Americanii îl lasă în ofsaid pe Dragnea: Tăriceanu, primit de vicepreședintele SUA

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.04.2019 - 10:46
Călin Popescu Tăriceanu și Mike Pence Foto: Facebook

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a întâlnit marți, 9 aprilie, la Washington, cu Mike Pence, vicepreședinte SUA și președinte ex-officio al Senatului SUA, precizează un comunicat al Senatului.

SHARE

Oficialul român a avut o întrevedere și cu și cu gen.lt. (r) Keith Kellogg, consilierul pentru securitate națională al vicepreședintelui SUA. 

Într-o postare pe Facebook, Tăriceanu a anunțat că s-a întâlnit și cu Ted Cruz, senator republican de Texas, fost candidat la alegerile prezidențiale din 2016. ”Am vorbit, în primul rând, despre consolidarea relației între forurile legislative român și american, lansându-i invitația ca senatori americani să vină în vizită în #România pentru a cunoaște țara noastră așa cum este ea, nu cum o prezintă unii <<binevoitori>>”, a postat președintele Senatului.

Recent, fostul consilier prezidențial pentru securitate națională și conferenţiar la Academia SRI, Iulian Fota, a susținut că liderul PSD, Liviu Dragnea, nu mai are viză pentru Statele Unite. „Domnul Dragnea este într-o situație disperată. El nu are viză de Statele Unite. Sunt voci foarte importante, grele care spun, aici și noi ne-am putea lămuri în zilele următoare, că domnului Liviu Dragnea i s-a ridicat viza de Statele Unite. Asta mi se pare un lucru foarte interesant", a afirmat Iulian Fota, la Digi 24.

Într-un răspuns pentru Radio Europa Liberă (REL), Ambasada SUA a punctat că „nu comentează cazuri individuale privind vizele”. ”Liviu Dragnea a refuzat să clarifice această problemă, semn că lucrurile ar putea să nu fie neapărat în favoarea lui”, au scris jurnaliștii REL.

------------------------------------------

Comunicatul integral al Senatului referitor la întrevederea lui Călin Popescu Tăriceanu cu vicepreședintele SUA, Mike Pence:

”Înaltul demnitar român a reafirmat importanța aprofundării cadrului de cooperare oferit de parteneriatul strategic România-SUA care, în viziunea sa, este constituit pe elemente care depășesc aspectele temporale ale alternanței guvernărilor politice din cele două state.

Domnia sa a transmis că valoarea parteneriatului strategic între București și Washington a fost demonstrată cu prisosință în cei 22 de ani care au trecut de la lansarea sa, în special prin atașamentul comun față de un set de valori politice și culturale care continuă să determine decizii vizionare în cele două capitale, în beneficiul prosperității și securității cetățenilor.

Președintele Senatului a reliefat rolul important pe care îl are România în adaptarea și implementarea măsurilor de apărare și descurajare pe flancul estic al NATO și a pledat pentru întărirea prin diversificare a dialogului politic România-SUA și pentru sporirea participării economice și strategice a SUA pe teritoriul României, deopotrivă prin proiecte economice fanion, precum și prin stabilirea unei prezențe militare cu caracter permanent.

Dl Călin Popescu-Tăriceanu a reliefat importanța lansării neîntârziate a investițiilor americane în sectorul energetic off-shore din zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, subliniind contribuția pe care exploatarea acestor resurse o va avea la securitatea energetică a României și a altor economii din zona de vecinătate care urmăresc, ca obiectiv strategic, diversificarea furnizorilor și a rutelor de transport.

Au fost trecute în revistă și teme cu impact regional, cum ar fi agresiunea rusă în bazinul Mării Negre, însemnătatea pentru viitorul relațiilor UE-SUA a retragerii Marii Britanii din Tratatul de la Lisabona și valențele noi pe care le dobândește parteneriatul strategic România-SUA în noul context post-Brexit.

Dl Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, l-a invitat pe dl Mike Pence, vicepreședintele SUA și președinte ex officio al Senatului SUA să efectueze o vizită în România, pentru a constata trăinicia relației transatlantice pe segmentul relației cu România și pentru a se informa nemijlocit, într-o țară din prima line a flancului estic al NATO, asupra realităților și actualitatea temelor discutate.”

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -