Între 2017 și 2019 au fost câteva sute de mii de alegători care au stat în stradă, vară sau iarnă, care au fost bătuți de jandarmi sau au fost gazați. Chiar și cei care au stat acasă și au făcut parte din guerilla de pe Facebook au contribuit substanțial la degradarea puterii pesediste.
Și, cum le-a răspuns PNL și USRPLUS după ce au preluat puterea?
I-a abandonat din prima secundă.
Dosarul 10 august, îngropat. De ce? Fiindcă toți cei care sunt azi la Palatul Victoria se tem să se pună rău cu jandarmii care-i păzesc de Șoșoacă et. co.
Pensii speciale: aproape neatinse, au căzut cele ale parlamentarilor, o picătură într-un ocean.
Renate Weber și Raed Arafat, netulburați.
Ca să nu mă lungesc, de când au ajuns la putere, tot efortul liderilor liberali și din USRPLUS a fost să se pună bine cu aparatul bugetar din subordine și să înființeze noi sinecuri pentru propria clientelă. Vă plictisesc cu câteva date, evoluția cheltuielilor de personal, adică salariile bugetarilor:
Iunie 2018: 41 de miliarde de lei
Iunie 2019: 51 de miliarde de lei
Iunie 2020: 53,3 miliarde de lei
Iunie 2021 (data ultimei raportări): 55,7 miliarde de lei
Creștere de 30% în trei ani! Nici un efort de a opri aceste cheltuieli absurd de mari.
Și, ce a primit în schimb sectorul privat de la așa-zisul guvern e dreapta? Nimic. Desigur, funcționează încă subvențiile dubioase gândite de PSD pentru propria clientelă, dar nu asta aștepta sectorul privat. Reformă în sănătate: zero. Guvernul a promis că va oferi cetățenilor dreptul de să își aleagă asiguratorul de sănătate: nu a făcut nimic. Legile Dragnea ale Justiției, plus celebra SIIJ: nici o schimbare față de 2019. Digitalizare: numai vorbe goale, cetățenii sunt îngropați în copii Xerox când ajung la eternul ghișeu. Serios, mai știe cineva cum îl cheamă pe tipul care cică e ministru la Comunicații/ Digitalizare?
Desigur, sunt nuanțe: unii demnitari sunt complet nesimțiți, alții ceva mai puțin nesimțiți, iar unii chiar mai produc câte o mărgică, după care se suie pe vraf să-și cotcodăcească victoria. Însă rețeta succesului în această guvernare pare a fi să nu faci nimic și să stai bine ascuns. Minsterul Energiei: 28% execuție bugetară la șase luni. Și? Virgil Popescu va fi, foarte probabil, unul din liderii de vârf ai PNL, după congresul din septembrie. A mai zis cineva “gaze offshore“? Nu am auzit așa ceva. Dan Barna e vicepremierul lui Drulă, care, din când în când, îl plimbă prin țară, să se laude cu autostrăzile, de parcă le-ar fi construit cu banii strânși de USRPLUS.
Una din cele mai cumplite prostii pe care le fac liderii coaliției majoritare este să creadă că, dacă fug la Antena 3 et. co, să-i spele, îi ajută la ceva. În primul rând, electoratul lor nu este acolo. Cine se uită constant la Antena 3 nu va vota niciodată cu dreapta. Iar puținii alegători de dreapta care aruncă o privire la postul lui Dan Voiculescu pricep că acolo e un blat, când văd demnitari din PNL sau USRPLUS recitând lozinici fără să fie deranjați de moderator, exact ca Dragnea sau Dăncilă.
O altă prostie este că oamenii din PNL și USRPLUS nu înțeleg că sunt în aceeași barcă și se scufundă (sau se salvează) împreună. Lumea pur și simplu este sătulă să vadă zilnic același circ, fie că-i vorba de Cîțu, de Orban sau de Barna. Atunci când Cîțu promovează la Finanțe nulitatea cu care este prieten sau când Barna își plasează ex-șefa de cabinet în CA-ul unei companii strategice decontează și USR, și PNL.
Nu cred că, după congresele PNL și USRPLUS, se va schimba ceva. Dimpotrivă, vor veni noi sondaje care arată că sunt în picaj, se vor panica și vor reacționa ca niște găini speriate: vor arunca vina de la unul la altul (sportul nr.1 în această guvernare), se vor insulta în public cu și mai multă forță (în loc să se adune și să coopereze), și-și vor căuta exit-uri pe cont propriu, inclusiv dezertări la PSD și AUR.
PSD pur și simplu nu trebuie să facă nimic, nimic. Nu i-aș deranja. Eu, în locul lor, mi-aș lua concediu până cu un an înainte de alegeri.