Școlile se redeschid în septembrie. Iohannis a luat sigura măsură posibilă în contextul COVID 19

DE Petre Bădică | Actualizat: 27.04.2020 - 15:33

Anunțul șefului statului nu are nimic spectaculos. Infrastructura școlară din România l-a făcut să ia singura măsură care permite ca elevii să nu se infecteze cu COVID.

SHARE

”S-a decis astăzi ca, pentru majoritatea elevilor, în acest an şcolar, grădiniţile, şcolile, universităţile să nu se mai redeschidă. Anul şcolar se va termina pe 12 iunie, până atunci continuă formele de învăţământ la distanţă. Până atunci vor avea mediile încheiate cu notele de până acum”, a declarat preşedintele.

Am scris vineri, că „Anul școlar e compromis. Majoritatea covârșitoare a elevilor vor trebui să stea acasă până în septembrie”. Spuneam că elevii de clasele a VIII-a și a XII-a mai au o șansă să vină la cursuri două-trei săptămâni înainte de examenele de Evaluare Națională respectiv de Bacalureat. Și, într-adevăr, președintele a lăsat o portiță pentrur această posibilitate.

Starea precară a infrastructurii școlare nu permitea revenirea la cursuri:

1.     Mii de școli și grădinițe au nevoie urgentă de renovare altele au toaleta în curte, așa că nici nu poate fi vorba de respectarea unor norme drastice de igienă.

2.     Nu se pot organiza cursuri cu mai puțini elevi din lipsă de spațiu.

3.     Ore de curs nu se pot organiza vara pentru că nu poți chema la școală elevi la 40 de grade.

4.     Nu poți organiza/monitoriza mobilitatea a 2,8 milioane de elevi care ar fi mers zilnic la școală.

5.     Nu poți chema elevi la școală într-o țară în care părinții (mare parte) nu au încredere în sistemul educațional/ de sănătate.

Cum se pot aplica măsurile anunțată de președinte.

1.     Pentru elevii din clasele I – VII și IX – XI care nu susțin examene, anul școlar se va încheia cu nota de pe primul semestru. Foarte important. Președintele a spus că școala online continuă. Dar asta nu va afecta în niciun fel media de final de an. Este doar o recomandare făcută profesorilor.

2.     Elevilor de clasele a VIII-a și a XII-a li se vor încheia, de asemenea, mediile cu notele de pe primul semestru. Examenele nu vor fi și din materia de pe semestru al doilea. Examenele se vor organiza, cel mai probabil, cu un număr redus de elevi în clase. Pentru ca examenele să se întindă pe o perioadă rezonabilă, ele se vor da în toate școlile (nu doar în centrele de examen).

Șeful statul a anunțat că ”elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesională în anii terminali – vor putea, atenţie, vor putea reveni la şcoală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naţionale. În această situaţie, altfel decât dacă toţi s-ar fi întors la şcoală, normele de distanţare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vom sta maximum 2-3 ore şi se vor pregăti pentru examenele naţionale.” 

Mențiuni pentru minister

Ministerul Educației trebuie să vină, acum, cu explicații și norme de aplicare foarte clare. Bâlbele nu ar trebui să mai fie posibile pentru că agenda este acum îngustă și foarte clară. Faptul că, în ziua anunțului președintelui, cel mai important inspectorat școlar făcea planuri pentru ca elevii să revină două săptămâni la clasă arată haos.

Din acest moment, ministerul trebuie să aloce bani pentru a face, din toamnă, posibil învățămîntul online. Din septembrie invocarea grelei moșteniri nu mai e posibilă

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te