Marea înscenare națională: testarea elevilor nu are responsabili și dă rezultate fals pozitive

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.12.2021 - 18:04

Testarea în masa a elevilor tinde să se transforme dintr-un lucru necesar într-o farsă. Din cauza modului defectuos în care este implementat acest proces.

SHARE

Un număr de 2.8 milioane de elevi și preșcolari ar trebui să fie testați de două ori pe săptămână - luni și joi - pentru ca școala să poată continua în format fizic.

Testele sunt puse la dispoziția părinților gratuit. Statul a plătit deja 280 milioane de lei cumpărând 30 milioane de teste. Ele ar trebui să fie sufciente până la finalul anului. Banii nici nu ar trebui menționați la cât s-a furat în țara asta.

Citește și: Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără ca cineva să plătească

Nu cârcotim nici la faptul că testele de salivă nu sunt omologate în UE și dau erori mai mari decât testele PCR. Testarea PCR reprezintă, oricum, pasul următor în cazul unui elev depistat pozitiv prin testul de salivă.

Citește și: Peste jumătate din cazurile de elevi depistați cu COVID prin teste de salivă, infirmate prin PCR

Testarea elevilor cu o ritmicitate de două ori pe săptămână nu a venit la pachet cu un protocol în care fiecare parte implicată să își cunoască și accepte rolul și responsabilitatea. Ministerul Educației nu a avut curajul să decidă cine și unde se va face testarea copiilor. La presiunea profesorilor, majoritatea școlilor au pasat testele părinților. Unitățile de învățământ nu s-au implicat în procesul de testare susținând că nu au personal calificat, timp și spațiu.

Conducerea a 16.956 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate a decis ca testele să fie administrate la domiciliu. În doar 216 unități de învățământ testele se vor administra la școală. Lipsa unui sistem centralizat de monitorizare a procesului de testare (la nivelul fiecărei școli) produce haos și lasă lucrurile să scape de sub control.

Citește și: Brambureala cu testele de salivă: autoritățile nu s-au consultat înainte de licitație

Din momentul în care testele de salivă ajung în casele părinților nu mai există niciun control. Părinții nu au semnat niciun document (nici măcar pe proprie răspundere) prin care să se angajeze că vor încerca să îi testeze cu grijă, respectând instrucțiunile, pe cei mici.

Testele pot ajunge, nefolosite, în coșul de gunoi și este foarte posibil ca acest lucru să se și întâmple. 60% din populație se îndoiește sau nu crede în efectele benefice ale vaccinării. Alți părinți nu au nici timp și nici îndemânarea de a manipula testele.

Din discuțiile avute cu părinții, Newsweek România a aflat că aceștia trebuie să comunice doar rezultatele testelor pozitive. În acest fel, nimeni nu face o centralizare și nu se știe câte teste au fost făcute la nivel național.

Citește și: Profesor: Am chemat părinții să ia testele de salivă acasă. Cum vom proceda cu un copil „pozitiv”?

Cele 86 de teste ieșite pozitiv la prima testare de luni nu pot fi interpretate în niciun fel deoarece nu se știe câți copiii au fost testați. Nici măcar cu aproximație.  

Un demers bun – testarea în masă a copiiilor – nu este asumat de nimeni. Statul român a plătit sume consistente, dar nu are pe cine să tragă la răspundere. Un demers legitim, care putea fi și un instrument pentru măsurarea  pandemiei, se tranformă într-o farsă. Ne îmbătăm cu apă rece că doar 86 de elevi au coronavirus când, de fapt, nu știm dacă îi raportăm la 2,8 milioane de teste făcute sau la 100.000.

Nu trebuie să ne mire că testele ajung la coșul de gunoi înainte să fie folosite sau de vânzare pe Internet. Cheltuielile cu achiziția testelor de salivă COVID pot fi puse alături de banii alocați și prăduiți pentru autostrăzile, școlile și spitalele care nu s-au făcut.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te