100.000 de dolari a plătit Dragnea pentru o vizită în SUA. Americanii nu-i mai acceptă banii

DE Alexandru Pop | Actualizat: 06.02.2019 - 17:56
Liviu Dragnea, nevoit să se întrețină doar cu diplomații americani de la București, nu are acces la cei de peste ocean/FOTO: Facebook
Liviu Dragnea, nevoit să se întrețină doar cu diplomații americani de la București, nu are acces la cei de peste ocean/FOTO: Facebook

Nici măcar lobby-iștii americani nu mai sunt dispuși să lucreze pentru Liviu Dragnea, chiar dacă sumele pe care acesta e dispus să le plătească sunt enorme.

SHARE

Liviu Dragnea nu mai merge la micul dejun cu rugăciune (National Prayer Breakfast ) de la Washington, ce urmează să aibă loc mâine, deși PSD Teleorman s-a lăudat recent cu această izbândă strategică a liderului partidului.

Cel mai probabil, lobby-iștii pe care Liviu Dragnea i-a angajat încă din 2017 să-i organizeze astfel de „lovituri de imagine" în SUA i-au transmis că prezența sa nu este dorită de establishment-ul american. 

New York Times nota, într-un articol publicat în vara anului trecut, că evenimentul, la care participă și președintele SUA, a fost vizat de mai multe scandaluri diplomatice.

În 2018, de exemplu, printre participanți s-a numărat Maria Butina, pusă ulterior sub acuzare pentru că ar fi acționat ca agent rus la Washigton. Printre scopurile sale, au stabilit procurorii americani, s-a numărat inclusiv obținerea de acces la accest mic dejun „pentru a stabili un canal discret de comunicare” între persoane de influență ruse și americane „pentru a promova interesele politice ale Federației Ruse”, nota New York Times. 

De asemenea, publicația a intrat în posesia unei scrisori pe care lobbystyl Herman J. Cohen a trimis-o președintelui Ciadului, Idriss Deby, căruia îi garanta accesul la National Prayer Breakfast contra sumei de 220.000 de dolari. În tarif, erau incluse întâlniri cu autoritățile americane. 

New York Times a relatat că evenimentul a devenit și mai atragător pentru lobby-iști în era Trump, deoarece politicieni din afara SUA se luptă să stabilească legături cu un președinte care a ajuns la Casa Albă cu puține conexiuni în comunitatea internațională. 

Tocmai de aceea, notează publicația americană, și mai ales după scandalul Butina, organizatorii sunt mai atenți cu participanții la anualul Mic Dejun cu Rugăciune. „Deși încercăm să nu verificăm motivele pentru care cineva vrea să participe, descurajăm în mod clar pe cei care folosesc National Prayer Breakfast pentru câștiguri personale, financiare sau geopolitice”, a declarat Larry Ross, purtătorul de cuvânt al organizației care se ocupă de eveniment. 

Factura către Dragnea

În primăvara lui 2017, Partidul Social Democrat a încheiat un contract cu Madison & Company LLC, companie de lobby americană, pentru a-i aranja vizite la nivel înalt cu președintele Donald Trump și/sau vicepreședintele Mike Pence (conform unor documente ale Foreign Agents Registration Act al Departamentului american de Justiție).

Deși a plătit PSD, lobby-iștii americani și-au intitulat e-mail-ul de răspuns "Dragnea invoice" (factura lui Dragnea). 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te