Mușcăm momeli și nu mai vedem că suntem pescuiți de șmecheri

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 05.07.2019 - 07:27

Zeci de documente secrete din sediul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale au fost furate, dezvăluia Newsweek România în ediția sa din 21 iunie.

SHARE

O mare parte din acte fac parte din dosarul licenței de exploatare a aurului de la Roșia Montană, iar restul privesc zăcămintele de hidrocarburi din Marea Neagră. Au dispărut încă din 2015.

E a doua situație de acest fel, după pierderea contractului Bechtel, nelămurită până azi.

Dispariția are loc în contextul în care statul român trebuie să prelungească sau nu, anul acesta, licența de exploatare a aurului din Apuseni, iar Gabriel Resources cere la Washington despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru că nu a primit autorizațiile necesare pornirii proiectului minier de la Roșia Montană.

Așa că întrebarea vine firesc: actele au fost pierdute din incompetență sau, din contră, au fost furate cu bună știință de persoane care au tot interesul ca România să piardă procesul și să plătească uriașele despăgubiri? Răspunsul merge mai degrabă înspre această a doua ipoteză.

O ipoteză jurnalistică, deocamdată, pentru că, deși dezvăluirea Newsweek România ar fi trebuit să declanșeze un scandal monstru, deși procurorii ar fi trebuit să se sesizeze imediat, deși serviciile secrete ar fi trebuit să fie la curent cu această gravă dispariție, o liniște deplină s-a așternut peste țară.

De fapt, liniște doar pe acest subiect, căci autoritățile române s-au lăsat trase, penibil, în uriașa gălăgie făcută în jurul cazului Sorina, copilul înfiat de o familie de români din SUA, care, din dorința de a face un bine, s-a trezit într-un vârtej al minciunilor, acuzațiilor idioate și umilințelor chiar din partea celor care ar trebui să protejeze drepturile copiiilor.

Deși exista o sentință definitivă și clară privind adopția, deși există nenumărate mărturii față de reaua credință a asistenților maternali, deși cazul ar fi trebuit să se lase cel mult cu o sancțiune pentru acțiunea complet neprofesionistă a procurorului care a tras de fetiță, spirala prostiei s-a amplificat și, asemenei unui uragan, distruge totul în viața Sorinei și a părinților ei adoptivi.

Dacă într-un caz evident penal, în care România riscă să piardă 4,4 miliarde de dolari, statul nu a reacționat, în cazul Sorina, s-a sesizat Parchetul General, care a a împiedicat nejustificat ieșirea copilului din țară, secția specială de investigare a magistraților, care dintr-o dată nu mai e așa controversată și contestată în ochii marilor experți de pe Facebook, direcții, agenții și autorități care până acum au stat degeaba.

Ne-am obișnuit atât de tare cu manipulările, cu răul, cu incompetența, încât și mulți dintre noi cad în această capcană a superficialului care ne înconjoară: ne revoltăm acolo unde nu e cazul și înghițim fără tăcere fapte care ne schimbă viața în rău.

Păcat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te