Cum a fabricat PSD un scandal în educație în scop electoral. Elevii și părinții, victime colaterale

Petre Bădică
DE Petre Bădică | Actualizat: 16.02.2023 - 17:44

PSD s-a gândit să declanșeze o criză politică în ziua în care liderii coaliției de la guvernare se întâlnesc pentru discuții. Dintr-o dată, PSD moare de grija educației pe care a condus-o dezastruos în mare parte din perioada de după 1989.

SHARE

Cum se fabrică un scandal pentru a putea fi folosit în negocieri politice.

În cursul dimineții un secretar de stat care este în funcție de 5 ani anunță că este persecutat și că i se pune pumnul în gură de către ministrul liberal al Educației, Ligia Deca.

Secretarul de stat este Ionel Lixandru. Din 2012, ocupă funcții importante în educație. A fost, timp de cinci ani, Inspector Școlar adjunct, apoi Inspector General în București. Din 2018, cu sprijin PSD, este secretar de stat în Ministerul Educației. Detalii despre CV-ul său AICI

Lixandru a avut, dimineață, revelația că Legile Educației propuse de Ligia Deca nu sunt bune. Aici este primul moment de ipocrizie. Draftul Legilor Educației există de minim o lună. Newsweek România le-a obținut în prima parte a lunii ianuarie și a criticat unele din prevederile lor. Bănuim că PSD le-a primit de la Ligia Deca și mai devreme.

Mai jos aveți postarea care a declanșat criza în Coaliție.

Citește și: SURSE Rectorii vor putea sta în funcție doar 8 ani. Metoda „Maldive” le poate asigura încă un mandat

De ce a tăcut Lixandru, cu voie de la PSD, o lună? Simplu. Nu era momentul electoral să inflameze spiritele. Altfel zis, aveau un glonț pe Legile Educației și au zis să îl tragă azi. Când, întâmplător, sindicaliștii din Educație, apropiați PSD, au ieșit la proteste. 

Într-o perfectă coordonare, Marcel Ciolacu a preluat subiectul și a anunțat că doamna ministru are de dat explicații. După ce Deca i-a retras atribuțiile lui Lixandru, Ciolacu a invocat practici de dinainte de 1989.

Să trecem la document/polstare

La o lună de la apariția Legilor Educației, Lixandru și PSD au făcut un rechizitoriu, pe alocuri îndreptățit, Legilor Educației. Toate neajusurile semnalate în postarea de mai sus sunt, în principal, rezultatul guvernării PSD în domeniul educației. 

„Au fost mult prea multe modificări ale Legii Educației, fără efectul scontat. Doar în ultimii 11 ani, Legea Educației a suferit 112!!”, zice PSD-Lixandru.

Iarăși ipocrizie. Cele mai multe mutilări ale Legii Educației, așa cum a fost elaborată de Daniel Funeriu în 2011, au fost făcute de PSD prin intermediul lui: Liviu Pop, Ecaterina Andronescu, Sorin Câmpeanu (pe când era ministru PSD), Pavel Năstase.  

PSD are ca obiective în postarea scrisă de secretarul de stat:

1) Acces neîngrădit la educație pentru toți copiii.

Citește și: 100.000 de copii, înscriși în clasa întâi în urmă cu 12 ani, nu vor ajunge, luni, la Bacalaureat

2) Combaterea abandonului școlar;
 
 
3) Importanța pregătirii viitoarei forțe de muncă, respectiv calificarea în funcție de cerințele pieței muncii.
 
4) Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc.
 
După ce a avut 18 ani portofoliul de ministru al Educației, PSD vrea, abia acum, să se apuce să combată abandonul școlar care crește galopant de la an la an. Putea PSD să împânzească țara cu after-school în anii în care a guvernat. Doar Ecaterina Andronescu a fost ministru al Educației vreo 4 ani. 
 

Postarea continuă cu revolte populiste marca PSD

 
„PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate; este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției”.
 
Newsweek a scris și aveți link mai sus că, între clasa întâi și clasa a XII-a „dispar” 100.000 de copii. 
 
Newsweek România a relatat că la clase de matematică din liceu se intră cu note de 2 și 3 la matematică la examenul de Evaluare Națională. PSD vrea doar să nu supere pe nimeni și să continue aceste practici toxice.
 
 
„Legea Educației trebuie să cuprindă și prevederi în ceea ce-i privește pe copii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți în diaspora”.
 
Am scris nu cu multă vreme în urmă că mai puțin de 1% din copiii românilor din diaspora frecventează cursuri în care li se predă și în limba română. Pentru că liderii politici nu au făcut nimic pentru ca, în școlile din Italia și Spania, să se predea și în română. 
 
Dacă în Legile Educației sunt prostii, trebuie corectate. Doar că revolta de catifea a PSD nu are nicio treabă cu grija față de școală și educație. E doar un mijloc de presiune pe PNL pentru trocuri politice și nu urmărește decât un câștig electoral. Elevii și profesorii sunt folosiți, fără scrupule, în jocul politic. 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te