Sporurile pentru condiții vătămătoare, mai greu de eliminat decât pensiile speciale

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.02.2021 - 17:10

Sporurile pentru condiții vătămătoare au detronat pensiile speciale de pe agenda publică.

SHARE

Newsweek România scrie, din 2018, despre faptul că în administrația locală, în ministere, în numeroase alte instituții și agenții ale statului se acordă sporuri pentru praf, pentru computer sau de confidențialitate.

Citește și: Sporurile de mii de euro din Parlament, păstrate și în timpul stării de urgență

Premierul Câțu le-a și calculat: 600 de milioane de lei pe an. Pensiile speciale costă bugetul de 15 ori mai mult – 9 miliarde de lei pe an. Scurtă precizare: există bugetari care încasează pensii speciale, dar, reangajați în instituții de stat, au și spor pentru condiții vătămătoare.

Deși mai reduse ca pondere în bugetul de stat, sporurile pentru condiții vătămătoare sunt mai greu de eliminat.

De ce sunt mai „fierbinți” sporurile de sute de lei pe lună, față de pensiile speciale de mii de euro ? Pentru că cei care beneficiază de sporuri sunt foarte mulți. Numărul lor nu este cunoscut dar trebuie să fie de ordinul câtorva sute de mii. Ei reprezintă voturi.

Citește și: Unde găsește premierul cele mai mari sporuri

PSD a elaborat cât se poate de „pervers” modul de acordare al sporurilor prin Legea salarizării unitare (2017) și prin regulamentele ulterioare (2018). Legislația îi face complici pe cei care legiferează, șefii de instituții, angajații și evaluatorii condițiilor de muncă periculoase/vătămătoare.

Evaluarea factorilor de risc este realizată de instituții de stat. Cea mai importantă astfel de instituție se află în subordinea Ministerului Educației. Cel care a făcut legea (în 2017, PSD prin Olguța Vasilescu) a introdus criterii arbitrare pentru stabilirea factorilor de risc care determină condițiile vătămătoare. Spre exemplu, factori de risc sunt: „intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori” sau „ existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă”.

Citește și: Milioane de euro pentru boli imaginare

Cine poate stabili, cu precizie, dacă munca de la birou ne obosește sau nu? Angajații au tot interesul ca aceste criterii laxe să nu fie schimbate. Cel mai sigur, prin menținerea la putere a partidului care a făcut legea.

Sporurile de condiții vătămătoare sunt între 5 la 15% din salariul brut. Un șef poate găsi, oricând, un factor de risc în minus și angajatul se poate trezi cu leafa mai mică. Angajatul are toate motivele, ca la alegeri, să voteze partidul care îi sprijină șeful să  rămână la conducere.

Eliminarea sporurilor ar fi un act de normalitate și de curaj. Deocamdată, guvernul a făcut un pas în spate. Ludovic Orban a anunțat că tăierea lor se va face printr-o nouă Lege a salarizării unitare. Care ar putea apărea anul viitor.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te