Adrian Năstase, invitat la Cotroceni: în ce condiții poate fi retras Ordinul Steaua României

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 03.12.2019 - 15:28

Fostul premier al României Adrian Năstase a fost invitat la recepția de 1 Decembrie, organizată de Administrația Prezidențială la Palatul Cotroceni, deoarece este din 2002 deținător al Ordinului Național Steaua României în grad de Mare Cruce.

SHARE

Ordinul Steaua României este cea mai înaltă decorație oferită de statul român. Până în acest an, fostul lider PSD nu a participat la evenimentele organizate de Administrația Prezidențială.

Adrian Nastase face parte în continuare din acest Ordin, deși a fost condamnat definitiv la sentințe cu executare în două dosare: Trofeul Calității (20 iunie 2012) și Zambaccian (6 ianuarie 2014), pentru mai multe infracțiuni, printre care luare de mită și șantaj.

Legea stabilește clar că membrii Ordinului Național Steaua României își pierd această calitate în momentul în care sunt condamnați definitiv la o pedeapsă privativă de libertate. Pentru retragerea acestui ordin, trebuie format un consiliu de onoare al ordinului, iar Cancelaria Ordinelor, structură din cadrul Administrației Prezidențiale, trebuie să-i transmită președintelui României o propunere de retragere a ordinului. Retragerea Ordinului se face prin decret prezidențial.

Persoanele cărora li s-a retras calitatea de membru al ordinului sunt obligate să restituie brevetul și însemnul.

Cazul lui Adrian Nastase, condamnat la închisoare cu executare, dar membru al Ordinului, nu este unul singular. În 2018, președintele Societății Timișoara, Florin Mihalcea, reitera o cerere către președintele României, Klaus Iohannis, de retragere imediată a decorațiilor și ordinelor Statului Român acelor purtători ai distincțiilor care s-au dovedit nedemni de a le deține, fiind condamnați prin hotărâri penale definitive.

Florin Mihalcea a facut și o listă cu mai mulți membri ai Ordinului care au fost condamnați, în capul căreia îl pusese pe Adrian Năstase. Cei mai mulți din aceștia sunt condmanați la o pedeapsă cu suspendarea pedepsei, o parte însă au executat condamnarea în penitenciar, cum ar fi Irina Jianu sau Miron Mitrea.

Intreaga lista poate fi accesata pe portalul Romania Curata.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.