În acest moment, Legea Educației spune că: „7) Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.”
Legea AICI
Cum fentau legea pentru a rămâne rectori și după cele două mandate? Cu puțin timp înainte de încheierea celui de-al doilea mandat demisionau pentru a nu avea „două mandate complete”. Apoi, candidau pentru un nou mandat susținând că al doilea nu a fost complet, deci nu se pune la socoteală.
Citește și: Rector la Medicină în Craiova: Afaceri cu 600.000 lei profit. Familia: 13.000 € venituri de la stat
Celebrul caz al senatorului Leonard Azamfirei
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei a apelat la această metodă.
În 2019, Azamfirei se îndrepta spre finalului celui de-al doilea mandat. Pentru a nu avea un al doilea „mandat complet” cum spune legea a decis să se suspende o lună. Astfel, mandatul nu era întreg și Azamfirei putea să candideze la un al treilea mandat. Azamfirei s-a suspendat din funcția de rector între 27 aprilie 2018 și 2 iunie 2018, adică într-o perioadă diferită față de cea în care s-a desfășurat delegația din Maldive.
Citește și: VIDEO Ciucă cere ministerelor să clarifice tot pentru ca România să primească la timp banii din PNRR
De aceea, limitarea mandatelor de rector la două nu este suficientă dacă nu se elimină și regula ca acestea să fie complete. Dacă sintagma „complete” nu va fi exclusă, orice rector se poate suspenda din funcție pentru a candida pentru al treilea mandat.