Demisia pentru a nu primi pensie specială, recunoașterea unui mandat eșuat

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 24.11.2020 - 23:13

Demisia înainte de terminarea mandatului, pentru a nu primi pensii speciale, anunțată de USR și de unii parlamentari PSD este, dincolo de un gest electoral, o confirmare a eșecului întregii clase politice de a rezolva această chestiune spinoasă.

SHARE

Nu am o problemă în sine cu acest gest electoral, în competiția pentru voturi fiecare partid poate folosi inclusiv strategii de ordin emoțional. Atât timp cât totul se desfășoară în limitele jocului politic democratic* și nu se bazează pe minciuni sau manipulări, o astfel de acțiune este o opțiune acceptabilă.

Dar, mie personal, anunțul nu mi-a stârnit nici măcar o zecime din entuziasmul pe care l-am văzut la susținătorii USR PLUS. Și m-a impresionat chiar mai puțin startul furat de Marcel Ciolacu, pe aceeași temă.

Citește și: 

Barna: Deputații și senatorii USR își vor depune demisia pentru a nu primi pensie specială

Ciolacu demisionează degeaba: parlamentarii primesc pensie specială și pentru mandat incomplet

De fapt, demisia vânturată electoral de cele două partide nu face decât să confirme eșecul răsunător al întregii clase politice cu privire la elimnarea pensiilor speciale, un privilegiu pe care l-am văzut extins în mandatul care urmează să se încheie în decembrie. Și mă lasă să înțeleg că problema nu va fi rezolvată foarte curând.

Abordarea nu este nici măcar nouă.

Primul care și-a dat demisia din Parlament, înainte de finalizarea mandatului, pentru a nu primi pensie specială, a fost Liviu Dragnea, în 2016. A fost urmat de Marcel Ciolacu, în același an, cu o zi înainte ca acel Legislativ să-și încheie la rândul său socotelile. 

Parlamentarii USR au anunțat marți că își vor prezenta efectiv demisiile pe 18 decembrie, cu două zile înainte ca actualului Legislativ să-i expire mandatul. 

Chiar dacă demisiile intră în vigoare și vor avea efecte juridice concrete, acțiunea PSD și USR are cel mult o valoare simbolică.

Fără efect pentru noi.

Exista o cale reală și simplă de a elimina indemnizațiile speciale ale parlamentarilor, respectiv abrogarea articolelor 49 și 50 din statul parlamentarilor, care stau la baza acestui privilegiu pentru politicieni.

Citește și: Birchall le explică lui Ciolacu și USR: Parlamentarii primesc pensii speciale DOAR la cerere

PSD are de patru ani majoritate în Parlament și ar fi putut lejer să elimine cele două articole. 

USR a depus încă de acum trei ani un proiect de lege pe exact această temă, însă nu a ajuns nici acum la votul plenului.  

Abia marți, după anunțul făcut de PSD și USR, PNL a cerut convocarea Birourilor permanente pentru adoptarea proiectului de lege privind abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

În al doilea rând, dacă chiar nu vor să beneficieze de indemnizația pentru limită de vârstă, parlamentarii care și-au anunțat astăzi demisia aveau altă cale: să nu o ceară.

Acest venit se acordă doar la cerere, potrivit articolul 48 din legea de completare a Statului parlamentarilor.

Așadar nu e automat, nu e un dat inevitabil. Dacă vrei să fii un bun cetățean și să nu profiți de un privilegiu, pur și simplu poți să nu îl ceri.

Desigur, nu există nici o garanție că peste ani, dacă acest privilegiu încă va exista, vreunul dintre demisionarii de azi nu va face cerere, discret față de opinia publică, pentru a primi indemnizația la care acum chipurile renunță.

Prin urmare, tot anularea celor două articole menționate rămâne soluția cea mai sigură de rezolvare a problemei.

De fapt, așa cum am scris mai sus, bătaia electorală pe cine își dă mai repede demisia confirmă eșecul tuturor partidelor din actualul Parlament de a rezolva chestiunea pensiilor care nu respectă principiul contributivității.

Dacă voiau cu adevărat, PSD, PNL, USR, PMP, Pro România sau UDMR ar fi găsit, în ultimii patru ani, soluții pentru o problemă care ne costă 10 miliarde de lei pe an, în ciuda piedicilor puse de Curtea Constituțională.

Au ajuns abia anul acesta la o formă care poate fi mai greu respinsă de CCR – unde șase judecători constituționali din nouă au pensii speciale: cea a impozitării cu 85%.

Dar legea adoptată în iunie stagnează, pentru că CCR, controlată de PSD, amână o decizie probabil până după alegeri.

Consensul a venit însă tot abia în an electoral, când a fost nevoie tot de presiunea voturilor ca ceva să se miște. Dar, așa cum vedem, nu a fost suficient.

Și cine știe dacă va mai fi de interes pentru politicieni după 6 decembrie, când urmează patru ani fără alte alegeri, deci fără alte riscuri electorale.

Așadar, nu aveți decât să vă declarați entuziasmul față de gestul politicienilor pe care-i susținuți. În realitate, sunteți entuziaști că acești politicieni tocmai au transmis că nu pot mai mult.

 

* De când a început pandemia, PSD a ieșit de multe ori din aceste limite, fiind unul dintre principalii generatori de minciuni și de teorii ale conspirației legate de COVID-19, căutând să câștige voturi prin punerea în pericol a sănătății românilor. Dar ăsta e alt subiect.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te