De la arhiva lui Trump,  la valizele cu documente ale unor europeni

DE Ion Petrescu | 17.08.2022 - 15:18

Cum se vede, de la Moscova, ceea ce i se întâmplă acum lui Trump, în țara sa? La această întrebare a răspuns, duminică seara, propagandistul Vladimir Solovyov, în emisiunea lui, de la televiziunea rusă de stat.

SHARE

Una de deformare a realităților din state evident adversare, deoarece, de pildă, Solovyov a afirmat: „Sunt foarte îngrijorat pentru agentul nostru Trump. Au găsit totul la Mar-a-Lago, au luat pachete cu acte. Cu toată seriozitatea, ei spun că ar trebui să fie executat ca o persoană care era gata să predea Rusiei secrete nucleare.”

Nu știm dacă spectatorii ruși au râs după aceste afirmații, nici dacă au căzut pe gânduri cititorii americani, care le-au găsit în presa de a doua zi, din Statele Unite. 

Dar în aceeași emisiune, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova a venit cu o intervenție evident pe placul rușilor unilateral informați:

<< În Occident, nu ai voie să numești un bărbat bărbat. Nu poți numi o femeie femeie. Nu ai voie să chemi un copil, bărbat sau femeie, până când nu împlinește vârsta de 2-3 ani. În perioada premergătoare viitoarelor bătălii electorale, unul dintre concurenții pentru un rol politic – cel mai important rol politic din Statele Unite – Donald Trump face un pas și spune: „Am mers prea departe. Există doar două genuri: masculin și feminin.”>>

Solovyov nu a ratat ocazia și a punctat imediat:

"...spion rus...Vom încerca să-l schimbăm, pentru a-l aduce pe Trump în Rusia? Îl vor include pe Trump pe lista de schimb de prizonieri? "

Orice om bine informat nu poate pune asemenea afirmații hazardate, decât pe seama războiului psihologic real, necontestat, dintre Federația Rusă - care încearcă să justifice public dificila situație a trupelor  sale, din Ucraina - și SUA, care sprijină constant, masiv, pe mai multe planuri, statul ucrainean, dornic să își păstreze identitatea și independența. 

Din toată această furtună, într-un pahar cu apă geopolitică, a ieșit și iepurașul din jobenul moscovit.

SUCCESORUL LUI TRUMP, RON DESANTIS?

Dacă Donald Trump nu va putea candida la următoarele alegeri de peste Ocean, atunci cea mai bună opțiune pentru republicanii din SUA ar fi, probabil,  guvernatorul Floridei, Ron DeSantis.  Acesta este este un avocat și politician american, momentan cel de-al 46-lea guvernator al Floridei din 2019. Înainte de a-și asuma funcția de guvernator, DeSantis a reprezentat al șaselea district al Floridei în Camera Reprezentanților a SUA, din 2013 până în 2018.

El a absolvit, succesiv, Universitatea Yale, în 2001,  Harvard Law School în 2005 și Naval Justice School, în același an. 

Însă dilema propagandiștilor de la Moscova este că nu știu, cel puțin nu acum, dacă DeSantis, ajuns președinte al SUA ar fi ca Trump, mai permisiv cu Rusia și eventual dispus să nu mai sprijine defensiva ucraineană, contra forței inițiale de invazie, acum de ocupație, trimisă în Ucraina, din ordinul președintelui Putin.  Numai că sunt slabe speranțe ca alegătorii americani să vadă evoluțiile din Europa de Est, precum liderii de la Kremlin.

Chiar dacă au numeroase probleme cu care se confruntă, votanții din SUA nu vor sprijini brusc eventuala abandonare a Ucrainei, de viitorul nr.1 de la Casa Albă și nici nu vor face presiuni pentru renunțarea la sancțiunile justificate contra Rusiei. 

Aici este și limita mașinii de propagandă rusești - aceea de a crede că simpla difuzare a emisiunilor postului de televiziune Rusia 1, în Statele Unite va schimba peste noapte mentalitatea votanților americani !!! 

Naivitatea aceasta seamănă, ca două picături de apă, cu aceea care i-a indus lui Putin convingerea că în trei zile Kievul este cucerit, conducerea ucraineană este arestată și forțele invadatoare sunt primite cu flori, într-o Ucraină dornică de un alt statut, nu cel democratic european, ci de supunere totală față de liderul autoritar de la Kremlin. 

DAR, ÎN ACEST CAZ, CE FEL DE LIDER ERA TRUMP? 

Dacă dăm credit mărturiei ex-secretarului de presă al fostului președinte, Stephanie Grisham, acesta susține că în ziua revoltei din 6 ianuarie 2021, Donald Trump viziona cu bucurie evenimentele transmise pe micul ecran, fiind convins că manifestanții luptă pentru el. Mai mult, fostul consilier al Casei Albe, Cassidy Hutchinson, a afirmat că președintele Trump era atât de entuziasmat, încât a cerut Serviciului Secret să-l ducă la Capitoliu pentru a conduce revolta.

Trump a fost și rămâne un personaj politic unic, ușor de recunoscut, care pune preț pe amenințări, pe emoții, precum în mesajul indirect vizând Departamentul de Justiție al SUA: "Opriți ancheta sau susținătorii mei ar putea deveni și mai periculoși."

Mai concret, Donald Trump a contactat un oficial al Departamentului de Justiție căruia i-ar fi transmis: „Țara este în flăcări. Ce pot face pentru a reduce căldura?".  În percepția celor de la "New York Times", interogația fostului președinte pare a fi o formă de șantaj asupra procurorului general Merrick Garland, căruia astfel îi amintește, dacă mai era cazul, de puterea adepților lui Trump, ce ar putea deveni mai periculoși. 

CHESTIUNEA TREBUIE PRIVITĂ ÎN OGLINDĂ

Dacă pe timpul mandatului lui Donald Trump, un opozant relativ puternic, cu o anumită audiență în arena publică, s-ar fi dus la Fox News, pentru a semnala că „țara se află într-o poziție foarte periculoasă” - ca și cum nu ar fi contribuit cu nimic la această tensiune majoră, din societatea americană - un asemenea apel ar fi fost aplaudat la Casa Albă?...

Discutam cu un cetățean american, aflat momentan în România, care îmi confirma impactul real asupra a nu puțin americani a cuvintelor lui Trump: „Există o furie uriașă, așa cum nu am mai văzut-o până acum, din cauza tuturor înșelătoriilor și a acestei noi  escrocherii și vânătoare de vrăjitoare. Dacă putem face ceva pentru a ajuta, eu și oamenii mei, cu siguranță, am fi dispuși să facem asta.”

Este o escrocherie dorința de clarificare a rolului unui ex-președinte, în derularea unei revolte, care amenința ordinea constituțională în Statele Unite? 

Donlad Trump să fie victima unei campanii generate de opozanții democrați, din perspectiva alegerilor apropiate, unde au mari șanse de izbândă candidații republicani? 

Enervarea celor mai violenți adepți ai lui Trump, cu teorii ale conspirației nu este ceva nou, doar o formulă de a câștiga timp, de a abate atenția de la adevăratele atitudini publice demne de încriminat, din perspectiva statului de drept. Numai că societatea americană a mai trecut prin perioade în care unii președinți se credeau invincibili, în relația lor cu presa, cu opinia publică și până la urmă viața a demonstrat contrariul. 

Chiar dacă Trump nu cere explicit violență, insistența sa de a se face publice numele agenților FBI care îl investighează sau ale persoanelor care au depus mărturie împotriva lui, sunt de netăgăduit. FBI a recuperat toate documentele, mai mult sau mai puțin clasificate, cu care a plecat Donald Trump, la finalul mandatului său, de la Casa Albă. 

Departamentul de Justiție al SUA are acum imaginea exactă a cantității masive de informații care se afla în custodia fostului președinte, deși erau de drept proprietatea Statelor Unite. Întrebarea adevărată nu este de ce Trump nu i-a ascultat pe cei care l-au sfătuit, cu bună credință, ca să returneze documentele luate de la Casa Albă, în virtutea funcției supreme pe care  a avut-o acolo, ci de ce în  legislația americană nu sunt prevăzute mecanisme care să prevină repetarea unor asemenea situații?...

Nu de alta, dar și în România au plecat unii acasă cu valize de documente.

Parcă tot ei au mers apoi la următorul președinte de pe malurile Dâmboviței, pentru a i le livra și a primi, ca răsplată, un post relevant, pe undeva. 

Doar trăim în arealul unde și azi o scrisoare pierdută ține de tradiția atât culturală, cât mai ales politică a societății în care trăim.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te