De aici apare și efectul de decredibilizare, parțială sau totală, a unor instituții cu pretenții de a da procentajele aproape corecte, la alegeri efectuate fie pe pământ mioritic, fie în Europa, sau peste Ocean.
Ei bine, Centrul de Cercetare Pew, din SUA, este unul cu o notorietate câștigată și consolidată ca urmare a capacității profesioniștilor pe care îi are de a lua pulsul societății americane, indicând cu o precizie matematică diferențele de opinie dintre diferitele categorii sociale, în legătură cu teme ce indică preocupări reale ale cetățenilor americani.
La începutul lunii iunie 2021, experții de la Pew Research Center au pus sub lupă opiniile americanilor despre principalele priorități internaționale.
Probabil că un sondaj similar întreprins la noi în țară ar fi fost privit cu dezinteres, date fiind provocările din arena politică internă, unde uluitoare sunt stridențele publice și amatorismul unor păcălici propulsați de ultimul vot, a doar 30% din alegători, pe fotolii din instituții ce meritau afluența unor români recunoscuți pentru profesionalismul lor.
N-a fost să fie...
Pentru a înțelege mai bine abureala din arealul intra și extracarpatic este utilă semnalarea unor tendințe observate la pământenii de peste Ocean.
Pew Research Center susține că republicanii și independenții cu tendințe republicane, care susțin că principalele lor surse de știri politice sunt doar surse cu public înclinat spre dreapta - Fox News sau talk show-uri la radio - tind să fie mai puțin deschiși la cooperarea internațională și să aibă priorități de politică externă diferite decât ceilalți republicani.
Contestat de unii, pentru promovarea unui flux de date mai degrabă cu tendință subiectivă, decât obiectivă, Fox News este - pentru unii americani -, postul TV care menține anumite convingeri, după cum și pe tărâm românesc, din cinci posturi de televiziune private, cu difuzare națională, axate pe știri, comentarii, talk-show-uri, fiecare are segmentul său de telespectatori, unii mai înverșunați, alții mai lucizi decât alții.
Asta în timp ce televiziunea publică nu mai există în ecuația interesului constant al contribuabililor români, din rațiuni deja cunoscute.
Pe de altă parte, în SUA, democrații și independenții cu tendințe democratice ,care se bazează doar pe surse cu audiențe cu tendințe de stânga - CNN, MSNBC, NPR, The New York Times și / sau Washington Post - pentru știrile politice se deosebesc de ceilalți democrați din unele domenii, inclusiv de acordarea unei priorități superioare multilateralismului și abordarea schimbărilor climatice globale.
Ca unul care am fost la postul NBC News, din New York - unde am asistat și la o ședință de întocmire a sumarului zilnic - mă mir totuși că în sondajul Centrului de Cercetare Pew, acesta nu este inclus, deși la ora de știri matinale, de la 07.00 la 08.00, când americanii își beau cafeaua acasă, circa trei milioane de telespectatori, din cei aproape nouă milioane de cetățeni ai orașului unde este sediul ONU, sunt cu ochii pe acest canal sobru de informații.
La NBC News, convingerea celor de acolo este că, pe plan intern, pentru cetățeanul american obișnuit, CNN nu există ca o sursă constantă de informații.
Interesantă este una dintre concluziile sondajului efectuat de Pew Research Center, conform căreia republicanii sunt împărțiți, dacă Statele Unite ar trebui să-și urmeze propriile interese naționale, chiar și atunci când aliații sunt în dezacord (51%) sau dacă SUA ar trebui să țină seama de interesele aliaților lor, chiar dacă asta înseamnă a face compromisuri cu ei (47%) .
Dar republicanii care recurg doar la surse cu un public înclinat spre dreapta au mult mai multe șanse decât alți republicani să spună că SUA ar trebui să-și urmeze propriile interese (67% față de 44%).
La noi în țară, dacă ar primi o întrebare similară, dar vizând România, probabil că în actualul context politic intern, mai mult de 70% dintre intervievați ar opta pentru varianta în care guvernul de la București ar trebui să promoveze constant, vizibil și fără echivoc, interesele naționale.
Nu cele trecătoare, ale unui partid sau altul.
În ceea ce îi privește pe democrații americani - precizează Pew Research Center - aceștia sunt în mare parte uniți în opinia că SUA ar trebui să țină seama de interesele aliaților săi, chiar dacă aceasta înseamnă a face compromisuri cu ei - 80% afirmă acest lucru.
Dar democrații care se bazează doar pe fluxurile de date, imagini și comentarii cu audiență înclinată spre stânga au oarecum mai multe șanse decât alți democrați, ca să spună că trebuie luate în considerare interesele aliaților - respectiv 92% față de 75%.
În același sondaj de peste Ocean, când sunt întrebați despre prioritățile politicii externe - a constatat Pew Research Center - republicanii, în general, acordă prioritate obiectivelor tradiționale de securitate și limitării imigrației, în timp ce democrații se concentrează mai mult pe reducerea răspândirii bolilor infecțioase și a schimbărilor climatice globale.
Posibil ca la interogația despre prioritățile politicii externe românești, dezirabilii intervievați din România să aibă în vizor cu totul alte obiective, datorită situării țării noastre la granița de est a NATO, unde se cunoaște agitația militaristă periodică a celor cu steluțe roșii la chipiele de sorginte sovietică, din Transnistria, ca și concentrările de trupe rusești din Crimeea, distanța dintre Constanța și Sevastopol fiind de doar 392 kilometri, pe mare.
Este adevărat că în Sevastopol gunoaiele nu sunt aruncate și menținute pe străzi, există locuri de parcare și nu arde te miri ce clădire din neglijențe nesancționate legal.
Ce a mai constatat Centrul de Cercetare Pew?
Este o certitudine realitatea că intervievații republicani, aceia care folosesc presa orientată spre dreapta, se remarcă de ceilalți republicani pentru prioritatea pe care o acordă protecției locurilor de muncă ale muncitorilor americani, menținând avantajul militar al SUA asupra tuturor celorlalte țări, reducând imigrația ilegală în SUA, limitând puterea și influența Iranului, dar și puterea și influența Chinei.
Pew Research Center a constatat că acest grup este cu 32% mai probabil decât alți republicani, ca să spună că reducerea imigrației ilegale în SUA ar trebui să fie o prioritate de politică externă.
La noi, la mioritici, nu puțini cetățeni sunt de opinia că trebuie redusă emigrația din România și încurajată masiv, inclusiv financiar, natalitatea în țara noastră.
Dar cine să îi audă?...
Când sunt întrebați americanii despre o serie de țări și organizații străine - atenționează Centrul de Cercetare Pew - respectiv Germania, Uniunea Europeană, NATO și ONU - republicanii ale căror surse majore de știri sunt doar Fox News sau emisiuni de radio tind să aibă atitudini negative.
Pe de altă parte, americanii care simpatizează cu partidul democrat au atitudini pozitive față de Germania, Uniunea Europeană, NATO și ONU.
La români opțiunile probabile sunt generate de faptul că România:
1. a ratat un mandat de membru în Consiliul de Securitate al ONU;
2. are un rol cheie - împreună cu Polonia - în defensiva frontierei NATO, care trece și pe Prut;
3. are reticențe, la nivelul opiniei publice, față de unele declarații ale unor funcționari europeni neinspirați, nedocumentați și cu prejudecăți istorice, de la Bruxelles;
4. percepe Germania ca motorul economic al UE, dar și ca principala opozantă a reunificării celor două entități europene unde se vorbește limba lui Mihai Eminescu.
Aparte este opinia americanilor despre Republica Populară Chineză.
Astfel, Centrul de Cercetare Pew a ajuns la concluzia că în SUA, republicanii care apelează doar la Fox News sau la radio au o viziune aproape universal nefavorabilă asupra Chinei, adică 97%, în timp ce acest lucru este mai puțin cazul altor republicani, respectiv 82%.
În mod similar - mai scrie Pew Research Center - democrații care apelează doar la CNN, MSNBC, NPR, The New York Times și / sau Washington Post au mai multe șanse decât ceilalți democrați să aibă o viziune nefavorabilă asupra Chinei, respectiv 86% versus 68%.
La români, din rațiuni istorice - a se vedea avertismentul dur, în favoarea României, al conducerii Chinei, pentru URSS, după invadarea Cehoslovaciei , în august 1968, fapt de care s-a ținut cont la Kremlin, deși trupele sovietice erau pregătite să invadeze țara noastră - probabil că intervievații ar avea păreri împărțite privind relațiile bilaterale dintre București și Beijing.
Îndrăzneață a fost întrebarea din sondajul Centrului de Cercetare Pew privind opiniile americanilor despre președintele chinez Xi Jinping.
Astfel, republicanii care apelează doar la Fox News sau la radio sunt mai predispuși decât ceilalți republicani să spună că nu au deloc încredere în Xi, adică 70% versus 53%.
În privința democraților, Pew Research Center semnalează faptul că aceia care apelează doar la fluxul de date cu un public înclinat spre stânga sunt puțin mai predispuși decât ceilalți democrați să spună că nu au deloc încredere în Xi, respectiv 37% versus 32%.
Mai mult, Centrul de Cercetare Pew remarcă o chestiune inedită, adică republicanii care apelează doar la știrile cu public înclinat spre dreapta și democrații care apelează doar la fluxul de date înclinat spre stânga sunt, de asemenea, mai predispuși, decât alții din partidele lor, ca să spună că SUA ar trebui să încerce să promoveze drepturile omului în China, chiar dacă dăunează relațiilor economice și că Republica Populară Chineză face o treabă foarte proastă în ceea ce privește schimbările climatice.
Cum China rămâne un stat condus de o manieră evident autoritară, promovarea drepturilor omului este, îndeosebi după evenimentele din Piața Tiananmen - unde protestele au început în 15 aprilie 1989 și au fost suprimate cu forța pe 4 iunie, același an, când guvernul a declarat legea marțială și a trimis unități din Armata Populară de Eliberare, ca să îndepărteze manifestanții din centrul Beijingului- până azi, o temă menținută pe agenda Departamentului de Stat al SUA, dar fără vreun ecou pragmatic la Beijing.
Cât privește schimbările climatice, China așteaptă investiții utile, nu apostrofări periodice.
Pentru europeni, Republica Populară Chineză este aparent prea departe, deși nu ar trebui să le scape recentele întrevederi ale unor emisari diplomatici ruși și chinezi, la finalul cărora Moscova și Beijing au recunoscut că sunt împotriva unilateralismului.
În traducere liberă, contra supremației Statelor Unite ale Americii.
Pew Research Center atrage serios atenția asupra faptului că republicanii care apelează doar la Fox News și la posturile de radio cu opțiuni aferente se deosebesc puternic de alte grupuri din ambele partide, când este vorba să răspundă la întrebarea dacă Republica Populară Chineză este partener, concurent sau inamic al SUA.
Ei bine, nu că ar fi o surpriză pentru europeni, trei sferturi dintre acești republicani cred că, acum, China este un dușman al SUA.
Totuși, 45% dintre republicanii cu alte surse media și doar unul din cinci democrați, cred același lucru.
La întrebări similare, despre China, potențialii intervievați români, ce ar fi puși în situația de a da răspunsuri clare, probabil că ar surâde, cu milă creștinească și ar răspunde sarcastic:
- Noi avem parte, zilnic, în continuare, de războiul româno-român, dintre echilibrații cu știință de carte și analfabeții eșuați politic și vouă de chinezi vă arde acum?...
Ei, aș!
____________________________
Opiniile publicate în această rubrică aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al redacției.
____________________________