Guvernul n-are bani să compenseze facturile la energie fiindcă i-a tocat pe sinecuri și pomeni

DE Mircea Marian | Actualizat: 13.01.2022 - 13:08

Nu sunt bani. Nu sunt bani: de aceea Guvernul tergiversează măsuri eficiente de compensare a creșterii prețurilor la energie. De aceea ni se spune că noi măsuri vor intra în vigoare în aprilie, adică după ce iarna a trecut.

SHARE

O reducere a taxelor pe energie, în primul rând a TVA-ului - măsura cea mai frecvent utilizată în alte state europene pentru a tempera creșterile de prețuri - ar presupune încasări mai reduse la buget. Or, bugetul a fost construit deja pe un fals, pe încasări supraevaluate, iar dacă se va reduce TVA-ul la energie se va ieși din ținta de deficit. 

Orice măsură de compensare a facturilor costă, indiferent dacă se va reduce TVA-ul sau se vor da ajutoare țintite către persoanele defavorizate. Guvernul Norvegiei, de exemplu, subvenționează, între decembrie și martie, facturile la energie electrică. Îl costă un miliard de dolari. Italia are un pachet mai complex, costurile sunt de cinci miliarde de euro. În Olanda, impactul reducerii taxelor la energie va fi de circa 3,2 miliarde de euro. Suedia a pus deoparte 664 de milioane de dolari pentru a compensa creșterea prețurilor. 

În România, toți decidenții politici evită să spună de ce sume dispune Guvernul pentru a diminua impactul acestor facturi - adică exact punctul de unde ar trebui să înceapă discuția. Nu sunt bani fiindcă:

- Au crescut salariile magistraților și pensiile speciale

- Au sporit angajările la stat, mai ales sinecurile. Doar între septembrie și noiembrie au mai apărut 15.000 de bugetari, iar în decembrie a fost o adevărată veselie în sporirea numărului de angajați din aparatul guvernamental. Doar ministerul (inutil) al doamnei Firea aduce 280 de angajări în plus, mai toate pe salarii excepționale.

- PSD și-a impus, imediat ce a venit la guvernare, măsurile sociale, țintite către electoratul său.

Pe scurt, Guvernul nu a făcut decât să crească cheltuielile în zona sinecuri și mită electorală. Mai rău, este evident că nu are capacitatea să impună legea și să crească nivelul colectării. De exemplu, PSD a pus mâna pe vămi, le-a scos din subordinea ANAF, și nu cred în ruptul capului că a făcut asta ca să strângă șurubul și să diminueze contrabanda. 

Problema este că explozia facturilor a lovit direct în electoratul PSD. Probabil că acesta nu-și amintește ce minciuni turna Partidul la final de octombrie, când anunța că plățile din iarna 2021/2022 vor fi la fel ca și cele din iarna anterioară. Dar va vedea nota de plată, uriașă. Așa că, acum, Marcel Ciolacu și echipa sa nu fac decât să lanseze diversiuni și să paseze vina pe alții: partidele de dreapta, liberalizarea, USR, Ludovic Orban sau CSAT. 

În sfârșit, trei observații scurte la această criză:

- ministrul PNL al Energiei, complet depășit de situație. Prostia pe care a spus-o - ca oamenii să nu-și mai plătească facturile - a fost taxată chiar de șeful său pe linie de partid, Florin Cîțu: dacă cetățenii decid să nu-și mai plătească nici taxele? 

- Guvernul câștigă enorm de pe urma creșterii prețurilor la energie: Hidroelectrica a făcut un profit uriaș, care, în loc să meargă în investiții, va deveni venit la buget, prin încasarea dividendelor. Guvernul deține 80% din Hidroelectrica. 

- ANRE-ul, controlat de o grupare de nulități pesediste,a  fost spectator, deși știa ce va urma de acum multe luni. PSD își protejează mediatic sinecuriștii strecurați în această instituție. 

Ce se va întâmpla? Probabil că nu mare lucru, fiindcă, mă repet, nu sunt bani. Câtă vreme presa a făcut scandal, a fost agitație în tabăra guvernamentală. Se lasă liniștea, dispare și interesul politicienilor pentru această problemă. PSD și PNL speră ca acest uriaș eșec să fie uitat până în 2024, la alegeri. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te