Cel mai probabil, mutarea are legătură și cu rearanjarea zonelor de influență în alianța PSD – ALDE: omul lui Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Barbu, a părăsit AEP pentru un potențial fotoliu de europarlamentar, lăsându-i lui Liviu Dragnea controlul total asupra autorității care controlează banii de la stat primiți de partide.
Nu întâmplător, instalarea lui Mitulețu la Autoritatea Electorală Permanentă a avut loc înaintea primului scrutin, cel pentru Parlamentul European, din cele patru din perioada 2019 – 2020. Urmează, tot anul acesta, alegerile prezidențiale, apoi localele și parlamentarele, în 2020.
O mișcare logică, deci, din partea unui partid cu reflexe autoritare. Totuși, la mijloc pare să fie mai mult decât viitorul, ba chiar sunt suficiente semne că trecutul (recent) arde mai tare. Iar miza e foarte mare, financiar vorbind: numai anul trecut, după modificarea legislației referitoare la finanțarea partidelor politice, PSD a primit aproape 70 de milioane de lei de la stat.
Din această sumă enormă (peste 15 milioane de euro anual, mai mult de 40.000 de euro zilnic!), PSD a plătit – conform unei exclusivități a Newsweek România - milioane de lei unor „jurnaliști“ lătrăi (Doru Bușcu, Bogdan Chirieac) și sociologilor de casă (Mirel Palada, Marius Pieleanu), a cheltuit 19.000 de euro lunar pe chiria unei vile în Pipera (!) timp de 20 de luni, a cumpărat bolizi de lux pentru partid (mai multe Mercedes-uri).
După publicarea dezvăluirii AEP a început o anchetă (oprită apoi brutal, în Parlament, de către PSD) și DNA a dublat demersul (deocamdată, Dragnea nu are acces la dosarul procurorilor).
Imediat după instalarea lui Mitulețu la șefia Autorității, au fost, în mod oficial, oprite toate controalele AEP la partidele politice până, cel mai deveme, la finalul lunii august a acestui an.
O decizie radicală, câtă vreme legea de finanțare a partidelor politice spune că din subvenții partidele pot plăti mai orice (plata chiriilor, consultanță politică și juridică, sondaje, avocați, deplasări în străinătate, precum și „investiții în bunuri mobile și imobile, necesare activității partidelor respective“) iar „Eficienţa şi oportunitatea acestor cheltuieli se hotărăsc de organele de conducere ale partidelor politice, potrivit statutului lor şi dispoziţiilor legale“.
Cu alte cuvinte, motive de panică penală nu prea ar fi: în principiu, partidele pot face orice cu banii de la stat. Atunci, de ce pune Dragnea batista pe țambalul subvențiilor? Nu ne rămâne decât să sperăm că, nu peste multă vreme, DNA va da un răspuns la această întrebare.