Consiliul Concurenței respinge acuzațiile privind manipularea dobânzilor de către băncile străine

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 17.12.2018 - 14:46
Bogdan Chirițoiu. Foto Inquam Photos/Adel_Al-Haddad

Consiliul Concurenţei a anunțat că nu a primit nici o sesizare de la instituţiile publice referitoare la posibile înţelegeri ilegale între bănci în ceea ce priveşte creditarea companiilor.

SHARE

Răspunsul instituției vine la acuzațiile senatorului ALDE Daniel Zamfir, care declarase că marile bănci țin intenționat România în stare de subdezvoltare.
Mai mult, Consiliul Concurenței acuză Parlamentul că nu a implementat recomandările sale pentru creșterea gradului de concurență din piața bancară și pentru scăderea comisioanelor bancare. 

„Reamintim că autoritatea de concurenţă a făcut recomandări pentru eficientizarea/creşterea concurenţei în sectorul financiar şi, implicit, pentru scăderea comisioanelor, în contextul finalizării anchetei sectoriale pe piaţa serviciilor bancare de retail. Astfel, una dintre recomandări se referă la intensificarea concurenţei odată cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plată (Revised Payment Service Directive), care deschide piaţa către noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost încă preluată în legislaţia naţională, deşi termenul de implementare era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltării companiilor din domeniul fintech îl reprezintă intensificarea concurenţei în sectorul financiar şi scăderea comisioanelor”.
De notat că precizările instituției vin după ce și Liviu Dragnea, președintele PSD, a acuzat duminică într-un discurs la partid că băncile străine ar avea o înțelegere pentru manipularea ratei dobânzii interbancare (ROBOR).
Instituția arată că are în derulare două investigaţii declanşate din oficiu, pe piaţa serviciilor de leasing operational şi pe piaţa de leasing financiar şi a creditului de consum din România. În cadrul investigaţiilor s-au desfăşurat inspecţii inopinate la sediile a 25 de bănci, Instituţii Financiare Non-Bancare (IFN), societăţi de leasing, asociaţii profesionale şi patronale, această acţiune fiind cea mai amplă investigaţie a instituţiei. Rezultatele investigaţiilor vor fi făcute publice, imediat după finalizarea acestora şi luarea unei decizii.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică la Consiliul Național al partidului, că sistemul bancar nu sprijină economia din România, că în ţara noastră există cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite şi a cerut Guvernului să ia măsuri împotriva „lăcomiei” bancare.
Citește și Dragnea, discurs periculos: Nu mai ezitați cu amnistia și grațierea

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -