Românii lui Mircea Geoană

DE Ion Petrescu | Actualizat: 27.11.2023 - 13:39

La invitația Asociației Proiectul România 2030 am asistat, pe 24 noiembrie 2023, seara, la lansarea cărții prezidențiabilului Mircea Geoană, în incinta RomExpo (Pavilionul Central) – la standul Editurii Litera.

SHARE

Cu o alură evident occidentală, autorul tomului "BĂTĂLIA PENTRU VIITORUL ROMÂNIEI" s-a mișcat precum peștele în apă, printre întrebările firești ale jurnalistului Mihai Ionuț Morar, încântând asistența compusă din zeci și zeci de persoane - colegi cândva de partid, acela care a dat pe premierul actual, aflat la guvernare, parteneri liberali de dialog - curioși dacă își va anunța candidatura la alegerile prezidențiale - nu a făcut-o și bine a procedat menținând vie atenția celor ce vor altceva - mai binele lucid al națiunii pentru viitorul țării noastre, jurnaliști orgolioși, de la posturi de televiziune concurente - zâmbitori, dar pe gânduri, atenți la fiecare nouă nuanță din afirmațiile secretarului general adjunct al NATO, prieteni din aceeași generație, dar și ofițeri în rezervă, semn că aceștia prețuiesc faptul că Mircea Geoană, ca fiu de general, la fiecare nou popas în țară vizitează și câte o unitate militară reprezentativă. 

Este adevărat că autorul tomului menționat face parte din generația celor care au contribuit decisiv la intrarea României în NATO, dar rămâne de văzut dacă va reuși, alături de alți români, care îl prețuiesc și pe care îi stimează, ca să stopeze plecarea multor conaționali peste hotare și revenirea tinerilor români în țara natală,   dezirabil receptivă la mutațiile tehnologice viitoare de pe mapamond.  

Foto: Mircea Geoană și-a lansat cartea în care reamintește românilor că trăim cel mai bun moment al istoriei noastre naționale - unul în care țara noastră face parte din U.E. și din NATO. 

Bun cunoscător al limbii engleze - după cum îmi spunea și Adrian Năstase, în biroul său de la Fundația Europeană Nicolae Titulescu, cu un timp în urmă, unde de altfel l-a primit, cu un nesimulat respect, pe conaționalul Geoană -, sigur pe ideile sale, conștient că reprezintă o speranță - aceea a unui echilibru strategic  necesar, în condițiile în care la nord-est de ROMÂNIA va continua drama Ucrainei, cinic invadată de trupele agresoare trimise de alde Putin, iar undeva, mai departe, la sud-vest de țara noastră, Israelul nu se acomodează cu ideea necesității apariției unui stat palestinian, a cărui viitoare armată ar putea și va controla acțiunile insurgenților musulmani și  dotarea lor cu armament, echipament și muniție de terțe state arabe. 

Și mai este ceva, pe care alți prezidențiabili nu prea le au. Conexiunile. 

Într-o ipotetică nouă situație de criză internațională de securitate, lângă România sau în care ar fi (in)direct implicată țara noastră, posibilul viitor președinte Mircea Geoană ar avea conexiunile necesare, în Europa și peste Ocean, astfel încât românii să nu mai fie la cheremul unora sau altora, ca în ultima conflagrație mondială. 

Sigur că în Biroul Președintelui României sunt multe telefoane. Dar într-o situație de criză contează pe cine sună șeful statului nostru, cine îi răspunde și ce gen de ajutor se oferă să acorde României. Din acest punct de vedere, Mircea Geoană se află pe locul întâi, în rândurile cunoscuților candidați la alegerile prezidențiale din România. 

Ne place sau nu, securitatea și apărarea țării noastre sunt încă condiționate de loteria geopolitică menținută și acum viabilă, de către Moscova, Beijing și alte metropole, care nu au renunțat la planurile lor expansioniste, vizibile sau deductibile. 

Nu am să comentez aici cele 240 de pagini ale cărții menționate mai sus. Dar în ultimul aliniat al volumului așteptat cu multă curiozitate, Mircea Geoană recunoaște: ''A venit clipa să renaștem.'' și - aș adăuga eu - să redevenim stăpâni la noi acasă. Nu prin intermediari, oricine ar fi aceștia. ''Cum ar fi spus părinții noștri latini - și a scris compatriotul Geoană - Non Ducor, Duco - "" NU MĂ LAS CONDUS, CONDUC!'' România renaște! '' Așa să fie,. dar va fi o luptă strânsă. Cu mentalitățile unui trecut care ne mai bântuie. 

Cui se adresează Mircea Geoană? 

Românilor care s-au săturat de improvizații și impostori. Celor care vor să trăiască acasă ce au admirat peste hotare. Libertatea de exprimare este însă insuficientă fără aceea de a trăi într-adevăr bine. Și deocamdată asta a constituie o  incertitudine, pentru un viitor mai degrabă nesigur, decât previzibil.

Mircea Geoană a devenit la NATO un reper. De profesionalism, de conștiință euro-atlantică public asumată, de perseverență în susținerea convingerilor sale deloc convertibile, de negare a autoritarismului moștenit din veacul trecut și încă puternic în state cu arme nucleare numeroase. Vom vedea dacă și cum va ajunge președintele României... 

Deocamdată este o pildă de conștiință națională, care respectă ce au trăit în trecut compatrioții săi și vrea să le ofere șansa unui parcurs nou, competitiv, pe care îi vede în stare să înainteze de sine stătători. Mircea Geoană a ridicat - prin lansarea cărții sale - ștacheta așteptărilor alegătorilor români de la prezidențiabili previzibili de până acum. Pentru prima oară ni se propune un proiect de țară, care nu mai este iluzia desuetă a unui palat republican, ci pariul unei națiuni mândre, realiste.

Mircea Geoană, prin lansarea cărții "BĂTĂLIA PENTRU VIITORUL ROMÂNIEI" a aruncat o mănușă contracandidaților săi. Câți și mai ales cum o vor ridica?... 

De facto, competiția pentru alegerile prezidențiale a început. De jure, în pole-position se află deja Mircea Geoană. Inclusiv în turul al doilea? Alegătorii progresiști - în primul rând tinerii - vor decide. Românii lui Mircea Geoană sunt conaționalii cărora le pasă de soarta semenilor lor, din țară și de peste hotare. Mulți? Puțini? Cu siguranță deschiși la minte, la nou, la mutații inevitabile - precum schimbarea în bine, a Constituției - rod al temerilor unor decenii apuse.  

Pentru echipa electorală a lui MIRCEA Geoană mai rămân provocări viitoare- prezența prezidențiabilului nu numai printre studenți și jurnaliști, ci și în mediul rural și în cel antreprenorial. 

Asta pentru că "BĂTĂLIA PENTRU VIITORUL ROMÂNIEI" impune ca viitorul șef al statului român să fie liantul tuturor certățenilor de bună credință, indiferent de sex, religie, naționalitate, vârstă și profesie. Va fi?...

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te