PNL, cu toată viteza înainte spre sinuciderea politică. Klaus Iohannis riscă suspendarea

DE Petre Bădică | Actualizat: 29.10.2021 - 13:58

Cu naivitate, am crezut, până în această dimineață, că președintele Iohannis se va întoarce din Egipt și, cu judecata limpede, le va spune PNL-iștilor și lui Florin Cîțu că nu pot guverna țara cu 26% (plus 5% ale UDMR) pe care le au în Parlament.

SHARE

O aritmetică elementară, pe care nimeni din PNL nu o înțelege zilele astea.  

Președintele anunțase, după căderea guvernului Cîțu, că va da guvernarea celui care va putea strânge o majoritate. Acum, nu mai e valabil acest lucru.

După ce au discutat cu șeful statului, vineri dimineața ne-am trezit că oamenii din PNL se băteau pe ministerele unui guvern cu șase zero să treacă prin Parlament. Și la Ministerul cercetării, cu un buget de 0,2 din PIB, erau doi pe loc. 

Am obosit eu de câte ori l-am auzit pe Cîțu spunând că în USR și PSD sunt niște băieți răi, care - împotriva interesului național - nu vor să le susțină guvernul minoritar. Dacă știau de la începăut că asta vor - guvern minoritar - la ce bun această farsă care a durat mai bine de o săptămână ? 

O scenetă ridicolă, susținută cu declarații contradictorii de tipul: „Şi eu şi românii ne uităm şi nu înţelegem această atitudine a celor de la USR. Să spună că vor susţine acest guvern minoritar şi vom putea discuta din nou, peste şapte, opt luni de zile. It takes two to tango!”. (Florin Cîțu)

Atunci când Ciolacu îți zice (a repetat și în dimineața asta foarte clar) că nu susține un guvern minoritar, tu, Florin Cîțu să înțelegi că: „Partidul Social Democrat a spus de opt luni de zile că nu vrea la guvernare, că nu îşi doreşte să fie la guvernare. Au fost două situaţii, două consultări la Cotroceni, la niciuna nu a venit cu propunere de premier, a spus că nu vrea la guvernare, deci varianta – şi îmi pare bine că merge în această direcţie Partidul Social Democrat – este de a susţine un guvern minoritar”.

Citește și: Kelemen Hunor critică decizia PNL de a merge cu un guvern minoritar: Nu are cum să treacă

Cum poate cere Cîțu susținere din partea a doua partide politice rivale, repetând obsesiv: „Nu există o flexibilizare a mandatului de negociere cu USR și PSD”.

Iată că negocierile au fost oprite, după discuția Iohannis – PNL.

Liberalii vor să treacă un guvern minoritar cu UDMR, deși împreună nu au nici 30% în Parlament (să nu uităm că au dezertat câțiva parlamentari fideli lui Orban). Șansele de reușită sunt spre zero. Liberalii se ceartă, azi, pe ministere și merg să ceară votul unui Parlament ostil în proporție de 70%.

Speră să treacă guvernul, așa cum FCSB se încurajează că ar putea învinge Barcelona, la fotbal, pe ideea: mingea e rotundă, partida începe de la 0 – 0, deci totul e posibil.

Citește și: Creșterea dramatică a deceselor de COVID în România: în 29 iulie, un deces. În 29 octombrie, 481

Perplex, mă întreb cum nu a avut nimeni luciditatea sau curajul să spună, și cu jumătate de gură, la discuțiile Iohannis – PNL că, într-o țară cu sute de morți de COVID pe zi, cu orașe amenințate să rămână în frig, cu oameni tot mai vulnerabili în fața creșterilor de prețuri, că cel mai important lucru este un guvern stabil, cu majoritate în Parlament ? Că au primit un vot să ajute, nu pentru a stabili algoritmi de împărțit puterea. Că în politică e de preferat să faci doi pași în spate pentru a câștiga pe termen lung.

PSD sau USR ar acționa sinucigaș, la rândul lor, dacă ar sprijini guvernul minoritar Ciucă. Ei vor fi percepuți de propriul electorat ca părtași la criza sanitară și socială majoră prin care trece țara. NU au niciun motiv logic și „la vedere” să o facă.

Dacă guvernul Ciucă va pica în Parlament, președintele Iohannis are două opțiuni, de care ar trebui să se teamă. Dacă declanșează alegeri anticipate, va arunca țara într-o instabilitate și mai mare. Va aduce la putere un PSD mai puternic decât în epoca Dragnea.

Constituția spune că președintele nu e obligat să ceară anticipate, după ce Parlamentul respinge două propuneri de premier, ci doar că poate să o facă. Iohannis ar putea să propună un nou premier tot liberal, prelugind interimatul lui Cîțu.

În acest caz, președintele riscă să fie suspendat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te