PSD. Sau când felația salvează nația

DE Sabin Gherman | Actualizat: 22.08.2018 - 09:30

Să nu credeți că strigoiul din Teleorman a apărut la Antene așa, ca să explice câte ceva din marile sale proiecte. Sau că, vezi Doamne, n-a mai suportat presiunea celor care-au semnat împotriva penalilor.

SHARE

De fapt, ăsta a apărut la tv să transmită mesaje propriului partid, speriat că bubițele plantate de Andronescu & Co se fac mari, tumori adevărate.

Pe cine mizează Dragnea? Câțiva din greii Sudului l-au părăsit și molima se-ntinde, eșaloanele inferioare din PSD țâțâie a pagubă când vine vorba de vida din Videle, bâzâie prin filiale cum că tot al treilea teleormănean e secretar de stat sau director. Ceface deci stăpânul pesediștilor? Trimite țâpurituri către ăi mici, de prin Cluj, Maramureș, Sibiu, Iași, Vâlcea, Timiș, Arad, Botoșani și ceilalți neînsemnați, ăia băgați în politică doar pentru că n-aveau un job stabil, sluguțele.

Va fi ca altădată, când ăștia neînsemnații se băgau în seamă pe lângă el, fericiți să-i fure o privire? Vor roi mimând preocuparea, ca la demiterile lui Grindeanu și Tudose?

Eu zic că nu! De nesimțiți, au rămas la fel de nesimțiți – doar că între timp s-au și speriat: să strige lumea după tine la piață, în mall, la benzinărie, să fii obligat să scoți nasu-afară doar când te cheamă vreun primar pesedist la Zilele Satului, să-țibată ochii și urechile sloganul magic de-acum – ăla cu ”Muie PSD” – să și să și să, astea nu-s ușor de suportat. Oamenii le strigă acum în față că-s slugi, râd de ei, îi aruncă-n derizoriu și de derizoriu îi dor ficații.

La Apahida, lângă Cluj, a fost o sindrofie populară, de-aia cu mici, bere și șepcuțe chinezești; de frică să nu huiduie lumea, primarul nici măcar n-a pronunțat numele Marelui Partid. 

Deputații și senatorii invitați au stat ca pe ace, cu capetele-n jos saugrupați strategic, ei între ei și încă vreo trei sluguțe de ultim rang. E edificator peisajul: ăștia tarii și marii, stăpânii tuturor directorilor din județ, spaima inginerilor șefi de prin deconcentrate, ăștia sunt acum niște ofiliți. Ce vor face la București?La Cex-uri și paraCEx-uri? Au mirosul fin, vor ști dinainte scamele cui ar trebui curățate.

Dacă ai observat, la Antene, Întâiul Mort al Țării s-a scremut să se lepede de prietenia cu Coldea și Maior, l-a ridicat în slăvi pe Dâncu, a trântit proiecte peste proiecte pentru Moldova și Sud. De ce? Mai întâi, voia să scape de mirosul șoriciului din curteaSRI, ăla de i-a înfășurat duodenu-n jurul gâtului, ca un ștreang; în PSD se știe de prieteniile astea ciudate. Apoi: l-a luat ostatec pe Dâncu, despre care cel puțin un șef de filială din Ardeal spune că ”el l-a creat pe Dragnea”, cu sfaturi, sondaje și strategii– deci Dâncu poate fi util; încă deschide pălincii socialiste, merită gângurit despre el. 

Moldova și Sud? Sunt cele mai sărace provincii, în afară de București, Constanța și Iași, bate vântul – deci dă-i cu proiecte, că hârtia suportă orice păcăleală; darcând ai în partid un tăntălău care zice că autostrăzile alungă investitorii, și-i și ministru pe deasupra, vrei să-ți mai cred spumițele de bună credință? Pesedist să fiu, dușman de moarte al stomatologului, brazilian să fiu și tot nu te mai cred...

La tot curvușagul ăsta mai adaugă ceva: ”susținerea” pentru Dăncilă; care susținere musai trebuie pusă între ghilimele: probabil vom auzi – curând – că Dăncila n-a mai rezistat presiunilor și și-a depus demisia sau că pur și simplu nu înțelege de ce Iohannisși #rezist?Soros/diaspora îi pun bețe în roate și așa nu se mai poate, ”plec lăsând în urmă o creștere economică record, mi-am făcut datoria pe deplin bla bla bla”, cu garanția că, la fel ca Grindeanu, se va găsi un os de ros și pentru ea.

Când va veni acest moment, Iohannis va fi cu spatele la zid: pui tot un pesedist premier, cu miniștri pesediști? – te mănâncă propriul electorat. Pui un alt premier?

 L-ai sacrificat: ocupă Palatul Victoria exact când se termină banii pentru pomenile anunțatede pesediști – și să vezi atunci hărmălaie. Îl pui pe Tăriceanu? Hm, ăsta mai repede suportă cinci neveste decât trei partide la guvernare. Soluția pe sârmă ar fi un guvern de uniune națională, poate chiar condus de un pesedist care să i se opună lui Dragnea& Co plus Toader? Parcă astă ultimă variantă ar fi cât de cât comestibilă, dacă mă gândesc că PSD trebuie să-și rezolve propriile promisiuni.

Însă cu toate aceste zbateri, lațul se strânge, iar emisiunea asta făcută special pentru CEx nu face decât să prelungească agonia unor politicieni mai proști decât lupul din animațiile rusești. De mers înapoi nu se mai poate, indiferent câți debusolați dinJandarmerie vor da cu spray – când o întreagă nație îți urlă-n stradă sloganul magic, înghiți și taci. Înghiți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te