Prețul Catedralei Mântuirii Neamului: tăcerea Patriarhului Daniel în pandemie

Silviu Sergiu
DE Silviu Sergiu | Actualizat: 28.05.2020 - 20:45

În sânul Bisericii Ortodoxe Române s-a acumulat multă tensiune în ultima vreme. O concluzie la care am ajuns în ultimele zile discutând cu multe fețe bisericești, care au luat poziție împotriva restricțiilor dure impuse de guvern în ceea ce privește viața religioasă.

SHARE

Prelații acuză faptul că, în comparație cu alte țări, în care sunt semnificativ mai multe cazuri de infectări cu noul cornonavirus, în România restricțiile Guvernului blochează, practic, viața religioasă.

Nu este o întâmplare că episcopul Teodosie al Constanței, arhiepiscop al Tomisului, a decis să împartă Lumină în noaptea dintre 26-27 mai, deoarece acest lucru nu a fost posibil de Înviere. Presiunea preoților și credincioșilor este, spun ierarhii cu care am discutat, foarte mare și nu doar în Biserica Ortodoxă, ci și la celelalte culte.

Nemulțumirea unor ierarhi BOR este alimentată și de faptul că Patriarhul Daniel tace. Îl trimite, din când în când, la război pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, care face din când în când referire la redeschiderea bisericilor. Are, însă mare grijă să nu încalce directivele trasate de superiorul său.

De altfel, Patriarhul Daniel este singurul ierarh care tace în această perioadă. O tăcere considerată de mulți similară cu tăcerea în fața abuzurilor statului din anii comunismului. Pe atunci tăcerea Bisericii era cumpărată cu privilegii pentru ierarhi și camarila lor.

Tăcerea Patriarhului Daniel de astăzi este motivată de banii pentru Catedrala Mântuirii Neamului, spun sursele mele. O sumă mică în comparație cu anii trecuți, când Catedrala înghițea numai de la guvern peste 130 milioane de lei pe an. Suma ar urma să fie virată Patriarhiei abia după ce Guvernul va relaxa restricțiile în privința slujirii în biserici, ca o garanție că Patriarhul va respecta „legământul tăcerii”.

Cel care a negociat tăcerea Bisericii pe timp de pandemie, cu Guvernul sau Ministerul de Interne, a fost Ionuț- Gabriel Corduneanu, secretar al Patriarhului Daniel. Până acum, singurul succes, după multele ore de anticameră pe la instituțiile publice, este faptul că, spre deosebire de alte țări occidentale, cu mult mai multe cazuri de COVID-19, bisericile din România rămân închise publicului pentru un orizont de timp nedefinit, iar banii pentru Catedrală nu au fost încă virați.

Un alt motiv al nemulțumirilor clericilor ortodocși este pesedistul Victor Opaschi (72 de ani), secretar de stat pentru Culte de mai bine de 8 ani. Am scris recent despre acest personaj extrem de nociv din Guvernul României. Longevitatea sa în funcție se datorează tot capacității sale de a tăcea, atât în public, cât și în fața abuzurilor îndreptate împotriva cultelor religioase din România.

Opaschi e șef peste un buget de peste 1 miliard de lei anual, pe care-l distribuie într-o totală netransparență. Pe site-ul instituției nu găsești niciun fel de informație concludentă despre modul în care sunt cheltuiți acești bani. Pe site-ul SSC este, însă, publicat un Certificat de conformitate al Curții de Conturi, document primit de multe alte instituții publice.

O altă cauză a tensiunii din sânul Bisericii Ortodoxe este faptul că zeci de preoți s-au plâns în ultima vreme că nu-și primesc salariile de la guvern din cauza episcopilor. Asta în timp ce, conform directivelor Patriarhului Daniel, preoții n-au voie să se asocieze în sindicate.

În vreme ce Mitropolia Moldovei își face griji pentru faptul că preoții au rămas fără venituri, din cauză că enoriașii n-au mai putut face donații în această perioadă, măsura dictată de Patriarhul Daniel a fost micșorarea salariilor, o decizie pe care nicio altă instituție din România n-a luat-o.

Nu este deloc clar din punct de vedere legal dacă BOR poate reduce salariile preoților pe timpul pandemiei, așa cum a făcut-o, din moment ce salariile pe care aceștia le primesc de la Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) n-au fost reduse prin decizia Guvernului.

Victor Opaschi, personaj din anturajul intim al lui Ion Iliescu, apropiat de Adrian Năstase și Rusia, afișează o tăcere suspectă atunci când vine vorba de drepturile preoților.

Pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte găsim câteva zeci de discursuri favorabile Patriarhului și a altor ierarhi, dar, surpriză, niciun cuvânt despre ce se întâmplă cu Biserica în timpul pandemiei. Și, mai ales, niciun cuvânt despre rolul Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC) în această perioadă.

Există, însă, o singură excepție: ordinul prin care SSC recomandă cultelor să nu practice împărtășania decât dacă utilizează lingurițe de unică folosință etc.

Acest ordin este puternic contestat de unii ai lideri ai Bisericii Ortodoxe, deoarece îl consideră o intruziune nepermisă în ritualul ortodox. Ei îl acuză pe Opaschi de faptul că a lucrat la Departamentul Cultelor și în anii 80, când instituția avea rolul de a prigoni Biserica, de a întocmi rapoarte pentru Securitate și de a săvârși alte abuzuri la adresa cultelor religioase.

Victor Opaschi este menținut la Culte de către Patriarhul Daniel, pentru că i-a fost supus în toți acești ani. Pentru PNL el reprezintă o problemă de imagine, deoarece partidul de guvernământ pare neputincios în fața social-democraților plasați în funcții cheie.

Liberalii își imaginează că acest cost de imagine va fi acoperit de influența BOR în alegeri, un mit demontat atât de episodul Referendumului pentru familie, cât și de cel susținerii lui Victor Ponta în alegerile prezidențiale din 2014. Lucru pe care președintele Klaus Iohannis nu l-a uitat, cu siguranță, nici până astăzi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te