Când în “perioada guvernării Dragnea”, Curtea Constituțională emitea decizii controversate, uneori la limita prevederilor constituționale sau contrar dispozițiilor constituționale, prin interpretări arbitrare, nici un politician nu a protestat, ci doar societatea civilă.
Ba mai mult ! Mulți au insistat că deciziile Curții Constituționale trebuie aplicate, chiar dacă deformează legile în vigoare, mai cu seamă codul penal și codul de procedură penală pentru care exista o miză politică. La timpul respectiv am declarat de mai multe ori că această Curte Constituțională trebuie desființată, iar controlul constituționalității legilor să fie transferat la Inalta Curte, deși este aproape greu de imaginat o asemenea schimbare.
Acum când Curtea Constituțională da o decizie corectă, clasa politică, mai cu seamă USR, se revoltă. Este ceva de neimaginat pentru orice persoana care intelege “ordinea constitutionala”, adică “acel set de instituții prin care o națiune ia decizii și principiile care stau la baza acestor decizii” (Mark V. Tushnet).
Surprinzător pentru mine, de această dată Curtea Constituțională are temei să emită o asemeena decizie, întrucât Curtea a avut o abordare juridică, nicidecum una circumstanțială cum gândesc mulți politicieni. Numita Diana Iovanovici-Șoșoacă contestă ordinea constituțională prin tot ceea ce face, instigând proprii simpatizanți să facă la fel.
Nu o face prin forță, ca să intre sub incidența codului penal (art.397). Nicidecum. Se folosește de propria poziție de demnitate publică, ca un privilegiu, pentru a contesta ordinea constituțională și legi ordinare. Că se autovictimizează, asta face parte din tehnica de manipulare ordinară pe care o folosește. Nu este relevant.
Oare clasa politică înțelege ce este ordinea constituțională?
Politicienii ignoră sau nu stiu că Hitler a procedat la fel. Se autovictimiza și contesta ordinea constituțională, iar când a venit la putere a desființat Republica de la Weimar, adică ordinea constituțională.
Nu are importanță dacă numita Diana Iovanovici-Șoșoacă are vreo șansă să ajungă la putere prin alegeri, precum Hiter. Miza este alta, și anume respectarea ordinii constituționale, implicit a statului de drept. Și în acest caz trebuie judecat legal, nicidecum circumstanțial.
Nu poți permite unei persoane să atace sistematic ordinea constituțională. Asta nu are nimic de a face cu delictul de opinie. Libertatea de expresie trebuie respectată în măsura în care o persoană nu încalcă regulile jocului democratic și nu instigă la schimbarea regulilor acestui joc, care ar afecta pe toată lumea.
Prin urmare, există niște limite ale libertății pozitive. Fără indoială, noi toți vrem să fim stăpânii propriilor decizii. De asemenea, nu vrem să existe limitări ale libertății (libertate negativă). Dar, exercitarea libertății fără limite duce de cele mai multe ori la imixitiunea sau afectarea drepturilor celorlalți și atunci trebuie să existe o formă de constrângere care fixează întinderea libertății pozitive/a acțiunilor proprii fără influență externă, printr-un aranjament contractual (constituție, legi ordinare) pe care îl acceptă toți indivizii unei societăți. Prin urmare, dacă decizia Curții Constituționale este motivată juridic pornind de la agumentele pe care le-am prezentat și susținute cu art.1 alin.(3) și Titlul III din Constituție conexate cu faptele comise de numita Sosoaca, atunci această decizie este corectă.