Medicii greviști de la Floreasca nu își pun parafa și pe greșelile făcute de „echipa Beuran”?

Ramona Ursu
DE Ramona Ursu | Actualizat: 07.01.2020 - 23:12

Foarte „emoționantă” solidaritatea celor 25 de medici de la Spitalul Floreasca, din București, care au anuțat, luni, că își întrerup activitatea, în semn de protest față de demiterea din funcția de șef de secție a profesorului Mircea Beuran.

SHARE

Foarte „emoționantă” și șocantă, în același timp, mai ales că, până acum, domnii și doamnele doctor care și-au pus parafele pe protestul scris pe care l-au făcut public n-au fost la fel de mișcați și de problemele din sistem care țin Sănătatea din România în moarte clinică. Iar asta nu de azi, de ieri, ci de zeci de ani. „Interesul pacienților”, pe care l-au invocat, luni, medicii protestatari de la Floreasca, a apărut subit în rândul nemulțumiților abia când s-a clătinat fotoliul unuia dintre ei. Fotoliul „somității” Mircea Beuran. Până atunci? Nimic.

Dar ce aflăm, marți, la doar o zi de la acest protest al rușinii? O lungă serie de greșeli făcute de „echipa Beuran”, în timpul intervenției chirurgicale care a dus la moartea pacientei incendiate, au fost dezvăluite de ministrul Sănătății, Victor Costache, care a prezentat rezultatele anchetei Corpului de Control al ministerului. Câteva detalii care au ieșit la iveală sunt desprinse parcă dintr-un „manual” de medicină practicată în țările din lumea a treia, nu în unul dintre cele mai importante spitale de urgență din România.

O primă „eroare” medicală, așa cum ne spune ministrul: pacienta a fost „diagnosticată greșit”, aceasta nefiind alergică la iod, așa cum au stabilit medicii. Iar după ce au diagnosticat-o greșit, cadrele medicale au decis să folosească un alt dezinfectant, în locul iodului. Este vorba despre un biocid pe bază de etanol. Cum s-a urmat procedura? Nu s-a urmat. 

Asta aflăm de la Mioara Comana, șefa Inspecției sanitare de stat, care a declarat că s-a încălcat protocolul, iar substanța, care conține o cantitate importantă de alcool, a fost folosită într-o cantitate de cel puțin patru ori mai mare decât ar fi trebuit.

„E specificat foarte clar cine efectuează aseptizarea câmpului cu o cantitate de maximum 50 de mililitri, dată în trei etape și, atenție!, trebuie să fie foarte atenți la alergiile la iod. După imaginile video la care am avut acces, acolo a fost vorba despre o cantitate enorm de mare, în jur de 200 de mililitri, pe puțin, care s-a folosit. Într-o singură etapă! S-a dat puțin pe corp, după care s-a luat o tăviță și s-a dat toată cantitatea, care s-a dus de jur împrejur”. Substanța folosită în exces, combinată cu folosirea unui bisturiu electric, a dus, mai departe, la tragedia din sala de operație. La incendierea pacientei.

O altă „eroare” medicală: intervenția chirurgicală în timpul căreia pacienta de 66 de ani a luat foc a fost făcută de medici rezidenți, fără ca aceștia să fie supravegheați de coordonatorul lor, așa cum prevăd procedurile. De ce? Încă nu avem un răspuns.

La fel, nu avem un răspuns nici pentru faptul că pacienta a fost lăsată în agonie, sângerând, timp de o noapte, pentru ca, abia dimineață, rezidenții să se îndure de ea. Rezidenți chemați de acasă, deoarece medicii specialiști de gardă aflați în spital, chirugi, nu s-au îndurat.

Ministrul Sănătății ne spune așa: „Niciun medic din echipa operatorie nu era în serviciul de gardă. Avem o pacientă care a sângerat și s-a deteriorat pe parcursul nopții și s-a intervenit la 9 dimineața, iar în echipa operatorie s-a preferat intervenția cu un medic rezident și, apoi, cu medic specialist, veniți de acasă, în loc să intervină medici specialiști care erau de gardă”.

Să repetăm: „S-a preferat (!) intervenția cu un medic rezident și, apoi, cu medic specialist, veniți de acasă, în loc să intervină medici specialiști care erau de gardă”. Ce au făcut medicii specialiști care erau de gardă? Nici asta nu știm.

Ce știm, până acum, este așa: „protocolul atipic” folosit în privința dezinfectantului care a dus la incendierea pacientei s-a aplicat, la Spitalul Floreasca, la „zeci de alți pacienți”, așa cum ne spune ministrul Sănătății. Era o practică, deci. Mai știm că Ministerul Sănătății mai investighează un caz petrecut, acum câteva luni, la același spital, în care un alt pacient a luat foc pe masa de operație. Din fericire, omul nu a murit. „Doar” a ars.

Mai știm – asta din fericire, să sperăm, pentru parcursul anchetei – că în sala de operație există camere de luat vederi și că cei care investighează cazul au toată filmarea cu ce s-a întâmplat în timpul acelei operații în care o pacientă a ars. Imaginile au fost văzute de echipa de control a Ministerului Sănătății, însă nu au putut fi făcute publice, fiind catalogate drept șocante.

Și mai știm că 25 de medici de la Spitalul Floreasca au fost luni supărați că „este prejudiciată imaginea unor medici de prestigiu și a unuia dintre cele mai renumite spitale din România”. Asta e extraordinar! E „prejudiciată imaginea” unui medic care ar fi trebuit să fie în sala de operație, dar nu era, și a unui spital în care cadrele medicale își acoperă greșelile care duc la moartea pacienților.

Sigur, moartea pacientei care a ars din culpă medicală nu prea contează. E doar un „incident medical regretabil”. Asta e, cum ar veni, oamenii mai și mor. Pentru unii – inclusiv medici, din păcate - nu are importanță că, uneori, oamenii sunt omorâți în spitale.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te