Monica Macovei și-a făcut o reintrare spectaculoasă în viața publică de la București, desființând printr-un bombardament cu napalm dezastrul legislativ copt de Stelică Garsonieră, cunoscut și ca ministru al Justiției, sprijinit de șeful său de partid, Dan Barna, dar și, implicit, de oastea parlamentară penelistă. Totul originat, din ce se știe până acum, în nevoia UDMR de a-și lăsa amprenta pe desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, așa-numita "secție specială". În paranteză fie spus, UDMR a stat tot timpul umăr la umăr cu PSD în chestiune, invocând necesitatea existenței SIIJ, deci nu e nici o surpriză că acești frați de limbă maghiară ai pesediștilor au încercat de la bun început să saboteze desființarea "secției speciale".
Rezultatul negocierilor politice în coaliția de guvernare pe acest subiect a dus la o catastrofă, după cum excelent a sintetizat Monica Macovei aici: "Cereți o statistică cu numărul sancțiunilor disciplinare pe care CSM le-a dispus din 2005 încoace. Sunt puține și numai ca urmare a presiunii publice. Și nu va avea <un punct de vedere> pentru trimiterea în judecată a magistraților, ci un drept de veto. CSM are deja, prin lege, dreptul de a aviza percheziția, reținerea si arestarea preventivă a magistraților, iar acum dobândesc și dreptul de a opri trimiterea în judecată a magistraților. Pe scurt, magistrații vor fi apărați de justiția pe care ei înșiși o livrează.
Despre ce justiție vorbim în aceste condiții? Dreptul de veto al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților este o superimunitate inacceptabilă care va scădea mult încrederea în justiție. În programul de guvernare este desființarea necondiționată a SSIJ. Nu o nouă imunitate pt magistrați."
Cu toate acestea, de la personaje care păreau respectabile, precum Ramona Strugariu (actual europarlamentar PLUS, fost asistentă a Monicăi Macovei la Bruxelles - culmea!), până la pițifelnici precum Stelică-integritate-mică (care lua o garsonieră ANL ilegal înaintea unor familii care ar fi meritat cu asupra de măsură), Dănuț-de-la-UE-mai-facem-un-bănuț (Barna, desigur) și Ludovic Orban (care a glăsuit că "CSM este un organism serios, care poate să aibă discernământ"), ba chiar și jurnaliști și fani sub acoperire ai USRPLUS, s-a constituit o galerie de ultrași ai acestei superimunități. Principiul fondator: superimunitatea este un rău necesar pentru ca SIIJ să nu mai existe.
Ok, să analizăm logic acest argument. Și să plecăm de la beneficiul desființării SIIJ: fără "secția specială", magistrații nu mai sunt puși sub presiune, stresați, poate șantajați, așadar sunt liberi să facă justiție. Bun, superb.
Ce face, însă, superimunitatea? Îi avantajează pe acei magistrați care pot fi trimiși în judecată, dar sunt în grațiile CSM și, astfel, nu mai sunt trimiși în judecată, deci scapă de justiție. E de presupus că favorurile făcute de CSM unor magistrați trebuie întoarse, că nu sunt gratuite. Cum poate întoarce un magistrat un favor altfel decât renunțând la libertatea sa de conștiință? Nu poate altfel.
Pe scurt, CSM va deveni noul SIIJ, adică același instrument de șantaj, dar cu altă titulatură.
E ca și cum, ca să salvezi un om care arde, arunci benzină pe el. Sigur, îl vei salva: în cele din urmă, nefericitul va muri și, astfel, nu va mai suferi.
Așadar, ce le lipsește bravilor felceri din coaliția de guvernare? Inteligența? Nu înțeleg cât rău face apariția acestei superimunități a magistraților? Decența? Nu le pasă că transformă un accident într-o regulă distructivă, câtă vreme își pot minți electoratul că și-au îndeplinit programul? Etica? Vor să folosească acest nou instrument de șantaj la adresa magistraților?
Deși nu-i bănuiesc de o activitate neuronală foarte intensă, cred că motivele principale sunt al doilea și al treilea, nu primul: nu-s chiar proști, ci doar îngrozitor de cinici. Cameleonici. Și, ca toți mediocrii, niște impostori care ar face orice ca să păstreze o putere ai cărei beneficiari sunt doar ei.