VIDEO Iron Dome, eficient în orice condiții meteo. Distruge rachetele inamice în aer

DE Daniel Toșa | 22.09.2022 - 12:30

În contextul tensiunilor de la granița României, țara noastră dorește să achiziționeze unul dintre cele mai puternice sisteme de apărare antiaeriană a Israelului. Sistemul care funcționează în orice condiții și-a dovedit eficiența în războiul israeliano-palestinian.

SHARE

Iron Dome este un sistem de apărare antiaeriană mobil, eficient, tractat de un camion și cu misiuni multiple, dezvoltat de Rafael Advanced Defence Systems.

Sistemul a fost dezvoltat pentru a contracara amenințările reprezentate de rachete cu rază foarte scurtă de acțiune și de obuze de artilerie de 155 mm cu rază de acțiune de până la 70 km.

Acesta poate fi operat în toate condițiile meteorologice, inclusiv în condiții de ceață, furtună de praf, nori joși și ploaie.

Iron Dome, scutul de protecție al populației

Sistemul de apărare antiaeriană în orice vreme protejează populația și bunurile critice și poate fi amplasat strategic pentru a reduce daunele colaterale.

Citește și: VIDEO Putin, decis pentru un atac nuclear tactic pe traseul armelor spre Ucraina. România, în vizor

Iron Dome detectează, analizează și interceptează o serie de amenințări care se apropie, inclusiv C-RAM, rachete ghidate cu precizie, rachete de croazieră, vehicule aeriene fără pilot și amenințări cu respirație aeriană.

Până în prezent, sistemul a interceptat peste 2.500 de ținte primite, cu o rată de succes de peste 90%.

Israelul folosește cu succes Iron Dome

Selectat de Ministerul Apărării din Israel, Iron Dome asigură apărarea împotriva rachetelor și rachetelor cu rază scurtă de acțiune care reprezintă o amenințare pentru populația civilă de la granița de nord și de sud a Israelului.

Citește și: VIDEO Rușii care au protestat împotriva mobilizării, bătuți cu bestialitate de polițiști și arestați

În noiembrie 2012, Israelul a instalat a cincea baterie Iron Dome la Gush Dan, ca răspuns la atacurile cu rachete asupra zonei Tel Aviv.

Sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome este folosit pentru a intercepta și doborî sute de rachete din Gaza, în contextul în care ultima rundă de escaladări între Israel și Palestina din mai 2021 a cuprins regiunea.

În urma confruntărilor violente, Hamas a lansat o ploaie de rachete care au vizat Tel Aviv în Israel, ca răspuns la un presupus atac aerian israelian în Gaza. Bilanțul victimelor din Fâșia Gaza ca urmare a atacurilor aeriene israeliene s-a ridicat la peste 60 de persoane.

Caracteristicile sistemului de rachete Iron Dome

Iron Dome este compus din trei elemente fundamentale, un radar de detectare și urmărire, un sistem de gestionare a luptei și de control al armelor (BMC) și o unitate de tragere a rachetelor (MFU).

Sistemul radar a fost dezvoltat de compania israeliană de apărare Elta.

Aceasta are mai multe aripioare de direcție pentru o manevrabilitate ridicată și este echipată cu senzori electro-optici.

Sistemul de rachete are capacitatea de funcționare pe timp de zi și noapte și în orice vreme, timp de reacție rapid și capacitate de interceptare a salvelor.

De asemenea, se poate adapta la amenințările care evoluează rapid și poate face față la mai multe amenințări în același timp.

Alte caracteristici ale Iron Dome includ un interceptor cu lansare verticală, focos și siguranță de proximitate, lansator mobil și compatibilitate cu diverse sisteme radar și de detecție.

Focosul special al sistemului îi permite să detoneze orice țintă în aer.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te