ANALIZĂ: Falsuri și omisiuni în cel mai xenofob și populist discurs al lui Dragnea

DE Mircea Marian | Actualizat: 18.12.2018 - 11:32
Liviu Dragnea are un discurs naționalist mai dur decât al lui Vadim Tudor. Codrin Ștefănescu a lucrat cu amândoi. Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Liviu Dragnea are un discurs naționalist mai dur decât al lui Vadim Tudor. Codrin Ștefănescu a lucrat cu amândoi. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Discursul ținut duminică seara de Liviu Dragnea, la Consiliul Național al PSD, a fost de o violență și de un populism fără precedent. Liderul guvernării a acuzat companiile străine că îi otrăvesc pe români și a amenințat din nou multinaționalele cu măsuri fiscale punitive.

SHARE

Aproape nici unul din mesajele liderului social-democrat nu este nou: el a avut același discurs de fiecare dată când guvernarea și el personal se aflau într-o criză politică, sugerând că țara este atacată de forțe obscure din exterior. Băncile, multinaționalele, Soros și „străinii” au apărut constant în discursul de ură al președintelui PSD. Acești vinovați de serviciu sunt invocați și în discursurile altor lideri populiști din UE, precum Viktor Orban, premierul Ungariei. Newsweek România vă prezintă falsurile cele mai grosolane și minciunile prin omisiune din discursul lui Dragnea.

1) Atac ipocrit la bănci

Dragnea: „Eu zic că Guvernul ar trebui să ia măsuri serioase în ceea ce priveşte lăcomia bancară şi evoluţia ROBOR. Pentru că noi suntem în situaţia în care ne uităm cu toţii, ca un popor blând ce suntem şi de bună-credinţă cum se joacă marile bănci între ele şi stabilesc ele dobânda pe care trebuie să o plătească românii”!

Fapte: Consiliul Concurenței arată că Parlamentul e responsabil pentru situația de pe piața bancară. „Reamintim că autoritatea de concurenţă a făcut recomandări pentru eficientizarea/creşterea concurenţei în sectorul financiar şi, implicit, pentru scăderea comisioanelor, în contextul finalizării anchetei sectoriale pe piaţa serviciilor bancare de retail. Astfel, una dintre recomandări se referă la intensificarea concurenţei odată cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plată (Revised Payment Service Directive), care deschide piaţa către noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost încă preluată în legislaţia naţională, deşi termenul de implementare era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltării companiilor din domeniul fintech îl reprezintă intensificarea concurenţei în sectorul financiar şi scăderea comisioanelor”, precizează Consiliul Concurenței.

 2) Românii, "otrăviți" de străini

 Dragnea: „În România intră alimente pline de otravă, pline de chimicale, alimente care au calitate mult inferioară faţă de aceleaşi alimente vândute în ţările de origine”.

Fapte: O analiză făcută de Ministerul Agriculturii asupra a 29 de produse arată că nouă aveau „conținut diferit” față de cele din Vest. Reprezentanții ministerului au evitat, în iulie 2017, să aprecieze dacă acest fapt este rău sau bun. De exemplu, numărul caloriilor dintr-o sută de grame de parizer de porc erau sub cele de pe etichetă și sub cele din Germania. 

Citește și Dragnea, discurs periculos: Nu mai ezitați cu amnistia și grațierea

3) Demonizarea multinaționalelor

Dragnea: „E nevoie de un guvern şi de un partid şi de o coaliţie - că este colegul şi prietenul meu aici - care să le spună atât băncilor, cât şi multinaţionalelor din România, că şi această ţară are dreptul să ceară ca din profiturile uriaşe pe care le fac aici, taxele să le plătească aici (...) De mâine, să finanţeze toate atacurile împotriva mea, a premierului şi a Guvernului şi a partidului, să le finanţeze, dar România nu e sat fără câini”.

Fapte: Exact același discurs a fost ținut și în iulie 2017, de către Dragnea. El a spus că „se va face o analiză” și a invocat posibilitatea introducerii impozitului pe cifra de afaceri. Nu s-a întâmplat nimic, în ceea ce privește companiile mari. O analiză a Ziarului Financiar arăta că un astfel de impozit, pe cifra de afaceri, ar trimite în faliment o treime din firmele din România. 

4) Iohannis, acuzat de "înaltă trădare"

Dragnea: „Domnule Drăghici, domnule Mircea Drăghici, împreună cu domnul Iordache, care este prieten la cataramă cu domnul Iohannis şi cu sprijinul de specialitate al domnului Toader, vă rog ca după Anul Nou să depuneţi acea plângere pentru înaltă trădare împotriva lui Klaus Werner Iohannis”.

Fapte: Pentru punerea sub acuzare a șefului statului, Dragnea ar avea nevoie de voturile a două treimi din parlamentari. În prezent, PSD are probleme să asigure o majoritate de 50% plus unu din totalul deputaților prezenți, după numeroasele dezertări din partid. 

5) Laude pentru un program abandonat

Dragnea despre PNDL: „Eu l-am inventat, împreună cu Sevil Shhaideh. (...) Lucrat împreună cu colegii primari, cu colegii preşedinţi de consilii judeţene, cu colegii parlamentari, cu colegii miniştri, s-a născut foarte greu acest program. Acest program care este cel mai amplu proiect de dezvoltare locală, cel puţin de la Revoluţie încoace, cel mai curajos, cel mai complex, din păcate nu este o vedetă publică”

Fapte: Întrucât PNDL este controlat de ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, un adversar al lui Dragnea, liderul PSD a inventat un așa numit fond de investiții locale, care va avea la dispoziție 10 miliarde de euro, fond care va fi controlat de către Finanțe sau de către premier personal. La ședința CN a PSD, Dragnea n-a mai vorbit despre acest fond.

Citește și Consiliul Concurenței respinge acuzațiile privind manipularea dobânzilor de către băncile străine

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te