PSD nici nu moare, nici nu se predă

DE Cătălin Prisacariu | Actualizat: 09.06.2019 - 14:42

Cine dă pe dinafară de optimism după alegerile europarlamentare ori a fost dăruit cu o personalitate solară, ori vine rar prin România.

SHARE

Calculul aritmetic elementar arată că, împreună, PNL și USR-PLUS aproape dețin o majoritate simplă de 50% din voturile exprimate la o prezență la urne tot de aproape 50% (generoasă, dacă o raportăm la prezența de doar 40% la parlamentarele din 2016). Pare, deci, simplu: dacă la anul, la generale, vin la vot cam tot atâția români și intenția de vot se păstrează, majoritatea parlamentară e a trio-ului Orban – Barna – Cioloș.

Relația dintre cele trei partide, însă, nu este deloc plicticoasă. O vreme, până să devină PLUS, vehiculul politic al lui Cioloș a fost doar o ficțiune blocată în instanță. Când, printr-o stratagemă, s-a născut, partidul fostului premier tehnocrat a făcut mofturi arogante și a strâmbat din nas la ideea unei alieri cu USR.

Și Uniunea Salvați România s-a lăsat greu, invocând zestrea parlamentară, care-i lipsește PLUS-ului. Totuși, mariajul lor s-a oficializat sub numele de Alianța 2020 și masa a fost bogată: aproape 23% din voturi. Prin comparație, la PSD a avut loc un parastas: cel mai slab scor din istoria partidului.

Un observator extern ar spune că e momentul cel mai prielnic pentru ca PNL și A2020 să trimită PSD în opoziție pentru multă vreme. Calendarul electoral, însă, are multe motive împotrivă.

În primul rând, nu mai e timp în 2019 de alegeri anticipate, care ar putea consolida o majoritate parlamentară a liberalilor împreună cu userist-plusiștii: președintele nu poate dizolva Parlamentul cu jumătate de an înainte de alegerile pentru șeful statului, care vor avea loc la finalul acestui an.

Iar în varianta improbabilă a unei moțiuni de cenzură de succes sau chiar în cea imposibilă a unei demisii a premierului Dăncilă, PNL-USR-PLUS ar trebui să guverneze cu o majoritate alcătuită din trădători, oportuniști și impostori politici. Iar asta ar trage în jos rapid toate cele trei partide, deci nu se va întâmpla.

Astfel, primul prilej ca PNL & A2020 să-și consolideze electoratul vor fi prezidențialele. Cum PNL a anunțat că îl va sprijini pe Klaus Iohannis și Alianța 2020 că va avea un candidat propriu, potențialul de conflict între posibilii aliați este mare.

Acceptând că fie Iohannis, fie un candidat al USR-PLUS câștigă Cotroceniul și ar putea declanșa anticipate, partidele nu și le-ar mai dori, miza decisivă a primei jumătăți a anului viitor vor fi alegerile locale: cu cât mai mulți primari, cu atât mai multe șanse de a obține mandate numeroase la parlamentare.
În același timp, însă, localele pot fi un nou motiv de gâlceavă.

În tot acest interval, PSD va face orice să-și recâștige alegătorii. Și va face asta având toate resursele guvernării.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te