Rezerviștii lui Putin - buni de luptă, după cel puțin patru luni de zile 

DE Ion Petrescu | Actualizat: 22.09.2022 - 13:11

La câteva ore după  șocul emoțional produs în lume de discursul televizat al președintelui Vladimir Putin, a venit replica președintelui Joe Biden, de la înălțimea tribunei din sala Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. 

SHARE

Enunțul de mai sus este privit diferit pe Planeta Albastră. 

Nu poate fi negată existența multor indiferenți la viitorul fostei republici sovietice socialiste ucrainene. 

Pe de altă parte nu sunt puțini cei care cred - inclusiv în România - în "fecioria" Rusiei, care, săraca de ea, a căzut pradă unui război pus la cale peste Ocean, de moșuleți cu bani mulți, dornici de a nimici statalitatea unde, de 23 de ani, renaște, încet, dar sigur, la nivel înalt, epoca în care la Kremlin se afla Iosif Visarionovici Stalin, care a condus cum a dorit pe tovarășii săi s(c)lavi, din 1922 până la moartea sa în 1953, adică 31 de ani, un record pe care Vladimir Vladimirovici Putin se străduiește măcar să îl egaleze. 

Și mai nou, după teoria aberantă a postului de televiziune Rusia 1, conform căreia în Ucraina se luptă militarii ruși, cu cei din NATO, există și convingerea aiuritoare a unor terți unilateral informați conform cărora urmează confruntarea directă dintre Statele Unite ale Americii și Federația Rusă, ipoteză etichetată drept a treia conflagrație mondială. Și ultima - dacă se va recurge la utilizarea armelor nucleare.

JOE BIDEN - CU SÂNGE RECE

Chiar dacă unii europeni cred că a venit târziu pe tron, la Londra, venerabilul Charles al III-lea, care va împlini, pe 14 noiembrie 2022, vârsta de 74 de ani și chiar dacă tot aceeași pământeni ar fi vrut ca președintele SUA, Joe Biden - care va împlini, tot în noiembrie, dar pe data de 20, vârsta de 80 de ani - să fie mult mai tânăr, nu ar trebui uitat proverbul indian:"Nu vârsta, ci înţelepciunea te face om întreg."

Dintr-o asemenea perspectivă, afirmația lui Joe Biden, la ONU, că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată  condamnă practic amenințările nucleare într-adevăr iresponsabile, ale dictatorului Putin. 

 

A încercat Rusia să „șteargă” Ucraina în război?

Inițial, Moscova a crezut că în numai trei zile îi va întoarce pe ucraineni cu fața la Kremlin, dar ulterior mii și mii de militari ruși au pierit pe câmpurile de luptă aflate la nord de Kiev, la nord-est de Harcov, în Donbas, la nord de Herson, în timp ce alții s-au retras, la ordin, de pe Insula Șerpilor, pentru că ar fi fost prea aproape de militarii americani dislocați de Pentagon în Dobrogea. 

Ceea ce contează acum este păstrarea sângelui rece, a calmului, în vreme de furtună geopolitică. 

Vom vedea cum va decurge anunțata mobilizare parțială. 

Dar cert este că nici NATO, nici Ucraina NU au amenințat, înainte de 24 februarie - data începerii operațiunii militare speciale ruse în Ucraina - entitatea răsăriteană numită Federația Rusă. 

Putin singur și-a creat această ambuscadă geopolitică, din care, practic, nu mai știe cum să iasă. 

Iar mai nou, tot președintele Rusiei a sugerat – evident fără dovezi, doar este propagandă pură – că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a discutat despre utilizarea armelor nucleare împotriva Rusiei !!!

Numai că, nota bene, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a reiterat miercuri că Alianța nu este parte la conflict.

În plus, coordonatorul Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a reiterat această afirmație într-un interviu pentru Fox News, când a precizat că SUA nu se află deloc în război cu Federația Rusă, dar aceasta este în război în interiorul Ucrainei.

Mai mult, Statele Unite nu își schimbă încă poziția nucleară ca răspuns la amenințarea nucleară a lui Putin, dar continuă monitorizarea la nivel strategic, a dinamicii adoptate de Kremlin, pe Frontul de Est. 

Totuși, în urma avertismentului lui Putin, generalul în retragere Ben Hodges a declarat că SUA ar putea distruge Flota Neagră a Rusiei sau bazele acesteia din Crimeea „într-o lovitură devastatoare”.

„El (Putin) știe că SUA va trebui să răspundă, dacă Rusia folosește o armă nucleară”, a declarat generalul Hodges pentru MailOnline, deși a adăugat că represaliile Americii „s-ar putea să nu fie nucleare”.

Remember! Faptul că președintele SUA și-a început alocuțiunea de la ONU invocând statutul Rusiei, ca membru permanent al Consiliului de Securitate și subliniind acțiunile neconforme cu acest statut - fiind vizat recursul constant al Moscovei la  veto, contra oricărei rezoluții care nu se aliniază intereselor sale, inclusiv una din februarie, care a condamnat invadarea Ucrainei - a constituit o semnalare pentru statele membre ale Națiunilor Unite, de a reflecta la necesitatea unor modificări în cadrul acestei instituții internaționale. 

SCHIMBAREA ROLULUI FORȚEI EXPEDIȚIONARE RUSE ÎN UCRAINA                  

După anexarea zonelor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson va urma schimbarea rolului forței expediționare ruse, care va deveni din agresoare... ditamai - cu plusul de rezerviști mobilizați de Rusia - apărătoarea noului pământ rusesc! 

Și în mod paradoxal, în logica propagandei marca Rusia 1TV, trupele armatei ucrainene vor deveni agresoare! Хороший?...

Diplomatul, scriitorul, filozoful și istoricul  italian Niccolò Machiavelli,  exponent de prestigiu al Renașterii italiene, se întoarce din mormânt, din dorința de a rescrie  << Il principe / "Principele >> - primul tratat modern de politică. 

Sigur că titlul ar trebui schimbat în << Il nuovo zar / Noul țar>>, pot pentru ca să zic... 

În absența negocierilor de pace - dorite de Kremlin conform politicii faptului împlinit, adică după anexarea celor patru zone ucrainene, anterior enumerate - războiul se va prelungi pe un termen nedefinit. 

Asta cu atât mai mult cu cât administrația președintelui Joe Biden a alocat 600 milioane de dolari pentru echipamentele de iarnă necesare militarilor ucraineni, inclusiv încălțăminte aparte pentru sezonul rece și mijloace de încălzire. 

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO a reamintit celor interesați de subiect că scopul sprijinirii armatei ucrainene este de a demonstra că președintele Putin nu va câștiga pe câmpul de luptă.

Însă, dacă vrem să punem punctul pe "i", confruntarea de pe Frontul de Est se va încheia doar atunci când ambele părți vor fi în măsură să înțeleagă interesele strategice ale taberei adverse și vor opta pentru soluții inteligente, de compromis reciproc acceptabil.

OPINIA AMIRALULUI JAMES STAVRIDIS 

Fostul comandant suprem al forțelor aliate din Europa, amiralul James Stavridis, într-o nouă luare de poziție publică, a afirmat că  Putin vrea ca rușii să creadă că totul merge bine și că în cele din urmă va cuceri Ucraina; dar mai știe că, având până la 80.000 de militari uciși în acțiune sau răniți în cele peste șase luni de război, trebuie pur și simplu să trimită mai mulți soldați în luptă.

Mobilizarea anunțată - deocamdată greu de crezut că va fi rapid materializată - a circa 30 de potențiale divizii de rezerviști, doar ca simplă indicație a noilor efective dezirabile pentru armata rusă indică o vizibilă determinare a Kremlinului de a schimba cursul războiului din Ucraina, dar organismul militar al Federației Ruse nu are o rezervă largă și bine structurată, utilizabilă de Statul Major al Armatei Ruse, ultimele cifre indicând doar 250.000 de rezerviști luați în calcul, oficial, la Moscova. 

În armata Moscovei nu există practica formării unui bun luptător - care să folosească inteligent terenul și să țintească bine inamicul, în decursul unei singure luni de instrucție, ca în IDF / Forțele de Apărare ale Israelului - și nici cea a instruirii aparte din organismul militar britanic, care după patru luni de antrenament poate asigura principalele deprinderi necesare unui militar pregătit temeinic, cum se întâmplă acum cu recruții ucraineni, ambiția Londrei fiind de a pregăti pentru luptă, la fiecare 16 săptămâni, circa 10.000 de apărători ucraineni, care revin apoi acasă, pentru a acționa pe Frontul de Est. 

Amiralul Stavridis recunoaște că există, în Forțele Armate Ruse, câteva unități de rezervă, după modelul sistemului american, dar acestea sunt mici și susținute inadecvat de categoriile de forțe armate rusești.

Citește și: VIDEO Iron Dome, eficient în orice condiții meteo. Distruge rachetele inamice în aer

Același ex-SACEUR - Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa - atenționează că va fi o sarcină administrativă herculeană, pentru Statul Major al armatei ruse ca să furnizeze uniforme și antrenament pentru 300.000 de soldați, să le găsească comandanți calificați la nivel de ofițer, să le furnizeze echipamente eficiente și să le integreze în comunicații și logistică. 

Prin urmare am avut dreptate când am afirmat chiar ieri seară, la un podcast, că vor trece cel puțin patru luni de zile, până când primii rezerviști, aduși în unități de ordinul de mobilizare parțială, vor putea fi trimiși pentru "apărarea" noilor teritorii ale Federației Ruse - cele din Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson. 

Citește și: Un general american avertizează Rusia: „Putin știe că SUA va răspunde devastator la un atac nuclear”

James Stavridis este convins că ucrainenii vor primi de la țările prietene  sisteme care să poată anula un număr mare de soldați de infanterie: avioane de vânătoare și bombardament, tancuri și artilerie, mitraliere montate, aruncătoare de grenade de precizie și rachete sol-sol, cu ​​rază lungă de acțiune.

O posibilă răsturnare de la putere a lui Putin va fi generată, cel mai probabil, după ce vor începe să se reîntoarcă acasă, pe rând, în sicrie, rezerviștii din rândurile celor 300.000 (sau 250.000) chemați în armată pentru reinstruire și trimitere pe Frontul de Est, din Ucraina.

Până atunci, la Moscova a început să circule gluma că ministrul rus al apărării l-ar fi întrebat pe președintele Putin, unde va fi prima țintă pentru o armă nucleară << made in Russia>>. Răspunsul a fost scurt. Nicidecum pe teritoriul NATO. 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te