Ilie Bolojan a restructurat aparatul bugetar al Consiliului Județean, a concediat funcționarii inutili, a pus la muncă asistații și a externalizat serviciile sociale către fundații, mai eficiente și mai empatice cu cei care au nevoie de sprijin.
În paralel, la București, guvernul Cîțu a promis, cu jumătate de gură, că va îngheța salariile bugetarilor.
Se dovedește însă că nici măcar atât nu va reuși: se vor majora cu sporuri între 2,5% și 7,5% salariile a 76.000 de polițiști. Impact bugetar: 119 milioane de lei, în 2021!
Din urmă trage tare și Cristian Ghinea, ca nu cumva suborodonații săi să se simtă luați de fraieri: vrea să le dea vreo 5.000 de lei pe lună în plus celor care vor gestiona fondurile din programul de reziliență. „Ar fi fost aberant ca reforma să înceapă acum prin lipsirea de spor a celor de la care există cele mai mari așteptări în momentul de față. Acești oameni vor trebui să coordoneze reformarea României și gestionarea a 30 miliarde euro”, a explicat Ghinea. Ce poți să spui când afli că acum începe reformarea țării și fix în acești 30 (plus Ghinea) stă un asemenea pas eroic? Să le dăm, să le dăm salarii cât mai mari, nu domnul Ghinea le plătește.
După peste o lună de guvernare, noul Executiv a reușit un singur lucru bun: să impulsioneze ritmul vaccinării, care merge alert. Pe termen lung, dacă vaccinul nu va fi copleșit de noile tulpini ale coronavirusului, asta înseamnă că vom putea da drumul la economie mai repede decât alte state. Fiecare zi este importantă, din acest punct de vedere.
Dar, dacă dăm deoparte acest succes, rămânem cu mai nimic. La ora la care scriu, ministerele nici măcar nu au fost organizate, prin hotărâri de guvern. Atribuțiile noilor demnitari sunt extrem de neclare. Situația e blocată de nesfârșitele polemici dintre partidele aflate la guvernare sau chiar în interiorul acestor partide. De exemplu, toți vor prefect în județe bogate, dar în Teleorman sau Vaslui nu se înghesuie nimeni.
De câte ori citești cum s-au mai dat afară niste functionari inutili de la CJ Bihor, te intrebi: dar guvernul Cîțu de ce nu face la fel? Interesant este că unii primari, precum cel de la Marghita, au învățat lecția și au redus aparatul bugetar local, ca să rămână cu bani de investiții.
Nu mă miră, deci, faptul că UDMR vrea să ia prefectura Bihor ca să-i poată pune bețe în roate vechiului adversar politic, Ilie Bolojan. Nu m-ar mira ca UDMR să reușească: mai nimănui din acest guvern nu-i place de Bolojan. Majoritatea, indiferent de partid, l-ar vrea dispărut, uitat, fiindcă este imaginea vie a incompetenței și a lipsei de curaj a administrației de la București.