat de PSD – 22,44% și de PNL – 19,78%. În schimb, candidatul PNL, Adrian Moraru a obținut locul 2 (după Robert Negoiță) cu 28,39%, adică cu 17% procente mai puțin decât suma voturilor celor două partide. E greu de crezut că alegătorii liberalii nu și-au votat propriul candidat. Dacă l-au votat, atunci Moraru a obținut 9 procente de la USR-PLUS (diferența dintre voturile sale și cele ale partidului).

În sectorul 5, Cristian Băcanu (PNL) a ieșit abia pe locul 3, cu 25,3% din voturi. PNL a avut 20,5% din voturi pentru Consiliul Local, iar USR-PLUS – 16,5%. Presupunând că liberalii l-au votat (fiind vorba de președintele PNL sector 5), USR-PLUS i-a adus lui Băcanu doar 4,8 procente (diferența dintre voturile sale și voturile partidului). Aportul anemic al USR a făcut ca Băcanu, un secretar de stat ȋn Ministerul Justiţiei, să fie ȋnfrânt de un condamnat penal la 8 ani şi jumătate cu executare ȋn dosarul Colectiv.

Singurul loc unde alianţa USR-PLUS cu PNL pare să fi funcţionat este ȋn sectorul 6, acolo unde PNL a câștigat singura primărie din Bucureşti prin Ciprian Ciucu – 43,46%. În sector, PNL a obținut 26,63% iar USR-PLUS – 24,79%. Ciucu a avut sprijinul ambelor partide, la fel ca şi ȋn celelalte 2 sectoare, dar doar aici sprijinul s-a concretizat şi la votul final.

USR acceptă traseismul atunci când îi folosește

La Alba Iulia, USR a câștigat fotoliul de primar prin fostul viceprimar liberal Gabriel Pleșa.

Gabriel Pleșa, nemulţumit că nu a fost el candidatul desemnat de PNL, a acceptat să fie racolat de USR-PLUS, în ciuda retoricii cuplului Barna – Cioloș, care s-au declarat constant împotriva traseismului. După Victoria lui Pleșa, propaganda USR-PLUS a vorbit despre o victorie împotriva PNL!

Si totuşi, de ce a pierdut PNL Alba Iulia?

Mircea Hava s-a aflat în fruntea municipiului Alba Iulia încă din 1992, ca viceprimar, apoi din 1996 ca primar.  După ce a făcut din Alba Iulia oraşul cu cel mai mare grad de absorbţie a fondurilor europene pe cap de locuitor şi totodată cel mai inteligent oraş din România, ȋn 2019, Mircea Hava a decis să renunțe la mandatul de primar, în favoarea unui mandat de eurodeputat. În locul său în fruntea municipiului Alba Iulia a rămas Voicu Paul, viceprimar PNL care l-a însoțit pe Hava timp de aproape 20 de  în cariera sa administrativă. Voicu a plecat ca favorit să fie desemnat candidatul PNL la primărie. Pleșa, care era al doilea viceprimar, s-a înscris în USR-PLUS, fiind desemnat candidat din partea acestei Alianțe.

La Bacău, a câștigat Lucian Viziteu, sprijinit de PNL, care a format o alianță la nivel județean cu USR-PLUS. Însă, cei de la USR-PLUS sunt singurii care au profitat de această alianță, deoarece Ionel Palăr (PNL) a pierdut, ȋn mod surprinzător, lupta cu Valentin Ivancea (PSD) pentru Consiliul Județean.

USR -PLUS a câștigat prin forțe proprii doar două muncipii – Timișoara și Brașov. De remarcat că ambele oraşe se aflau de ani buni pe un trend ascendent de dezvoltare. Timişoara fiind desemnată ȋn mandatul lui Nicolae Robu, Capitală Europeană a Culturii, iar Braşov fiind un puternic centru regional.

Întrebarea care se pune acum este: De ce spun liderii USR-PLUS ca sunt principalul adversar al PSD, dacă nu au câştigat singuri niciun bastion PSD?

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te