Opriți-l pe IPS Teodosie!

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 30.12.2020 - 12:30

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, cunoscut după mult mai potrivita poreclă “Șpagoveanul”, este una dintre cele mai toxice persoane publice din România.

SHARE

De ce a ajuns IPS Teodosie atât de toxic? Pentru că, vorba unui politician de tristă amintire, poate. Și pentru că i se permite.

Pe 25 decembrie, IPS Teodosie a ținut slujba de Crăciun în biserică, deși Constanța este în carantină și acest lucru e interzis. Numărul de infectări se menține ridicat în oraș, autoritățile nu pot controla răspândirea coronavirusului, dar arhiepiscopul și preoții lui nu au purtat mască.

În dispreț total pentru sănătatea enoriașilor săi și pentru reguli, Tomitanul i-a împărtășit pe cei prezenți la slujbă cu aceeași linguriță.

A fost IPS Teodosie sancționat cumva? Nu, nu a pățit nimic.

Chipurile a fost declanșată o anchetă, dar știm cu toții că aceste anunțuri sunt făcute de obicei de autorități când sunt prinse în ofsaid, de ochii presei, ca să pară că sunt preocupate.

De Sfântul Andrei, deși o decizie a instanței a stabilit că pelerinajul la peștera apostolului poate fi făcut doar de cei din localitate, IPS Teodosie a organizat o slujbă religioasă.

Mașina în care se afla a fost oprită și verificată la filtrul de poliție, iar apoi lăsată să treacă mai departe. Doar teama oamenilor de COVID-19 a făcut ca la slujbă să vină mai puține persoane decât spera arhiepiscopul Tomisului.

Dar, anterior momentului, înaltul prelat a dus o agresivă campanie de contestare a măsurilor de protecție la coronavirus, a devenit una dintre principalele voci ale conspiraționiștilor și a lucrat intensiv pentru a șubrezi încrederea și așa limitată în stat și medici.

ÎPS Teodosie i-a scris premierului că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare: „Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”

A fost sancționat cumva? Nu, nu a pățit nimic.

A făcut la fel la scurt timp după ce România a ieșit din starea de urgență, când a creat un precedent ciudat: a organizat o slujbă de Paște, la peste o lună după Paște.

Tot în mai, a fost filmat în timp ce împărtășea mai mulți copii cu aceeași linguriță, din același potir, în ciuda prevederilor legale, dar și a recomandărilor Bisericii Ortodoxe Române (BOR). 

A fost sancționat cumva? Nu, nu a pățit nimic.

IPS Teodosie ignoră regulile statului român și pe ale BOR de peste 20 de ani. Încă de la începutul anilor 2000, din vremea când s-a procopsit cu porecla "Șpagoveanul", din motive evidente. 

A scăpat de trei dosare penale și nimeni în BOR nu îndrăznește să ia măsuri împotriva încălcărilor repetate ale regulilor și cutumelor ortodoxiei. 

În dosarul penal care a pornit de la o investigație pe care am realizat-o cu colegul meu Petrică Răchită, IPS Teodosie și oamenii săi au comis un fals evident în acte publice ale statului român, contra unor sume de bani. 

A fost un deschis un dosar penal, dar degeaba. După multe tergiversări, cazul a fost închis. 

Citește și: VIDEO Cum i-am dat șpagă lui IPS Teodosie

La începutul acestui an, Arhiepiscopul Tomisului a fost achitat definitiv într-un dosar în care era acuzat de fraudă cu fonduri europene.

În iulie, Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că dosarul penal deschis pe numele IPS Teodosie și al altor preoți, care viza zădărnicirea combaterii bolilor și instigare publică, tocmai pentru că a împărtășit oameni cu aceeași linguriță, a fost clasat.

Adevărul scria în 2018 că jumătate dintre persoanele aflate la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului aveau probleme cu legea.

În acel an, DNA Constanţa a început urmărirea penală împotriva lui Teodosie într-un nou dosar, în care era acuzat de mărturie mincinoasă, abuz în serviciu şi inducerea în eroare a organelor judiciare. 

Circulă multe informații că Patriarhul e furios pe IPS Teodosie, din cauza neascultării sale pe linie bisericească, dar arhiepiscopul Tomisului este încă suficient de puternic încât să rămână de neatins chiar și de furia lui PF Daniel.

Faptul că a supraviețuit atâtor dosare penale și că nu poate fi mișcat în cadrul Bisericii Ortodoxe Române l-a îmbătat de putere pe IPS Teodosie. Se vede asta și din hainele preoțești scumpe și exagerat de ostentative pe care le poartă la evenimente religioase. 

Pandemia nu a făcut decât să-i dea o platformă de pe care să facă și mai mult rău Bisericii, în primul rând, dar mai ales românilor naivi, pentru că-i lasă neprotejați, prin acțiunile și vorbele sale, în fața coronavirusului. 

Puterea lui IPS Teodosie trebuie tăiată cât mai repede, pentru că omul dă pe afară de otravă. 

Dacă statul român a eșuat, responsabilitatea rămâne la Biserica Ortodoxă Română, cea care, la nivel oficial, a avut un discurs în general corect în pandemie. 

Gândiți-vă la răul pe care arhiepiscopul Tomisului îl face credincioșilor ortodocși. Iar dacă asta nu e destul, gândiți-vă la răul pe care-l face preoților cinstiți din țara asta. 

Teodosie trebuia oprit de mult, căci este un dictator în Dobrogea și există numeroase plângeri ale preoților pe care i-a abuzat. 

Dar orice dictatură are un sfârșit. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te