Veștile bune din timpul „apocalipsei“

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 05.10.2018 - 07:22

Puține motive de bucurie în legătură cu ce s-a întâmplat în ultima vreme pe scena politică românească. Veștile rele vin în cascadă.

SHARE

Puciul împotriva lui Liviu Dragnea a eșuat lamentabil, iar „Erdogan de Teleorman“ e mai furios și mai hotărât ca oricând să îngenuncheze Justiția. Fără ca asta să însemne că „disidenții“ Gabrielei Firea ar fi vreo speranță pentru reformarea celui mai nociv partid pe care l-a cunoscut România, în scurta sa istorie democratică: PSD. 

Poziția lui Liviu Dragnea se va consolida și mai tare, dacă referendumul în sprijinul familiei tradiționale e validat de o prezență peste pragul legal. Cu siguranță, tartorele PSD va veni în fața partidului și va pretinde că succesul plebiscitului este, de fapt, o reconfirmare a legitimității sale la conducerea formațiunii social-democrate. 

Printre multele știri proaste există însă și destule vești bune. Ultimul sondaj de uz intern comandat de PSD, publicat și de Newsweek Romania, este plin de astfel informații pozitive. Bunăoară, PSD a scăzut la 31%, iar Liviu Dragnea ar lua în primul tur doar 7%, dacă ar candida în alegerile prezidențiale. Nu în ultimul rând, ALDE gravitează în jurul lui 5%.

Panta descendentă pe care s-au înscris cele două partide de guvernământ, în special PSD, cu un an înainte de alegerile prezidențiale, este de bun augur.
Este consecința directă a mitingurilor #rezist din ultimii ani, în sprijinul Justiției, care au culminat cu mitingul Diasporei din 10 august. 

Cea mai bună veste este, însă, creșterea formațiunilor nou-înființate. USR și România Împreună (RO+), a lui Dacian Cioloș, au fiecare 13%. Asta în condițiile în care RO+ nici nu a finalizat procedurile de înscriere la tribunal. Adunate, procentele celor două partide sunt mai mari decât cele cu care este creditat PNL: 26% față de 25%. 

Asta înseamnă că segmente importante din societate susțin o reformă de substanță a clasei politice, s-au săturat până peste cap de vechile partide și sunt dispuse să parieze pe formațiuni care, deși nu au experiență suficientă și nu sunt o garanție a succesului, sunt mult mai oneste decât cele vechi și mult mai aproape de agenda reală a cetățeanului. Acesta este motivul pentru care continuă să apară formațiuni, așa cum este cazul Demos. Noua formațiune, ce reprezintă stânga modernă și încearcă să ocupe un culoar pe care PSD nu a performat, din cauză că a fost incapabil să se modernizeze și s-a transformat într-un partid conservator.   

Remarcabil este și că nivelul dezbaterii politice a crescut foarte mult în ultima vreme, chiar dacă s-a purtat în jurul referendumului. Chiar dacă uneori se jignesc, combatanții sunt oameni cu substanță ideologică, cu studii importante, unii chiar cu doctorate neplagiate, luate la mari universități europene. 

Nu în ultimul rând, un merit al referendumului pentru familie este că va limpezi ideologic scena politică românească în curs de modernizare. Partidele vechi sunt tot mai izolate în acest peisaj nou și vor deveni încet-încet irelevante.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te