Nu poți fi „neutru” în dezbaterile publice privind Ucraina

DE Remus Cernea | 15.02.2023 - 17:54

Vrând-nevrând am acumulat o vastă experiență de confruntare pe social media cu cei care susțin narațiunile pro-Putin privind războiul din Ucraina pentru că la postările mele de pe Facebook ori TikTok apar foarte mulți.

SHARE

Le-am observat liniile de pseudo-argumentare, erorile de logică frecvente și acele fake-news promovate insistent în România.

Totodată, pe parcursul acestui an de război, am fost pentru aproximativ 3 luni până acum în Ucraina, mergând prin localități precum Harkov, Irpin, Bucea, Kiev, Zolochiv, Cernăuți, Ciudei, Liov, ori în zone de front din regiunea Harkov. Am vorbit cu multe sute de oameni, de la cetățeni obișnuiți la jurnaliști, membri ai unor ong-uri, militari, ori oficialități locale sau guvernamentale.

Am avut timp de aproximativ 3 săptămâni experiența de a sta sub bombardamente în Harkov, Kiev și Zolochiv și am văzut societatea ucraineană cum reacționează și cum funcționează în aceste vremuri dure. Am înregistrat poveștile foarte multor oameni cu viața brutal schimbată de război. Am fost jurnalist acreditat la forumul Ucraina – Uniunea Europeană de la Kiev din 3 februarie unde președintele Volodimir Zelenski a ținut un nou discurs foarte bun și consider că este foarte important să fie realizat un interviu cu acesta pentru presa din România.

Unii îmi spun că ar trebui să îi ignorăm pe comentatorii putiniști, dar nu sunt de părere că e înțelept să facem asta pentru că propaganda pro-rusă chiar face victime, manipulând pe destul de mulți. Raționalitatea și gândirea logică nu par a fi proprietăți larg răspândite. De aici și vulnerabilitatea multora ce pot fi relativ ușor induși în eroare. Iar democrația are și o dinamică de dezvoltare și evoluție care depinde de numere și de percepțiile influente în spațiul public ori în politică. Din nefericire, în România sunt posturi TV care zilnic propagă astfel de narațiuni false prin care pot deforma percepțiile multora asupra războiului. Iar când ponderea acestor forme de manipulare devine semnificativă, sunt amenințate în substanța lor democrația, libertățile și drepturile noastre. Confuzia în privința valorilor poate fi fatală unei societăți.

Cum am văzut în multe comentarii, sunt destui cei care i-ar primi pe ruși cu flori și ar susține o tiranie brutală dacă ar ataca Republica Moldova ori chiar România, nu doar Ucraina. Cataclisme istorice crunte se petrec lângă noi și altele ne pândesc de foarte aproape în aceste vremuri tulburi. Doar reafirmarea cu putere a principiilor esențiale ale democrației și a valorilor morale definitorii ale umanității și susținerea lor în orice condiții ne pot ajuta să depășim acești ani extrem de dificili. Ar trebui să fim conștienți că asta presupune sacrificii și o punere la încercare a fidelității noastre față de acestea.

În discuțiile cu propagandiștii lui Putin revine iar și iar ideea unei pretinse și insidioase „neutralități” ori „imparțialități” pe care ei o invocă. Acceptarea ei cu naivitate ori din interesul de a avantaja tirania lui Putin ar duce la consecințe ușor previzibile, și anume la reducerea ori încetarea sprijinului necesar pentru Ucraina și la victoria militară a Rusiei asupra țării vecine. Așadar, ‘cui prodest’ (cui folosește) această pretinsă neutralitate? 100% scopului lui Putin de a cuceri Ucraina și de a o face stat vasal!

Însă ținând cont de determinarea cu care ucrainenii luptă pentru libertate și democrație, chiar și în condițiile în care sprijinul occidental s-ar reduce ori ar dispărea, ei tot ar lupta și au deplina îndreptățire să o facă. Până la ultimul cartuș, ca o gherilă ori cu zone de rezistență contra ocupantului rus, sigur ar găsi o cale. Or, asta ar duce la o prelungire pe termen nedefinit a războiului. Singura modalitate de a scurta durata războiului și de a cruța cât mai multe vieți este aceea de a susține militar Ucraina pentru a învinge în teren armata rusă. Soluția justă și durabilă este o Rusie înfrântă în confruntarea militară cu Ucraina și silită prin pârghii multiple de comunitatea internațională să înceteze agresiunea și să nu o reia într-un oarecare viitor.

După cum am arătat în discuțiile de pe social media cu susținătorii lui Putin, iar mai jos sunt idei pe care le-am expus în diverse astfel de polemici, dreptatea și din perspectiva dreptului internațional și din perspectiva valorilor morale esențiale ale umanității este pe deplin de partea lui Zelenski și a ucrainenilor. Toți cei care susțin / legitimează în spațiul public agresiunea lui Putin asupra Ucrainei sunt de partea rea a istoriei și nu se deosebesc, în esență, de cei care au susținut alți mari criminali din trecut precum Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot și alții. Atunci când susții valori morale și principiile dreptului internațional nu înseamnă că nu ești imparțial, ci că ești un promotor consecvent al regulilor care fac posibilă pacea și cooperarea între țări și națiuni și prin care sunt respinse războaiele de cucerire de teritorii. 

Mereu prezint acest adevăr factual că invadarea Ucrainei de către Rusia este una ilegală și contrară dreptului internațional, Cartei ONU, Memorandumului de la Budapesta (prin care Rusia recunoaște și se angajează să protejeze granițele Ucrainei) și multor altor tratate internaționale.

Cine afirmă acest lucru în spațiul public spune adevărul. Nu este ‘propagandă’ pro-Ucraina ori pro-NATO. Dar cei care cer „imparțialitate” fac abstracție ei înșiși de realitatea indiscutabilă că Rusia este cea care respinge forța dreptului internațional și vrea să se impună prin dreptul forței militare. Dacă nu plecăm într-o astfel de discuție de la fapte concrete și de la ideea de a respecta legile, atunci ne prăbușim într-o lume în care arbitrariul s-ar impune. Iar conflicte violente ar răbufni în multe locuri în absența respectării unui cadru de reguli internaționale care să prezerve pacea. 

Carta ONU din 1945 reprezintă esența lecțiilor învățate de umanitate după un lung șir de conflicte militare și după distrugerile cumplite aduse de cele două războaie mondiale. Iar cei care în spațiul public susțin justificările lui Putin pentru invadarea Ucrainei (încă din 2014) sunt cei care resping, de fapt, sistemul internațional de reguli menite să mențină pacea între state. Doar ei sunt cei care fac propagandă (în favoarea unei tiranii) în lupta de valori pe care o implică acest conflict.

Atunci când condamni agresiunea și crimele lui Putin, fie că ești jurnalist ori altă voce publică, afirmi și susții adevărul și dreptatea pe bazele lor cele mai solide de care dispunem în lumea noastră. Când însă relativizezi ori negi aceste crime și acte barbare ale lui Putin, faci propagandă prin care încerci să deformezi realitatea prin narațiuni fictive, prin erori de logică (whataboutismul fiind des utilizat) ori prin fake news. Ucraina și cei care o susțin au, așadar, o superioritate morală categorică față de cei care se pronunță direct sau indirect pro-Putin în spațiul public. 

Citește și: Suma uriașă de bani plătită bucureșteni pentru că stau 277 de ore pe an în trafic

A-l susține pe Putin înseamnă a nu face distincția între bine și rău, între democrație și tiranie, între libertate și subjugare a unei națiuni, între drept internațional și bunul plac al unui dictator. Înseamnă chiar că, indiferent de contextul istoric, persoanele care resping valorile înscrise în Carta ONU, ar fi de partea regimurilor dictatoriale care au inițiat agresiuni militare similare cu cea a lui Putin asupra Ucrainei. 

Iar dacă afirmi ceva e genul "și rușii au partea lor de vină, dar și ucrainenii au vinovățiile lor" nu este un exemplu de imparțialitate. Dimpotrivă, atunci ți-ai pierdut discernământul întrucât nu evaluezi corect gravitatea colosală a faptelor comise de ruși și intri sub culpa morală prin care legitimezi agresiunea. Această atitudine a fost foarte frumos rezumată de un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Desmond Tutu, care spunea că "If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor" (Dacă ești neutru în vremuri de injustiție, ai ales partea agresorului). 

Citește și: Tragedie imensă în Turcia: Un cuplu în vârstă și-a pierdut toți membrii familiei la cutremure

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te