Prosteala

Mihai Duță
DE Mihai Duță | Actualizat: 18.01.2019 - 10:15

Românii nu pot face nimic pentru că nu-i lasă străinii. Prostia asta revine constant in retorica politicienilor cu dosare penale și proprietăți dosite prin țări cu care nu avem tratat de extrădare.

SHARE

Și eu sunt total nemulțumit de condițiile pe care le oferă băncile din România. În general, dobânzile oferite nu acoperă nici măcar comisioanele în cazul în care vrei să-ți retragi banii după ce i-ai ținut la ei chiar și 10 ani. Aici cred că am fi putut avea o discuție. Evident, mai -marii țării nu și-au bătut capul cu asta. Și nici măcar la CEC, banca aflată sub controlul Guvernului, nu s-a schimbat ceva. Pentru că, evident, la CEC Bank sunt fix aceleași comisioane practicate și de mult hulitele bănci străine. Așa cum a semnat Ordinul privind statutul CEC Bank, ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, putea semna și un ordin prin care să reducă toate comisioanele băncii și să crească dobânzile, doar așa, ca să le dea o zmetie străinilor care ne exploatează și să le demonstreze românilor că nu-i prostește pe față. Ați văzut ceva în sensul ăsta?

Revenind la afacerile astea ale noastre, strămoșești, mi-am adus aminte de marile țepe românești Bancorex și Banca Agricolă sau Banca Internațională a Religiilor, Bankcoop, Banca Română de Scont și altele. Toate au fost niște escrocherii ordinare făcute de bandiți români.  O fi fost de vină „Oculta Mondială“ sau apetitul autohton pentru furt?

Mergem apoi la marile lanțuri de magazine. Nu i-a oprit nimeni pe români să facă un brand din celebrele „Alimentara“. Dar cum spațiile acestora au fost prăduite de niște șmecherași neaoși, era normal ca altcineva să le ia locul. Dar nici acum nu-i târziu dacă vrei să faci afaceri cinstite. La mine în cartier sunt două carmangerii la care este mereu coadă, cu toate că prețurile sunt mai mari ca la supermarket. Evident, au produse de calitate foarte bună. Cineva poate spune că lucrurile astea se întâmplă la nivel mic, pentru că atât suntem lăsați.

Avem însă câteva exemple foarte cunoscute care demonstrează contrariul.

Bitdefender este unul dintre cei mai cunoscuţi furnizori de software de securitate cibernetică şi anti-virus la nivel mondial.

În țară, când frații Pavăl au deschis primul Dedeman, pe piață erau deja prezenți trei mari jucători internaționali. Dedeman este acum peste ei.

Și platforma de comerț electronic EMag  avea o concurență cu mult mai mare experiență și totuși a devenit lider de piață.

Arctic, unul dintre puținele brand-uri românești păstrate de-a lungul anilor, are o poveste un pic diferită. Firma era pe moarte până să fie privatizată, iar succesul a venit după ce a fost preluată de un investitor turc. Acum, Arctic vinde electrocasnice în vreo 70 de țări din Europa, Asia și Africa.

Sigur, exemple sunt multe, le vedeți și le știți fiecare dintre voi. Dar ce au în comun aceste afaceri?  Oferă produse de calitate și sunt făcute de oameni care gândesc să realizeze profit pe termen lung, nu să dea un tun și să facă milioane de euro într-o noapte. Sau să ascundă tablouri prin cimitire. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te