Sunt bune salariile mari. Dar e destul?

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 13.04.2019 - 09:57

Ramura educațională non-profit a Clinicii Mayo din Minnesota include facultatea de medicină şi 57 de centre de cercetare, care oferă întregii comunităţi medicale inovaţii vitale.

SHARE

Spitalul General Singapore efectuează studii clinice bazate pe pacient şi a fost primul spital din Asia care a obţinut, în 2010, statutul Magnet pentru excelenţă în asistenţa medicală, oferit de Centrul American de Acreditare a Asistenţilor.

Spitalul universitar Charité din Berlin pune accentul pe cercetare și are 13.700 de angajaţi (inclusiv peste jumătate dintre laureaţii germani ai Premiului Nobel în fiziologie și medicină) care lucrează în peste 1.000 de proiecte.

Spitalul General Toronto conduce studii privind transplantul şi pune în practică inovaţii în domeniu, reuşind inclusiv un triplu transplant de organe (ambii plămâni, ficat şi pancreas).

În 2017, Spitalul Universitar Tokio a finalizat 35 de studii clinice. Mai mult de 25% dintre toate studiile clinice israeliene au loc la Centrul Medical Sheba de la Tel HaShomer.

Ați citit mai sus date dintr-o altă lume și din alt spațiu, o lume și un spațiu spre care tindem, dar față de care suntem încă foarte departe. Informațiile provin din fabulosul clasament realizat de colegii noștri de la Newsweek SUA, care, după ce au analizat 1.000 de spitale, au realizat un top al celor mai bune care există în acest moment pe planetă.

Citește și EXCLUSIV NEWSWEEK Un clasament care îi va întrista pe români: cele mai bune spitale din lume în 2019

Niciun spital din România nu se află pe impresionanta listă a calității și a respectului pentru medicină și oameni.

În schimb, primul rezultat al unei căutări pe net după noțiunea „spital românesc“ este unul cu care ne-am obișnuit deja: „E atât de îndoctrinată şpaga în medicină, că dacă medicul refuză, pacientul crede că moare“, declara luna trecută managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

O declarație care vine ca o durere suplimentară la tristețea pe care o ai deja când citești lista Newsweek în care se vorbește de inovație, de studii, de dotări de top.

O durere pe care ți-e și frică să o tratezi într-un spital de la noi, din cauza nosocomialelor, a vreunui doctor care a trecut examenele pe șpagă sau ale unui profesor plictisit pentru care pacienții sunt doar bancomate bolnave.

S-au mărit salariile în sistemul medical românesc și asta e poate singurul lucru bun făcut de PSD. Din păcate, o mărire care nu va ține mult fără investiții, fără economie privată și fără strategie.

Și, mai ales, un gest care rezolvă doar o mică parte din problemele sănătății. Degeaba oferi salarii mari, dacă medicii și asistentele lucrează în aceleași clădiri care stau să se dărâme, cu aparatură din secolul trecut și cu mentalități tot de atunci.

Ca să ajungă în top 1.000 mondial, sistemul medical are nevoie nu doar de salarii mari, ci și de o înnoire generală. Iar asta nu se va întâmpla în următorii doi ani în care vom mai fi conduși de șleahta actuală de infractori.

Și, dacă nu facem ce trebuie, nici după 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te