Și, nu, nu regret cuvintele dure. Nu am nici un fel de așteptări de la profesorii universității, am înțeles de mult că acolo – ca în multe alte universități – e un clan de rude, amantlâcuri, pile și prietenii. Dar studenții au fost mereu o forță a schimbării, niște cetățeni cu idealuri, care s-au bătut să schimbe lumea în bine.
Piața Tiananmen, revoluția de catifea din Cehoslovacia, protestul umbrelelor din Hong Kong... Și nu este nimic neobișnuit ca studenții să ia atitudine împotriva unor profesori care au încălcat etica profesională și s-au pus în slujba unui regim rău și corupt.
Nu sunt defel un admirator a ceea ce se întâmplă acum în unele universități de vârf din Statele Unite, unde grupuri violente de studenți blochează orice dispută politică, îi dau afară pe profesorii pe care îi suspectează că nu sunt suficient de „corecți politic“ și îi trolează pe colegii care au opinii diferite de cele ale majorității. Acolo e vorba de faptul că studenții refuză dezbaterea și diversitatea de opinii.
Dar cazul Tudorel Toader este altceva: individul, care a predat și vrea să mai predea studenților, a fost timp de 26 de luni placa turnantă a unei grupări mafiote care a distrus statul de drept din România. Răul făcut de el este fără precedent.
Desigur, deasupra lui Toader erau niște șefi de la care primea ordine și pe care acum îi denumește tandru „centre de reflecție“. În jurul lui Toader era un întreg mecanism care-i punea sub nas ce trebuie să semneze: deciziile tehnice erau luate în casele conspirative al PSD, unde Iordache se întâlnea cu oameni din CSM și CCR. Dar asta nu-l scutește pe Toader de răspunderea morală, cel puțin.
A dezertat din gruparea infracțională care-l dirija după ce, timp de 30 de luni, a slujit-o cu sârg. Dacă Tudorel Toader dorea să arate un minim semn de căință, colecta toate documentele compromițătoare - mailuri, mesaje pe Whatsapp,
Telegram sau Signal - se ducea la Parchet, cerea să fie martor protejat și începea să scrie tot ce știe.
Ce face însă acum fostul ministru este să arunce o perdea de fum ca să se uite faptul că, de mulți ani, a fost instrumentul bine plătit al unei grupări pe care chiar postul public de radio din Germania o califică drept mafiotă.
Așa că, revin: dacă studenții de la Iași aveau măcar un milimetru de coloană vertebrală, îi închideau drumul spre clădirea rectoratului și-i cereau să nu mai intre niciodată în acea instituție de învățământ superior.
Nu au făcut-o, afară e soare, berea e rece și viața e frumoasă și cu Tudorel Toader. Nu vreau să mă gândesc ce fel de judecători și procurori vor ieși de la cursurile fostului ministru al regimului Dragnea.