Acum își spune Tomitanul, dar când era episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor se numea Snagoveanul.
Și pentru faptele sale din culise primise numele Șpagoveanul.
Așadar, am pornit spre Constanța încrezători că vom atinge scopul investigației noastre cu camera ascunsă: planul era ca colegul meu Petrică Răchită, absolvent de seminar, să îi dea șpagă lui Șpagoveanul, pentru ca înaltul prelat să-l facă preot peste rând.
Drumul de la civil la preot durează în mod obișnuit mult: patru ani de seminar teologic, apoi patru ani de facultate de teologie. După absolvire, începe lupta pentru o parohie, căci nu sunt atât de multe libere. Fie te alături unei rude care este deja preot și are parohie, fie ungi un nume greu din Biserica Ortodoxă Română (cu bani, nu cu mir), fie aștepți. Și de multe ori aștepți degeaba.
Mai e o cale prin mănăstire. Intri ca frate și după circa șapte ani ajungi călugăr, apoi intri în preoție. Dar cine are răbdare să piardă șapte ani din viață când poate rezolta totul cu câteva mii de euro.
Așadar, anii până la preoție pot fi scurtați cu ajutorul „ochiului dracului”. Care e foarte îndrăgit de Tomitanul.
Acțiunea noastră se desfășoară în 2009. Lucrurile au mers spre direcția dorită încă de la început. Înalt Prea Sfinția sa Teodosie, pe scurt „Înaltul”, a înţeles de la prima întâlnire că jurnalistul incognito nu îndeplinește condiţiile regulamentare pentru preoţie (școala de teologie sau drumul prin mănăstire).
A acceptat totuşi să găsească o soluţie pentru a remedia problema.
Rep.: Eu am terminat Seminarul la Curtea de Argeş, patru ani.
IPS Teodosie: Şi?
Rep.: Nu am mai dat atestatul de preoţie, anul 5 l-am terminat la un liceu din Bucureşti. Am terminat Facultatea de Drept şi apoi am fost plecat în Cipru.
T.: Bun. Și ce diplomă să-ţi pun eu la dosarul de hirotonie?
Rep.: Dau un examen la Facultatea de Teologie.
T.: Atunci te înscrii la Facultatea de Teologie şi vedem noi.
Rep.: N-am nici o problemă.
T.: Ai telefonul meu, da?
Rep.: Da, da.
T.: Te rog să mă suni mâine.
Astfel a început investigația noastră icognito, care a durat trei luni și care s-a încheiat cu un dosar penal pentru Înalt Prea Sfințitul Teodosie, pentru luare de mită și instigare la fals intelectual.
Arhiepiscopul Tomisului a devenit, cu această ocazie, primul înalt prelat din istoria Bisericii Ortodoxe Române cu dosar penal.
A doua zi, ne-am întâlnit din nou cu Arhiepiscopul Teodosie, chiar la reşedinţa acestuia. De data aceasta, înaltul prelat s-a arătat dispus să îl ajute chiar el pe jurnalistul sub acoperire să-și completeze studiile şi să obţină diplomele necesare într-o lună, maximum două.
IPS Teodosie: Am stat şi m-am gândit cum să facem să nu te expun nici pe tine, nici pe mine. Şi cred că trebuie să ai răbdare o lună, două, nu ştiu.
Rep.: Foarte bine, Înalt Prea Sfinţite.
T.: Să te înscriu cumva, să iei o diplomă de seminar.
Rep.: E perfect.
T.: Ca să ai o diplomă.
Rep.: Da.
T.: Şi m-am gândit la formula asta, poate te şi trimit la părintele Moise (n.r. – directorul seminarului Teologic din Constanța), să văd cum ţi-s actele, să te poţi înscrie pentru un atestat, înţelegi. Să ai o diplomă de seminar.
Arhiepiscopul Tomisului a ales să rezolve problema prin Facultatea de Teologie de la Universitatea Ovidius din Constanța, unde era decan. A aranjat ca reporterul să fie înscris la această facultate.
Dar, atenție: era luna martie 2009 şi cursurile începuseră de şase luni. Nu a fost însă o problemă pentru cel care se luptă astăzi pentru dreptul românilor de a se infecta cu COVID-19 la peștera Sfântului Andrei.
Arhiepiscopul Teodosie i-a ordonat inspectorului Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu, să pregătească dosarul de înscriere. Imediat, acesta a întocmit actele necesare. Faptă care i-a adus și lui un dosar penal.
Scrisoarea de recomandare a preotului din parohia de unde vine studentul, act obligatoriu pentru intrarea la Facultatea de Teologie, a fost întocmită pe loc chiar de către inspectorul Emil Cosmin Brăescu. Deşi nu-l mai văzuse niciodată pe jurnalistul incognito, preotul nu a ezitat să scrie, într-un act oficial, că reporterul care vroia să se facă preot este un bun enoriaş.
Pentru ca Arhiepiscopia Tomisului să fie acoperită din punct de vedere legal, în eventualitatea unui control, preotul i-a cerut secretarei să treacă pe toate actele de înscriere data de 10 septembrie 2008.
Adică să le antedateze cu șase luni.
Mai mult, preotul Brăescu l-a asigurat pe jurnalist că va trece fără probleme şi peste examenele din sesiunea de iarnă, deşi acestea avuseseră loc cu o lună în urmă. Pentru serviciile sale, Emil Cosmin Brăescu a primit 400 de lei şi o sticlă de whiskey.
La Facultatea de Teologie, lucrurile au mers la fel de simplu. La recomandarea omului lui IPS Teodosie, am mers la secretariat, cu un buchet de flori, și am depus dosarul de înscriere în învățământul superior.
Rep.: În afară de dosarul ăsta, mai duc ceva la facultate?
Emil Cosmin Brăescu: Vă dăm acum ce mai trebuie şi spuneţi acolo că aţi vorbit cu părintele Cosmin ieri. A vorbit ea cu Înaltul. Pentru că-i foarte târziu acum.
Rep.: Da, ştiu.
E.C.B.: Nu mai face înscrieri.
Rep.: Să rezolv şi eu examenele din iarnă, şi...
E.C.B.: A, alea se rezolvă pe parcurs. Contează să vă înmatriculeze.
Funcţionara s-a arătat iniţial iritată că i-am cerut să încalce regulamentele universităţii. Totuşi, având în vedere că veneam din partea Arhiepiscopului Tomisului, a acceptat dosarul.
Am plătit repede taxa de înmatriculare la casierie, am primit chitanță și gata.
Dar greul abia începea. Greul financiar, căci o astfel de faptă nu e niciodată gratis.
Colegul meu Petrică Răchită s-a întâlnit din nou cu Arhiepiscopul Teodosie. Înalt Prea Sfinţia Sa a dat, în sfârşit, răspunsul mult asteptat: este dispus să-l facă pe reporter diacon cel mai devreme într-o săptămână.
Într-o săptămână în loc de câțiva ani.
Conform canoanelor Bisericii Ortodoxe, există trei trepte pe care aspirantul la preoţie trebuie să le parcurgă obligatoriu. Prima etapă este diaconia. Arhiepiscopul Teodosie şi-a dat acordul pentru primul pas în transformarea ziaristului în preot deși abia îl cunoscuse.
Singura nelămurire a Tomitanului, fost Șpagoveanul, nu avea legătură cu cele bisericești. Ci cu cele cât se poate de lumești.
IPS Teodosie: Eşti bogat?
Reporter: Nu foarte. Acuma, criza asta ne-a mai lovit...
T.: Cât de bogat eşti acum?
R.: Doar spiritual.
Cum am mai scris, întrebările despre bani, aveau un sens. Bogdan Chiriluță, secretarul personal al lui IPS Teodosie, ne-a transmis că drumul spre preoție e pavat cu bancnote. Pentru început, 1.500 de euro.
După spusele lui Bogdan Chiriluță, banii urmau să fie folosiţi pentru a-i cumpăra înaltului prelat un cadou. Am achitat în prima fază 500 de euro, într-o benzinărie din Bucureşti.
Apoi, încă 350 de euro chiar în fața locuinței arhiepiscopale a lui Teodosie, de pe malul mării.
Bogdan: Mergi la început cu un cadou la dânsul, spovedeşte-te la dânsul şi pe urmă devii familiar, un pic, aşa.
Rep.: Mă duce mai mult de 3.000, cu ce mai vorbesc cu Înaltul? Ca o să mai fac o donaţie, acolo.
Bogdan: În jur.
Teodosie a evitat să discute cu noi direct despre bani. Șpagoveanul știa cum să se ferească de procurori, așa că discuțiile s-au purtat mereu prin intermediari: Emil Brăescu și Bogdan Chiriluță. Acesta din urmă ne-a transmis că Arhiepiscopul Tomisului mai vrea 5.000 de euro împrumut.
Bani pe care ce-l mai probabil nu aveam să-i vedem vreodată înapoi. Ce-i drept, nu știm, pentru că nu am plătit această sumă. Că nu aveam de unde.
La ultima întâlnire cu IPS Teodosie, acesta i-a mai cerut jurnalistului sub acoperire să trimită în Spania, din partea sa, pentru un prieten, un colet cu mai multe sticle de vin.
După acest ultim serviciu, am decis să ne oprim. Era limpede că pentru a ajunge preot este nevoie de foarte mulţi bani.
„Oricum contribuisem suficient la prosperitatea unui sistem care nu are nimic de a face cu credinţa”, am scris împreună cu Petrică Răchită în articolul care a apărut pe 5 mai 2009.
A doua zi, procurorii constănțeni au deschis un dosar penal pe numele lui IPS Teodosie, sub aspectul săvârşirii infracţiuniilor de luare de mită şi instigare la fals intelectual, și a celor doi oameni care au fost filmați de noi.
Dosarul a fost preluat apoi de Parchetul General, care l-a transferat ulterior la DNA, unde într-o primă fază a fost uitat prin sertare. În 2013, după ce la conducerea Direcției Naționale Anticorupție a venit Laura Codruța Kovesi, cazul a fost redeschis. Dar a fost închis definitiv un an mai târziu.
Epopeea penală a Arhiepiscopului Teodosie și a oamenilor săi nu s-a încheiat atunci. Pe numele înaltului prelat de la Constanța au fost deschise în ultimii 11 ani mai multe dosare penale.
În 2017, procurorii DNA Constanța au susținut că, în perioada 2013 – 2015, Bogdan Chiriluță, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea „Ovidius“ Constanța – Facultatea de Teologie, a întocmit în fals un număr de 6 declarații pe propria răspundere, pe care le-a depus la dosarul personal în scopul menționat mai sus.