Când vorbim despre intenția statutului român de a construi spitale noi, ar trebui să ne uităm la ceea ce s-a întâmplat la Lețcani: niște barăci de tablă care au costat sume astronomice și sunt nefolosite! În saloane ploua, iar instalațiile electrice erau un dezastru produs în China comunistă.
Sau, dacă acest exemplu este insuficient, ne putem uita peste soarta spitalului nou din Fălticeni, la care se lucrează de 30 de ani și nici azi nu este gata. “Au ajuns la pensie de când construiesc noul spital din Fălticeni și acesta tot nu-i deschis“, scria, în aprilie, Monitorul de Suceava. Prin 2019, după 29 de ani de muncă, se descoperise că n-are scări de incendiu, la exterior!
Un singur spital a construit statul român în 30 de ani: cel de la Mioveni. Un exemplu de jaf: a costat uriașa sumă de 68 de milioane de euro, iar presa a scris despre achizițiile făcute fără nici o rușine. Un aparat RMN costa de trei ori mai scump decât prețul de catalog al unor firme producătoare.
Și, care-i soluția oferită de USRPLUS la acest dezastru? Vrea să mai facă o agenție, pentru investiții în infrastructura în sănătate, care să gestioneze ridicarea unor noi spitale. USRPLUS are nerușinarea să susțină - după șase luni la guvernare, timp în care a umplut instituțiile statutului cu sinecuriști școliți prin facultăți obscure sau care își falsificaseră biografia - că va popula această agenție numai cu amploaiți competenți și corecți. A se scuti! N-am uitat de primarul Coliban, cum și-a aranajat biografia. N-am uitat de subprefectul de Alba, Rașcovici, obligat să demisioneze - deși presa a scris, încă de la numirea sa, că studiiile sale sunt extrem de suspecte.
Dar, dincolo de aceste cazuri particulare, nu cred că problemele unui stat obez, care cheltuie 10% din PIB pe salariile bugetarilor, se rezolvă sporind birocrația și cheltuielile bugetare. Nu cred în utopia comunistă a recrutării, în aparatul de stat, a unor oameni noi, imaculați și incoruptibili, care vor gestiona corect bugete de miliarde de euro.
Nu înțeleg de ce, în anul 2021, România, aflată sub o guvernare care-și spune de dreapta, mai vrea să facă astfel de experimente, când tot ce s-a întâmplat până acum arată că ele s-au termiant prost. Ar fi momentul să abandonăm utopia construirii mega-spitalelor de stat și să lăsăm această problemă pe seama mediului privat: va ști să le construiască mai repede, mai bine și mult mai ieftin.
Și-n loc de concluzie: “Susținătorii intervenționismului cred că soluția o reprezintă oamenii noi. Schimbăm oamenii, menținem sistemul și totul o să meargă mai bine. Dar nu merge. Nu a mers niciodată și nici nu va merge. Dacă vrem să se schimbe ceva în bine, dacă vrem școli mai bune, spitale performante, infrastructura, aer curat trebuie să schimbăm sistemul nu doar să reciclăm funcționari“. Cine spunea asta? Florin Cîțu. Dar în 2016, când nu avea funcții de demnitate în statul român.