Păi nu eram singura țară verde? Nu dovedisem iar pandemia? Eu așa am înțeles de la specialistul Rafila. Și-acum spune tot el c-o să fie prăpăd? Ba avem deja calculat și numărul record de cazuri din februarie.
Citește și: GRAFICE Cel mai pesimist scenariu al INSP: 25.000 de cazuri COVID/zi, unul din opt pacienți la ATI
La 8 decembrie Guvernul adopta hotărârea cu noile măsuri de relaxare. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea că măsurile au fost luate pentru că în România trendul cazurilor COVID-19 este descendent. Apoi explica: "Sunt mulți care fac paralele cu măsurile de relaxare din cursul verii. Noi nu o să facem niciodată acest lucru, să luăm măsuri de relaxare pe trend crescător".
Apoi, la 29 decembrie, același Rafila vorbea despre certificatul de vaccinare și evitarea unui lockdown. Desigur, trendul a început să fie crescător și încă nu s-a luat nicio măsură.
Citește și: Rafila vorbește despre lockdown, închiderea școlilor și multe decese, în lipsa certificatului verde
Nu poți să nu te întrebi când a vorbit serios domnul Rafila. Și nici nu prea mai poți lua în serios orice ar propune el.
L-am văzut supărat că legea certificatelor verzi n-a fost adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului.
Dar PSD era la fel de revoltat și când guvernul Câțu își asuma răspunderea pe anumite legi în loc să le treacă prin Parlament. Ba chiar PSD s-a și opus unei inițiative legislative privind relgemantarea certificatelor verzi.
Citește și: Fără certificat COVID la locul de muncă. Ciolacu: Sunt ferm convins că este de acord și Rafila
De asta nu mai înțeleg nimic. Am scăpat de pandemie sau nu? Trebuie să avem o lege a certificatelor verzi sau nu? Trendul e crescător sau nu? E bine să-și asume guvernul răspunderea pe legile importante sau nu?
Ce înțeleg însă foarte bine e faptul că Rafila nu mai este de câțiva ani un medic specialist ci un politician neaoș, de Dâmbovița.
Asumarea răspunderii Guvernului pe o lege atât de dezbătută și de importantă precum cea a certificatelor verzi, ar fi o greșeală și ar da iar prilej unor discuții interminabile speculate cu cinism de șoșocii din AUR.
O astfel de lege trebuie să treacă neapărat prin Parlament, care s-ar putea reuni de urgență pentru asta și mâine. Dacă se punea problema tăierii vreunui drept al parlamentarilor, sau dacă trebuiau să scape pe unul de-al lor de vreun dosar penal se strângeau repede de tot, nu era o problemă.
Însă în Parlament poți vedea foarte clar cine a votat legea. Nu mai poți s-o dai cotită.
Dansul ăsta politic va avea un singur efect cert: mai multe victime în valul cinci.
Pe plan secund, aceste mesaje contradictorii și lipsa unor măsuri eficiente din partea autorităților vor duce la scăderea și mai mare a încrederii oamenilor în „specialiștii” care sunt la cârma țării și la alimentarea spațiului public cu noi și năstrușnice teorii ale conspirației.