Tzancă Uraganu’ și Selly Intelectualu’, liderii clanurilor Cultură și Educație

DE Mihai Duță | Actualizat: 02.03.2021 - 15:13

Citesc, deloc uimit, de ce să mint, pe un site din ăsta de cultură, că Tzancă Uraganul și-ar fi bătut nevasta la cerere și a pus totul pe Instagram. În ogllindă, tot la cerere, Selly Intelectualul a luat sistemul de învățământ la palme și l-a pus pe Youtube.

SHARE

Și când doi smardoi sunt contemporani, destinele lor se întrepătrund. Îi leagă profunzimea sau, mai degrabă adâncimea, versurilor pe teme de educație, desigur.

„Am averi și bani pentru o mie de ani
Trăiesc ca un boier, stau bine monsieur

Când vă văd, m-apucă mila că nu vă duce bila
Nu vă duce bibilica, nu sunteți buni de nimica
Nimica nu știți voi, nici cât face doi plus doi
Și aveți numa’ harfe-n voi de gherțoi”

Observați în această primă parte cum interpreții satirizează traiul boierilor în limba franceză și pun accentul pe educație, în special pe matematică. Înțelesul este evident. Doar printr-o reformă reală și adaptată la noile condiții, românii nu vor mai fi niște gherțoi săraci cu harfe, ci niște intelectuali pe care simpla opreațiune a adunării, odată însușită, îi va transforma în niște monsieuri cu bibilică și bani.

Citește și

Influencerul Selly, desființat de fani: „Dezamăgirea este că știai versurile manelistului ăla pocit“

Apoi intervine mesajul privind reducerea decalajului dintre nivelul de viață al românilor în comparație cu alte națiuni ale Uniunii Europene.

„Când vorbiți de mine, v-aș da una peste gură
Dar mi-e să nu-mi stric Rolexu’ de la mână
Și-un picior la mișto, așa v-aș da
Dar nu-mi murdăresc pantofii mei de catifea”

Citește și

Selly, la proces după 189km/h pe autostradă în Mercedes: Procesul-verbal nu se putea citi, e neclar

Linia melodică este una păstrată de pe vremea dacilor, iar Tzancă Uraganu’ și Selly Intelectualu’ vor să arate că acest spirit s-a păstrat și nu suntem cu nimic mai prejos de cei care încearcă de mii de ani să ne fure cooperativele, fabricile, uzinele, bogățiile solului și subsolului, râul, ramul.

După cum știm cu toții, învățații daci aveau Rolex și pantofi de catifea, ceea ce a făcut ca sistemul de educație din acea perioadă să fie cel mai bun din tunelurile din Bucegi. Din acest motiv nu a fost descoperit niciodată.

Însă, pe de altă parte, cam asta e România, să nu ne ascundem. O să vedeți și în comentariile de pe Facebook. Și așa a fost mereu. Numărul proștilor e mereu mare, doar că nivelul prostiei lor parcă nu era așa de crescut și de vizibil ca acum.

Citește și

Maneliștilor Adi Minune și Tzancă Uraganul le plac polițiștii. Au fost prinși iar cântând ilegal

Și nu spun asta despre Tzancă și Selly. Ei nu-s proști deloc. Doar că atunci când îl mai luați drept model pe Selly gândiți-vă la el ca la un escroc care face bani încurajând prostia altora.

Când vorbește Selly despre ipocrizie, ipocrizia însăși se face ghem de teamă să nu-și ia vreun ceas sau vreun pantof de catifea peste bot.

Cum să crezi că un personaj ca el ar putea vreodată să producă mai mult decât niște orăcăieli pe lângă un manelist? Despre ce reformă vorbim?

Pe lângă Selly, Tzancă Uraganul e autentic. Ăsta e el și se adresează unei lumi pe care ne facem că nu o vedem, la fel cum și Poliția se face că nu vede nunțile în corturi care blochează câte-o stradă.  

Până la urmă, fiecare dintre noi se poate gândi dacă i-ar luat drept model pentru copilul său pe Tzancă și pe Selly. Cu siguranță mulți se și văd cu ceas scump la mână și pantofi de catifea dând șpițuri în gură la fraieri. Însă întrei ei și cei 45 de hoți prinși copiind la Facultatea de Drept nu-i nicio diferență.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te