Oferta PNL pentru această regiune este: la primăria municipiului va candida Mihai Chirica, primarul ales pe listele PSD și racolat de liberali, iar la președinția Consiliului Județean îl susține pe actualul ministru al mediului Costel Alexe.
Relu Fenechiu este considerat mentorul politic al lui Costel Alexe. De altfel, recent, ministerul Mediului a dirijat sume impresionante de bani către firma soției lui Relu Fenechiu. Această firmă oferă primăriilor servicii de schimbare a becurilor.
“Soția lui Relu Fenechiu a făcut 60 de proiecte de consultanță cu primăriile din țară pentru iluminat stradal pe banii Ministerului Mediului.
Fenechiu are deja 10% din primăriile ce ar putea fi eligibile pe lista lui de așteptare, chiar înainte ca programul să înceapă propriu-zis.
Relu Fenechiu e mentorul politic al lui Costel Alexe, cel care dă banii, și îi sprijină candidatura la șefia Consiliului Județean Iași.
Soția lui Relu Fenechiu a fost cântăreață de muzică populară înainte de a administra Integra Business Consulting.“, scrie Reporter de Iași.
În ceea ce-l privește pe Chirică, presa locală a relatat în repetate rânduri despre averea sa disproporționat de mare, în raport cu veniturile. În iunie 2019, Agenția Națională de Integritate (ANI) a început verificarea averii primarului municipiului Iași, după ce ReporterIS.ro a publicat o serie de anchete privind afacerile imobiliare ale familiei acestuia, inclusiv o tranzacție efectuată pe numele fiului său, când avea doar 11 luni.
Inclusiv fiicele lui Mihai Chirica dețin o casă de lux de 240 de metri pătrați, care a fost trecută pe numele lor după ce edilul a divorțat. În 2019, DNA a deschis un dosar penal în rem pentru a verifica situația achizițiilor imobiliare ale primarului de Iași, dar până în prezent ancheta n-a oferit niciun rezultat.
Costel Alexe nu s-a jenat să declare, recent, că mai mulți primari PSD vor trece la PNL: “Sunt foarte mulţi primari PSD şi nu doar în judeţul Iaşi care nu s-au simţit sprijiniţi în proiectele lor de către conducerile judeţene sau cea naţională PSD, pentru că acolo au cu totul alte interese. Avem şi în judeţ primari PSD foarte buni, care merită sprijiniţi în proiectele lor şi care vor să se alăture acestui parteneriat (între Costel Alexe şi primarul de Iaşi Mihai Chirica – n.r.) pentru dezvoltarea Iaşului şi a Moldovei“.
USR Iași a descoperit traseiști buni
Nici USR nu s-a lăsat însă mai prejos și îl susține la șefia CJ Iași pe deputatul Marius Bodea, preluat de la PNL, unul dintre cei mai fideli oameni ai lui Relu Fenechiu.
În august 2014, la inaugurarea unei noi piste a aeroportului Iași, unde Bodea era director, acesta a spus: “Îi mulțumesc lui Relu Fenechiu, părintele acestui proiect”, a spus Marius Bodea. La acel moment, Fenechiu era deja la închisoare, condamnat în dosarul Transformatorul. De altfel, directorul Aeroportului Iași a citit, la acea ceremonie, un mesaj trimis de Relu Fenechiu.
Cu toate acestea, el a fost acceptat și de USR, și de PLUS.
“Avem datoria să renunțăm la orgolii în fața electoratului și să construim o alternativă reală pentru clasa politică actuală. Iașul merită să iasă din umbra incompetenței și a intereselor mafiote. Stă doar în puterea noastră să-i convingem pe toți că suntem cei mai buni și singura alternativă viabilă.
Rezultatele negocierilor încheiate astăzi, 18 iunie, la Iași sunt: candidatul unic al Alianței pentru funcția de primar al Municipiului Iași va fi candidatul propus de USR, Cosette Chichirau; candidatul unic al Alianței pentru funcția Președinte al Consiliului Județean Iași va fi candidatul propus de USR, Marius Bodea”, se arată într-un comunicat semnat de Monica-Elena Berescu, președinte PLUS Iași, și Cosette Chichirău, președinte USR Iași.
PSD îl reciclează pe Ciuhodaru
PSD l-ar putea susține pe europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, pentru primăria Iași. În 2008, Ciuhodaru era la PSD și câștiga primul mandat de deputat pe listele PSD+PC. În 2010 trece la UNPR. Câteva luni mai târziu este exclus din UNPR. În 2011 se înscrie în Partidul Conservator, din care este exclus iarăși câteva luni mai târziu. În 2012 este ales deputat pe listele PPDD, dar părăsește partidul în 2015. Apoi aproape un an revine în UNPR. Când UNPR se părăsește, el se duce înapoi la PSD.