1. Primul președinte al Parlamentului European a fost o femeie-avocat și politician celebru, supraviețuitoare a Holocaustului, Simone Veil, reprezentând ALDE. Funcția a mai fost deținută doar de o singură femeie în afară de Simone Veil. Este vorba de franțuzoaica Nicole Fontaine, din partea Partidului Popular European, între anii 1999 și 2002.
2. Prima țară care a votat a fost Olanda. Scrutinul a fost organizat joi, ca de altfel și în Marea Britanie. Olanda are o lege care interzice organizarea de alegeri în ziua de duminică, din motive religioase. Ultima țară care va vota va fi Portugalia, care are programate alegeri duminică, iar, datorită fusului orar, urnele se vor închide ultimele. În Insulele Azore, urnele se vor închide la ora 12.00 noaptea, ora României.
3. Votul este obligatoriu în Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia și Luxemburg.
4. Parlamentul European reprezintă al doilea electorat ca mărime- 512 milioane de cetățeni europeni- după cel din India.
5. În 2014, în Slovacia s-a înregistrat cea mai scăzută prezență la vot din istoria alegerilor europene, 13,05%. Belgia deține recordul pentru cea mai mare prezență: 89,64%. Cea mai mare prezență într-o țară unde votul nu este obligatoriu a fost în Malta: 74,8%.
6. Finlanda a trimis în Parlamentul European cel mai mare număr de femei, 77% din totalul europarlamentarilor din această țară. Vecina sa, Estonia, are cel mai mic număr de femei: 17%. În actualul PE sunt 36,2% femei.
7. Strănepotul dictatorului fascist italian, Benito Mussolini, Caio Giulio Cesare Mussolini, candidează pentru Parlamentul European din partea unui mic partid de extremă-dreaptă, ”Frații Italiei”.
8. Vârsta minimă necesară pentru a vota este de 18 ani în majoritatea țărilor-membre, cu excepția Greciei (17 ani), Austriei și Maltei (16 ani).
9. Sunt 751 de mandate de europarlamentari, iar după ieșirea Marii Britanii din UE vor rămâne 705. Din cele 73 de mandate alocate britanicilor, nu toate vor fi vacantate. 23 vor fi realocate pentru a îmbunătății reprezentarea proporțională.
10. Primul Parlament European, care s-a întrunit în 10 septembrie 1952, avea 78 de membri. Ei erau desemnați de statele-membre din rândul parlamentelor naționale, nu aleși prin vot direct, și nu aveau puteri legislative.
11. Luna trecută, 70% dintre europeni nu se hotărâseră cu cine vor vota, potrivit unui sondaj ECFR/YouGov, ceea ce înseamnă că 97 de milioane de voturi nu erau atribuite.
12. Cel mai bătrân europarlamentar în funcție are 90 de ani. El este fostul lider al Frontului Național din Franța, Jean- Marie Le Pen. El nu este cel mai vârstnic europarlamentar din actualul PE, ci grecul Manolis Glezos, fost jurnalist de stânga și membru al rezistenței în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. În 2015, el a renunțat la mandat la vârsta de 91 de ani.
13. Cehia, Slovacia, Irlanda și Malta nu le permit alegătorilor să voteze dacă se află în străinătate.
14. După plecarea Marii Britanii din UE doar în două țări se va vorbi engleza: Irlanda și Malta. Oficial, limbile celor două state-membre sunt irlandeza și malteza. Cu toate acestea, pentru că este înțeleasă de 51% dintre cetățenii europeni, limba engleză va rămâne limbă oficială a UE.
15. Cel mai tânăr europarlamentar din istorie este germanul Ilka Schröder, care, în 1990, a fost ales la vârsta de 21 de ani, din partea Verzilor. Cel mai tânăr europarlamentar actual este bulgarul Andrei Novakov, în vârstă de 30 de ani.
16. Pentru a candida în Grecia și Italia vârsta maximă este de 25 de ani. În majoritatea țărilor se poate candida la 18 ani, dar există și pragurile de 21 și 23 de ani.
17. Cel mai îndepărtat de Bruxelles punct pe glob în care se votează în alegerile europene, aflat la o distanță de 16.296 km, este în Noua Caledonie, teritoriu francez în sud-vestul Oceanului Pacific.
18. Numărul europarlamentarilor dintr-o țară depinde de numărul de locuitori din aceasta. Nicio țară, însă nu poate avea mai puțin de 6 și mai mult de 96 europarlmentari. Malta, Luxemburg și Cipru au în prezent câte 6, iar Germania, 96.
19. Germanul Elmar Brok este europarlamentul cu cele mai multe mandate. El a fost ales în 1980. La alegerile duminică el ar putea părăsi PE, pentru că se situează pe o poziție inferioară pe lista partidului său, Uniunea Creștin- Democrată.
20. Nicio țară membră UE nu poate publica rezultatul alegerilor înainte de închiderea urnelor din toate statele-membre.