Dar, pe cât este de entuziast Beijingul în a extrage beneficii comerciale globale pe atât este de „locală" politică să în materie de represiune.
Ca reacție la arestarea vicepresedintei Huawei, Meng Wanzhou, în Canada, au fost reținuți doi cetățeni canadieni, un altul a fost condamnat la moarte după o acțiune în recurs, iar astăzi s-a aflat că scriitorul australian de origine chineză Yang Hengjun a fost și el arestat.
Anterior, un alt chinez, fostul șef al Interpolului, a fost și el arestat (soția acestuia a cerut azil politic în Franța).
Numai că în timp ce Meng Wanzhou se bucură de toate drepturile procesuale, are parte de avocați și de prezența media la proces și a fost între timp eliberată pe cauțiune, în China nu funcționează astfel de „metode globale".
Oamenii dispar pur și simplu și accesul consular este, atunci când este permis, extrem de limitat. La fel au pățit câțiva editori din Hong Kong, care au îndrăznit să publice cărți critice despre regimul de la Beijing: s-au evaporat pur și simplu.
Pentru că oricine critică regimul, om, țara, instituție, companie comercială se poate aștepta la represalii. Cînd i s-a acordat lui Xiao Bao (care între timp a murit în închisoare) Premiul Nobel pentru Pace la Oslo, China a întrerupt timp de 5 ani toate relațiile comerciale cu Norvegia, iar alte țări au pățit la fel dacă, de pildă, l-au primit oficial pe Dalai Lama.
Ca să se știe cine e „jupinul global". E bine să ne gândim și la asta pentru a înțelege cum ar arată o viitoare lume dominată de China.