Hoții strigă hoții: strategia cu care PSD a intrat în campania pentru parlamentare

Mircea Marian
DE Mircea Marian | Actualizat: 01.10.2020 - 15:06

În clasica manieră a hoților de buzunare din autobuzul 117 (cu care circulam pe vremea când locuiam în Ferentari), care urlau indignați când îi prindeai cu mâna în buznarul tău, PSD se vaită că a fost fraudat la aceste alegeri.

SHARE

Strigătele de durere ale PSD sunt susținute de Antena 3 și de alte câteva posturi deținute de moguli penali și bine hrănite cu bani de la stat, inclusiv de la guvernul Orban. Tactica mediatică este relativ simplă și a fost folosită împotriva lui Nicușor Dan, în ultimele zile de campanie: se folosesc niște înregistrări banale, care nu dovedesc abolut nimic, se scot din context și se interpretează după bunul plac al analiștilor din platoul Sintezei Zilei. CNA-ul nici acum n-a reacționat la linșajul din ultima săptămână de campanie, de ce s-ar opri Gâdea și ceilalți angajați ai turnătorului Felix? 

Ce se întâmplă acum nu are nici o legătură nici cu alegerile locale, nici cu legea electorală. PSD joacă strategia victimei, pregătind alegerile parlamentare.

Context: mereu, după alegeri, fiecare partid anunță că a câștigat. De exemplu, USR are sub 10% la votul politic, cel de la consilii județene, dar a câștigat câteva orașe mari precum Brașov, Timișoara sau Bacău și se mândrește cu ele. PNL are cu vreo 200 de primari mai puțin decât PSD, deși înainte de campanie a racolat cel puțin o sută de edili, însă se laudă cu votul politic, de 34%, de la CJ-uri.

Așa că Marcel Ciolacu face și el ce poate: acoperă dezastrul de la București strigând că partidul său a fost furat. Este strategia din 2009: ani întregi a funcționat mitul fraudelor de la ambasada din Paris, deși în 2014 și 2019 s-a văzut că secțiile de votare de acolo pot procesa un număr relativ mare de alegători și nu se petrecuse nimic special atunci când Băsescu l-a bătut pe Geoană. 

În plus, dincolo de controversele de la București, în satele și comunele din țară, cei care au pâinea și cuțitul sunt primarii PSD - vreo 1600, după alegerile din 2012. Cazul candidatului USR de undeva din Olt, care s-a trezit că nu are nici măcar voturile familie sale, spune totul despre cum se controlează la sânge alegerile în aceste teritorii unde legea înseamnă primarul și clientela sa. 

Din păcate, în afară de Dragnea - și el sancționat cu o banală pedeapsă cu suspendare - nici un politician de rang înalt nu a răspuns penal pentru fraude electorale. 

PSD a intrat, deci, în campania electorală pentru parlamentare jucând rolul victimei noului stat-paralel. Nu-i o idee rea, problema este că acest joc este susținut de stații TV care trăiesc pe banii statului, iar minciunile care se rostogolesc acolo sunt ignorate de instituția denumită CNA. Dacă CNA ar aplica sancțiunile gradual - ai greșit prima oară, amendă, insiști, creștem amenda, apoi întrerupem emisia și, la final, îți ridicăm licența - sunt convins că mediul audiovizual era mult mai curat, nu o sursă de minciuni otrăvite care îi fac și pe cei de la Sputnik să se simtă jenați. 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te