Pe Trump l-au zdrobit sub acuzația că e susținut de Putin. Acum, Biden a predat Ucraina Rusiei

DE Mircea Marian | Actualizat: 23.07.2021 - 17:07

Administrația Biden și Germania lui Merkel au lăsat Ucraina la mâna lui Putin: imediat ce gazoductul Nord Stream 2 va deveni funcțional, Rusia poate tăia gazele care curg spre Kiev. Polonia este și ea profund afectată de cedarea lui Biden în fața lui Putin.

SHARE

Și Barack Obama, și Donald Trump, s-au opus proiectului Nord Stream 2. Acest gazoduct va permite Rusiei să exporte gaze spre Europa de Vest prin Marea Baltică, ocolind Ucraina și Polonia. Dacă, acum, Putin întrerupe fluxul de gaze către Ucraina, afectează și exporturile spre Europa de Vest. Când va funcționa Nord Stream 2, autocratul de la Kremlin va putea lăsa Kievul în frig, fără să piardă banii din exporturile extrem de valoroase către țări bogate, precum Germania. 

Trump a impus sancțiuni companiilor care lucrau la Nord Stream 2, iar efectul a fost că unele din aceste companii s-au retras. Acum, Biden a anunțat că Statele Unite renunță la acest sancțiuni, apreciind că ele sunt “contraproductive“.

Ca să înțelegem mai bine contextul trebuie punctate două chestiuni. Prima este că Rusia, atunci când a ocupat Crimeea și a declarat unilateral o uriașă zonă de exclusivitate economică în Marea Neagră, a lăsat Ucraina fără 80% din rezervele de gaze din offshore. A doua chestiune: Ucraina încasa două miliarde de dolari pe an din taxele de tranzit a gazului rusesc spre Vest (BBC). Și Polonia, și Slovacia, beneficiau de taxele de tranzit. Vor rămâne fără această sursă de venit. 

Asigurările date acum Ucrainei de Biden și Merkel, că nu va fi abandonată pe mâna Kremlinului, sunt ridicole. Putin moare de râs. Regimul său a ocupat o halcă zdravănă (și) din această țară, a doborât un avion civil care tranzita zona de conflict și, constant, otrăvește sau bagă la închisoare opozanții. Sancțiunile de până acum nu l-au afectat pe autocratul de la Kremlin. Acum, administrația Biden face un cadou uriaș economiei controlate de Putin: îi oferă posibilitatea de a exporta cantități uriașe de gaze spre Vest. 

Semnalul dat de Biden este prost pentru toată Europa de Est, care vede la Casa Albă un președinte slab, care vorbește foarte agresiv, dar este incapabil să acționeze în fața Rusiei. 

Când Trump era președinte, democrații lui Biden și presa care îi susținea l-au demolat, susținând că îi va ceda lui Putin și va abandona Europa de Est. După patru ani de mandat, e evident că Trump și-a făcut datoria față de Estul Europei, inclusiv prin presiunea ca țările din regiune să renunțe la acordurile corupte și dezavantajoase cu Beijingul (Ponta - Huawei și Dragnea/ PSD - Cernavodă sunt doar două exemple). 

În sfârșit, la fel de mult ca Putin, se bucură acum liderii Chinei comuniste, fiindcă este clar că Biden nu este capabil să le stea în cale. Au distrus ultimele rămășițe de democrație în Hong Kong, nu au schimbat cu nimic politicile opresive împotriva uigurilor, distrug Tibetul. Urmează Taiwanul. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te